Søvnmangel

Søvn
søvnmangel

Mange sliter med nattesøvnen, enten ved at man har problemer med innsovning, eller at man våkner flere ganger om natten uten å få sove igjen. Enkelte våkner også altfor tidlig, mens noen rett og slett ikke har tid til å sove på grunn av en hektisk hverdag med mye jobb og mange forpliktelser. Det kan også være mentale årsaker til at man sover dårlig – enten at man grubler for mye eller bekymrer seg. Men for å kunne yte godt i hverdagen, trenger vi god og sammenhengende søvn hver eneste natt. I denne artikkelen ser vi nærmere på søvnmangel, konsekvensene ved for lite søvn og gir deg gode råd om hvordan du kan forbedre søvnvanene dine.

Hva er søvnmangel?

Forskning viser at voksne mennesker trenger minst seks timers søvn hver eneste natt for å opprettholde en god mental og fysisk helse. Søvnbehovet vil imidlertid variere fra person til person, der enkelte trenger opptil ni timer for å føle seg skikkelig uthvilt. Det finnes altså store individuelle forskjeller, men minimumsbehovet er rundt seks timers søvn per natt. Mangel på søvn kan oppstå når man ikke får den søvnen man trenger, slik at kroppen ikke klarer å restituere seg skikkelig om natten. Søvnmengden og søvnkvaliteten er avgjørende for at dette skal skje, og det er særlig den dype søvnfasen som er ansvarlig for dette. Det er nemlig i den dype søvnfasen at kroppen restitueres, cellene repareres, og hjernen kvitter seg med avfallsstoffer. Det er derfor denne søvnfasen som avgjør om vi føler oss uthvilte neste dag eller ikke. Hvis vi ikke sover lenge nok eller vi ikke får den gode, dype søvnen, får vi mangel på søvn.

Søvnmangel – en folkesykdom?      

De fleste kan ha problemer med søvnen innimellom, men for mange er søvnmangel et stort og vedvarende problem. Det viser seg faktisk at en av befolkningen sliter med søvnmangel på regelmessig basis. Søvnproblemer kan arte seg på mange forskjellige måter, enten det gjelder innsovningsproblemer, at man våkner mange ganger om natten, eller at man rett og slett våkner for tidlig om morgenen. Mange tror også at man kan ta igjen den tapte hverdagssøvnen i helgene, men forskning viser at dette ikke er mulig. Hvis det blir en vane å sove for lite, klarer ikke kroppen å hente seg skikkelig inn igjen selv om man sover lengre i helgene. Det er nemlig den regelmessige søvnen vi får hver eneste natt som er avgjørende.

Konsekvenser av søvnmangel

Hvis kroppen ikke klarer å hente seg inn etter perioder med dårlig søvn, kan dette føre til en nedadgående spiral som gir både mentale og fysiske konsekvenser, der selv én natt med dårlig søvn kan være nok. De mentale konsekvensene ved for lite søvn inkluderer irritasjon, frustrasjon, sinne og ensomhet. Det gjør deg også ukonsentrert og ufokusert, noe som kan være uheldig både på jobben, i trafikken og ikke minst i sosiale sammenhenger. Jo større søvnmangel, desto sterkere blir konsekvensene, både når det gjelder det fysiske og det mentale. Hvis du vil lære mer om søvnproblemer, kan du lese mer her.

Sørg for gode søvnvaner

Mangel på søvn kan ha mange og varierte årsaker, men det er uansett viktig å opprettholde gode og fornuftige søvnvaner. I det moderne samfunnet er det mange ting som kan forstyrre søvnen, og derfor er det desto viktigere at man sørger for å ha gode søvnrutiner. Nedenfor gir vi deg gode tips for hvordan du kan opprettholde gode søvnvaner, for å motvirke søvnmangel:

  1.    Ha gode kveldsrutiner der du begrenser tv-titting og bruk av datamaskin og mobil i timene før du skal sove. Meditasjon, pusteøvelser og yoga kan også brukes til å stresse ned og gjøre kroppen klar for hvile.
  2.    Sørg for at du får regelmessig mosjon og masse frisk luft i løpet av dagen. Begrens trening på kvelden, særlig de tre siste timene før du skal sove.
  3.    Sørg for at du får masse lys om dagen, og reduser lysmengden om kvelden. Særlig den siste timen før du skal sove bør du unngå blått lys fra tv-, data- og mobilskjerm. Da gir du den indre biologiske klokken din beskjed om at det er tid for å sove.
  4.     Du bør helst legge deg til samme tid hver kveld, også i helgene.
  5.     Begrens soving på dagen hvis dette er med på å forstyrre nattesøvnen.
  6.    Vær også måteholden med koffeinholdig drikke, og unngå kaffe, te, cola og energidrikker sent på dagen. Alkohol bør også begrenses, da dette kan medføre urolig søvn og dårligere søvnkvalitet.

Hvis du ønsker flere gode råd for å oppnå bedre søvn, kan du lese mer i følgende artikler:

Ekspertråd om søvn

Gode råd for bedre søvn