Visste du dette om katt, mat og omega-3?

Omega-3
Når du gir din katt mat, kan du helle over Möller’s Hund & katt for ekstra omega-3. Foto.

Hva er viktig når du skal gi din katt mat? Riktig næringsinnhold i kosten kommer langt oppe på listen – akkurat som med mennesker. Og i likhet med oss, kan også katter ha fordel av ekstra omega-3.

Mange dyreeiere er usikre på hva de trenger til sin nye katt. Mat, et trygt hjem, aktivisering og kjærlighet er på plass – men visste du at katter også bør få tilskudd av omega-3? I denne artikkelen skal vi se på hva pus trenger av ernæring, hvordan fôret bør være sammensatt, og hva de bør få utover vann og vanlig vanlig tørr- og våtfor.

Möller’s Hund & Katt er et kosttilskudd spesielt utviklet for – nettopp – hund og katt. Det inneholder omega-3 fra villfanget norsk skrei, og sørger for viktig tilskudd av essensielle fettsyrer til våre firbente venner.

Ikke gi katten tran

Man skal ikke gi vanlig tran til dyr. Grunnen er at tran inneholder de fettløselige vitaminene A, D og E, som ikke er bra i for store doser. Kattemat inneholder det nøstet trenger av vitaminer og mineraler, og de bør derfor ikke få ytterligere vitaminer. For mye av det gode er sjelden bare godt. Möller’s Hund & Katt inneholder ikke ekstra vitaminer, og er helt trygt å gi.

Visste du at: Möller’s Hund & Katt også kan tas av mennesker – hvis man ønsker? Det er et helt rent og naturlig kvalitetsprodukt.

Husk dette om katt, mat og kosthold

Katter er kjøttetere og jegere som gjerne tar mus og småfugl. I matskåla skal de ha fôr som gjenspeiler dette, med proteiner fra kjøtt eller fisk. Det er viktig at katter under 1 år får et eget fôr beregnet på kattunger i vekst. 

Katter spiser mat lite og ofte. De skal derfor alltid ha tilgang på tørrfôr. I tillegg kan de gjerne få våtfôr beregnet på katter. De fleste pusekatter elsker også rått eller kokt kjøtt. Du kan gjerne gi dette for variasjon!

Kattefôr inneholder ikke nok omega-3

Tørrfôr til katt inneholder ikke tilstrekkelig med omega-3. Grunnen er enkel: I kontakt med oksygen vil omega-3 harskne, og produktet ville fått en svært kort holdbarhet. I stedet er det viktig at du tilfører nok omega-3 i kosten, for eksempel gjennom kokt hvit fisk. Dersom katten din ikke får tilstrekkelig med fisk eller annen sjømat med omega-3, er det viktig å gi det som et daglig tilskudd – for eksempel med Möller’s Hund & Katt.

Omega-3 til kattunger og voksne katter

Omega-3-fettsyrer er livsnødvendig for både mennesker og dyr, hele livet. Katter har godt av omega-3 helt fra de er kattunger. Dette kan være med og gi en blank og myk pels, samt redusere irritasjon i huden. 

Omega-3 er essensielle fettsyrer som kroppen ikke kan danne selv, men som man må få i seg gjennom kosthold eller tilskudd. Kanskje spesielt viktig er kostholdet når katten er drektig, da det legger grunnlaget for de små nøstene.

Omega-3 har flere fordeler for katten, som:

  • Blank og myk pels
  • Reduserer irritasjon i huden
  • Godt for kroppens smidighet
  • En bonus er at de pelskledde vennene våre syns det smaker skikkelig godt!  

Hvor mye omega-3 skal katten ha?

  • Katter opp til 5 kilo: 2 ml per dag
  • Katter over 5 kilo: 5 ml per dag

For referanse, er 5 ml er like mye som en teskje.

Hvordan gi omega-3 til katt?

Det er mange ulike måter å gi omega-3-tilskudd til katt og hund. Når du gir din katt mat, kan du helle Möller’s Hund & katt over tørrfôret. Du kan også blande det i våtfôret eller gi det på skje. Her kan du prøve deg frem og se hva dere begge foretrekker.