Fiskeolje – hva er det?

Fiskeolje – hva er det?

Omega-3
fiskeolje hva er det

Hva er forskjell på fiskeolje og tran? Og ikke minst, hva er egentlig fiskeolje? Visste du at kapslene fra Möller’s inneholder denne oljen? Svarene får du her, sammen med alle de gode helsefordelene.

Hva er fiskeolje?

Oljen er utvunnet fra hele fisk, og består blant annet av omega-3 fettsyrer. Fettsyrene i fisken akkumuleres fra dietten til fisken. Disse kommer enten fra mikroalger, eller fra andre fisk. Fiskeolje kan utvinnes av alle typer fisk, men fettinnholdet i ulike fisker varierer grunnet ulik diett, sesongvariasjoner og farvannet fisken lever i.

Denne oljen inneholder næringsstoffer kroppen ikke produserer selv, og disse kan bli tilført enten gjennom kosten eller som et kosttilskudd, for eksempel som Möller’s Den Originale Konsentrert Omega-3.

Fiskeoljer med omega-3 klassifiseres som en del av de sunne oljene, da de inneholder flerumettede fettsyrer, samt essensielle fettsyrer fra dens innhold av DHA og EPA.

Kapslene fra Möller’s består av olje fra ansjos og sardiner, som gjennom en oppkonsentrering har blitt laget til å bestå av mer omega-3 enn det som er naturlig forekommende, og man får plass til relativt mye omega-3 i små kapsler.

Forskjell på fiskeolje og tran

Mange tror kanskje at tran og fiskeolje er det samme, men det er to forskjellige oljer selv om de begge har lignende fettsyre-profil. Tran er utvunnet fra torskelever, mens fiskeolje utvinnes fra hele fisker. Fiskeoljen som brukes i Möller’s kapsler er utvunnet fra sardiner og ansjos.

Les også: Kvalitet 

Innhold og fordeler

Oljen inneholder blant annet de essensielle omega-3 fettsyrene, og med dette følger mange fordeler for deg og din helse. Den har mange viktige funksjoner i forbindelse med hjertekretsløpet og hjerne, og inneholder næringsstoffer som bidrar til normale kroppslige funksjoner.

Kroppen vår lager de fleste fettsyrene den trenger helt på egenhånd, men essensielle fettsyrer, blant annet omega-3, kan man få i seg gjennom fiskeolje fra kapsler eller fra tran.

Omega-3, fra for eksempel fiskeolje eller tran, opprettholder blant annet:

  • Normalt fungerende hjerte
  • Normal hjernefunksjon
  • Normalt syn
  • Bidrar til å opprettholde normal konsentrasjon av triglyserider i blodet

DHA er for eksempel viktig for opprettholdelse av normal hjerne- og øyefunksjon, samtidig som den bidrar til normal hjertefunksjon. For å få i seg nok EPA og DHA gjennom kosten kan du spise makrell, sardiner, sild, rogn fra steinbit, steinbit, laks, ål og regnbueørret, man kan få dem i seg via tran eller omega-3-kapsler.

Fiskeoljen inneholder også vitamin A og D. Vitamin D er fettløselig, som betyr at det lagres i kroppens fettvev over tid. På denne måten kan kroppen hente frem D-vitamin ved behov. Vitamin D har flere funksjoner i kroppen, som blant annet normal utvikling av skjelett hos barn, samt viktig for opprettholdelse av et normalt immunforsvar og normal muskelfunksjon i hele kroppen, hele livet.

Les mer om funksjonene til vitamin D her 

Du får også i deg vitamin A gjennom denne oljen. Dette vitaminet kalles ofte for øyets vitamin, og er nødvendig for å opprettholde et normalt syn. Vitamin A er også et fettløselig vitamin som lagres i kroppens fettvev når det ikke benyttes, og frigjøres ved behov. Vitaminet er i tillegg nødvendig for immunforsvaret og slimhinner.

Les mer om vitamin A og dens funksjon i kroppen her