Gravid uke 34

Gravid uke 34

Gravid
Gravid-uke-34

Syns du det er vanskelig å puste? I denne uken er livmoren på sitt aller høyeste, så heretter vil det gradvis bli lettere.

Fosteret i uke 34

Fosteret er nå 32 uker gammelt. Det er rundt 41 centimeter langt og veier cirka 2,4 kilo.

Den lille legger nå på seg rundt 250 gram i uken, og immunforsvaret forbereder seg på livet utenfor livmoren. Det har nå begynt å produsere antistoffer selv, i tillegg til dem som kommer via morkaken.

Les også: Følg din graviditet uke for uke

I løpet av uken vil fingerneglene vokse ut slik at de når helt ned til fingertuppene. Det betyr at barnet faktisk kan klore seg selv. Heldigvis er ikke dette farlig. Øyene – som er blå hos alle nyfødte av nordeuropeisk avstamning – er åpne når fosteret er våkent, og lukket når det sover.

Les også: Er du gravid? Da er omega 3 ekstra viktig.

Å være gravid i uke 34

Nå er livmoren på sitt aller høyeste. Senere i graviditeten vil den gradvis synke nedover, slik at det blir lettere å puste.

Den store og tunge magen, pusteproblemene og stadige turer på toalettet gjør også at mange gravide sliter med å sove om natten. Selv om du ikke får sove, er det likevel viktig at du hviler deg.

Mange gravide opplever at hendene og føttene blir hovne. Dette er helt normalt og skyldes økt væskeansamling i kroppen.

Kjenner du sammentrekninger i livmoren (kynnere)? Disse kjennes ved at magen strammer seg og blir spent utenpå. Enkelte gravide kjenner dem helt fra uke 20, men kynnerne blir sterkere og hyppigere etter uke 32. Det kan være vanskelig å skille kynnere fra rier, men kynnere varer omtrent et halvt minutt og endrer seg gjerne hvis du legger deg ned.

Gode tips i uke 34

Hvis fosterets fot eller hånd buler ut på magen, kan du kommunisere med babyen. Ved å trykke imot foten eller hånden trekker barnet til seg kroppsdelen igjen. Kanskje det kort tid etterpå setter foten tilbake av nysgjerrighet: Skjer det igjen? Slik kan du kommunisere med det ufødte barnet på en fascinerende måte.

Kilder: Norsk HelseinformatikkHelsenorge.no, Svangerskapsboken

Les også: