Gravid uke 6

Gravid uke 6

Gravid
Gravid-uke-06

Uke 6 er da de fleste kvinner for alvor opplever kroppslige reaksjoner på graviditeten. Hos embryoet er dannelser av organer i full gang.

Embryoet i uke 6

Embryoet er nå fire uker gammelt, og 7–9 mm langt. Organene har allerede begynt å utvikle seg, og hjertet er i stand til å pumpe blod rundt i kroppen. Det vil likevel ta to til tre måneder før organene er omtrent ferdigutviklet.

Les også: Følg din graviditet uke for uke

Embryoet har kropp, hode og fire knopper som senere skal bli til armer og bein. I tiden fremover vil armene utvikle seg raskere enn beina. Det har også anlegg til øyne, ører, ansikt og tenner. Hodet og hjernen er i rask vekst. Men embryoet likner ennå ikke på et menneske, faktisk har det fortsatt hale(!) og er i utvikling ikke så ulik andre dyr, fisker og fugler.

Livmoren din er på størrelse med en tennisball, men fortsatt gjemt inne i bekkenet.

Les også: Gravid – Dette skjer de første ukene

Å være gravid i uke 6

Selv om graviditeten ikke synes utenpå, kan du nok merke kroppens reaksjon på at du er gravid.

Typiske plager i uke 6 er svangerskapskvalme, tretthet, hyppig vannlating, hodepine og humørsvingninger. Selv om det kan være plagsomt, er det heldigvis ikke farlig, det skyldes bare hormonendringene i kroppen din.

Du begynner kanskje også å merke at buksene begynner å stramme litt, selv om magen ikke er særlig stor? Det er hormonene progesteron og østrogen som sørger for dette, og du kan føle deg litt oppblåst. Mange vil også kjenne at brystene vokser.

Hvis du føler deg sliten og tom for energi, bør du lytte til kroppen din slik at du ikke sliter deg helt ut.

Mange gravide bekymrer seg også over blødninger fra underlivet tidlig i svangerskapet. Det er ikke uvanlig, og i utgangspunktet ingen grunn til bekymring. Også milde menslikende smerter er helt normalt, de skyldes at livmoren vokser. Hvis du derimot får sterke smerter i magen, bør du ta kontakt med lege eller legevakt.

Les også: Gravid og vondt i magen? Her er gode råd mot oppblåst mage og forstoppelse

Gode råd i uke 6

Noen synes det hjelper å drikke mye vann. Å innta noen ekstra glass vann om dagen kan hjelpe mot blant annet hodepine. Husk at kroppen også holder på mer vann enn før.

Pass også på å spise sunt og regelmessig. Hvis du er kvalm eller uvel, kan det hjelpe å spise mindre, men oftere. Husk at kroppen din trenger mer energi til å utvikle både fosteret og alt det andre som skal skje med livmor, morkake, melkekjertler osv. Du trenger likevel ikke å spise for to.

Du kan også merke at du er mye trøtt og har behov for ekstra søvn. Pass på å få nok hvile.

Ting å huske på

Har du bestilt time for svangerskapskontroll? Hvis ikke, er det på tide å begynne å tenke på det nå. Første svangerskapskontroll skal skje i uke 8–12, og gjøres for å se etter at alt er «normalt». I tillegg vil du og partneren din få mye informasjon.

Hvis du er over 38 år ved termindato eller av andre grunner har krav på fosterdiagnostikk, er det lurt å ha kontrollen i uke 10 eller tidligere.

Vanlige svangerskapstegn i uke 6

  • Hyppig vannlating (fra ca. 6-8 uker)
  • Ekstrem tretthet
  • En følelse av å være uvel

Kilder: Norsk HelseinformatikkHelsenorge.no, Svangerskapsboken

Les også: Fem typiske gravidplager