Hva er sink?

Vitaminer og mineraler
Hva er sink

Sink er et essensielt sporstoff som kroppen vår trenger. Sink bidrar til en rekke viktige funksjoner, blant annet vedlikehold av normalt skjelett og immunforsvarets funksjon. 

Et mineral er et uorganisk stoff som er essensielt for levende organismer. Mineralene vi kun trenger i små mengder, blir kalt sporstoffer. Alle mineraler må imidlertid tilføres gjennom kostholdet, ettersom de ikke produseres av kroppen selv.  

Kroppen til en voksen person inneholder omtrent 2–3 gram sink, hvor mesteparten befinner seg i musklene, skjelettet og hjernen vår. Det finnes også sink i leveren og diverse enzymer og proteiner. Men selv om sink finnes mange steder i kroppen vår – hva er sink bra for? Hva hjelper egentlig sink for? 

Hva gjør sink i kroppen vår?

Sink er veldig viktig for mange prosesser i kroppen, og bidrar bl.a. til at vi skal kunne opprettholde et normalt og godt immunforsvar, samt normalt syn, negler, hud og hår. Sporstoffet bidrar også til å beskytte cellene mot oksidativt stress. Nok sink er også en viktig bidragsyter for normal kognitiv funksjon, samt fruktbarhet og reproduksjonsevne. Sink spiller i tillegg en viktig rolle for energiomsetningen i kroppen. Det er altså ingen tvil om at sink bidrar til et bredt spekter av funksjoner!  

Sink i matvarer

Sink finnes i mange av de tradisjonelle matvarene i det norske kostholdet. Nordmenn spiser mye melk- og kornprodukter, egg og kjøtt, og dette er også gode kilder til dette mineralet. Sink finnes også i skalldyr, østers, fjærkre og innmat, men også i plantebaserte matvarer som poteter, grønnsaker og belgfrukter. Det bør imidlertid bemerkes at sink fra animalske råvarer tas lettere opp av kroppen. Du finner også sink i nøtter, frø og kjerner, slik at også veganere kan få i seg nødvendige mengder sink gjennom maten.  

Det finnes altså mange gode matvarer som inneholder sink. For deg som spiser et sunt og variert kosthold burde det derfor ikke være et problem å opprettholde normale nivåer. 

Hvor mye sink per dag?

For friske, voksne mennesker anbefales det et daglig inntak av 9 mg sink for menn og 7 mg sink for kvinner. Barn fra 1–2 år anbefales et daglig inntak på 5 mg sink, mens tenåringsjenter anbefales 9 mg og tenåringsgutter 12 mg. Er du veganer eller vegetarianer, anbefales et inntak som ligger 20–25 prosent høyere enn normal anbefaling. Dette fordi de plantebaserte sinkkildene ikke er like biotilgjengelige som de animalske kildene.  

Evnen til å oppta sink synker med alderen, og derfor bør eldre være ekstra påpasselige med å få i seg tilstrekkelige mengder. 

For deg som trenger sink som kosttilskudd, finnes det en rekke alternativer. Möller’s Total er et kosttilskudd med en sammensetning av naturlig omega-3 fra fisk, vitaminer, antioksidanter og mineraler – blant annet sink.