Gravid uke 9

Gravid uke 9

Gravid
Gravid-uke-09

Hormonene løper løpsk, og det kan du merke på ting som skjer i kroppen. Vær ekstra nøye med tannpussen, ettersom det er lettere å få hull og betennelser i tannkjøttet.

Embryoet i uke 9

Embryoet er nå 7 uker gammelt. Det er 2-3 centimeter langt fra rumpe til isse, og veier 1-2 gram.

Les også: Følg din graviditet uke for uke

Barnet er på størrelse med en M&M-kule, men utseendet er allerede i ferd med å formes. Både, øyne, øreåpninger, nese og munn er godt synlige, og armene består av skulder, overarm, albue og underarm. Etter hvert kan man også se antydning til tommel og fingre på håndplaten. Bena utvikles senere, men fosteret har bøyde knær.

Hjertet består av fire ferdigutviklede hjertekamre, og pulsen er på sitt maksimum nå i uke 9. Fosterets hjerte kan slå opp mot 180 slag i minuttet! Denne uken gjør fosteret også sine første bevegelser. Men det er ennå altfor lite til at du kan merke noe.

Les også: Gravid – Dette skjer de første ukene

Å være gravid i uke 9

Som gravid er kroppen din gjenstand for det reneste Ville vesten av hormoner nå. Høye østrogenmengder sørger for at livmoren, brystene og de ytre kjønnsorganene vokser – alt sammen for å forberede kroppen til graviditeten, fødselen og amming. Østrogenet vil også gjøre leddbåndene i bekkenet løsere for å muliggjøre fødselen. Senere i svangerskapet kan dette føre til bekkenløsning for enkelte gravide, men heldigvis er det fortsatt lenge til du kan oppleve dette.

Hormonnivåene kan også merkes på psyken, og mange opplever sterke humørsvingninger mens de går gravide.

Mange gravide er også plaget med soppinfeksjoner i underlivet. Når du er gravid, har du mer utflod enn vanlig. Hvis du har kløe eller mistanke om at det er unaturlig mye utflod, kan dette være symptom på soppinfeksjon. Snakk med jordmor eller lege om dette. Soppinfeksjon er en vanlig plag som lar seg behandle med enkle midler.

Les også: Er du gravid? Da er omega 3 ekstra viktig.

Gode tips i uke 9

Vær forsiktig med bruk av såpe nedentil, det kan forstyrre PH-balansen.

Hvis du har en jobb eller arbeidsmiljø som ikke er forenlig med å være gravid, har du krav på tilrettelegging. Dette kan innebære at arbeidsgiver må gi deg andre arbeidsoppgaver mens du er gravid. Ta dette opp med arbeidsgiver – de har faktisk plikt til å legge forholdene til rette for deg og barnet.

Vanlige svangerskapstegn i uke 9

  • Humørsvingninger
  • Økt utflod
  • Blødninger fra tannkjøttet
  • Soppinfeksjon
  • Små blødninger etter samleie
  • Kvalme
  • Svimmelhet
  • Trøtthet

Kilder: Norsk HelseinformatikkHelsenorge.no, Svangerskapsboken, Wikipedia

Se også: Fem typiske gravidplager