De essensielle fettsyrene

De essensielle fettsyrene

Omega-3
file70fr7qmxn2wo60ko5ku

Omega-3 og omega-6 omfatter kjente essensielle fettsyrer, men hvor finner du dem og hva er det godt for? I denne artikkelen kan du lese mer om essensielle fettsyrer, omega-3 og omega-6 fettsyrene, og hva du bør spise for å opprettholde balansen i kroppen

De essensielle fettsyrene omega-3 og omega-6 

Det fine med kroppen vår er at den lager de fleste fettsyrene vi trenger selv, men det er fortsatt noen fettsyrer vi må få i oss gjennom kosten. 

Det finnes to essensielle fettsyrer: Alfalinolensyre og linolsyre. Disse betegnes som essensielle, fordi de er livsnødvendige og kroppen klarer ikke å danne disse to fettsyrene selv. Alfalinolensyrer tilhører omega-3 fettsyrene og linolsyre tilhører omega-6 fettsyrene. Begge er flerumettede fettsyrer. Organismen er avhengig av disse essensielle fettsyrene som inngår i celle membranen og bidrar til membranens egenskaper. Begge essensielle fettsyrene bidrar til å opprettholde et vanlig nivå av kolesterol i blodet. 

I tillegg trenger vi de lange flerumettede omega-3 fettsyrene EPA og DHA. Kroppen kan danne fettsyrene selv, men kun i liten grad. 

Ifølge helsedirektoratet dekker gjennomsnittskosten behovet for omega-6 fettsyrer godt nok og det er ikke gitt tallfestede anbefalinger for ratioen mellom omega-6 og omega-3. Spiser man lite fisk kan det være et behov for tilskudd av omega-3 fettsyrer i form av for eksempel tran. 

Les også:

Kilder til omega-3 og omega-6 

Du har kanskje hørt om essensielle fettsyrer, samt omega-3 og omega-6 tidligere, men er du ikke helt sikker på om du får i deg nok eller hvilke kilder de kommer fra? Fet fisk som sild og makrell, samt tran, er viktige kilder for omega-3 fettsyrene i kosten, spesielt når det kommer til de lengre marine omega-3 fettsyrene EPA og DHA. 

Alfalinolensyre som også er en omega-3 fettsyre finnes det mye av i vegetabilske oljer som rapsolje, soya og valnøtter. 

Linolsyre som er en omega-6 fettsyre, finner du i korn, kimen, frø, svinekjøtt, fjærkre, plantemargarin, rapsolje og mais- og soyaoljer. Linfrø inneholder både Alfalinolensyre (omega-3) og linolsyre (omega-6). 

Derfor er de viktige 

Det finnes mange grunner til at de essensielle fettsyrene og generelt omega-3 EPA og DHA er bra for deg og kroppen din, og spesielt for gravide. 

Fettsyrene forekommer naturlig i morsmelk og mengden henger sammen med kostholdet. Det er ikke uten grunn at morsmelken er gullstandarden til spedbarnsernæringen det første leveåret. Morsmelkens innhold av fett, både mengden og fettsyremønsteret, er det som setter standarden. De essensielle fettsyrene er nødvendige for normal vekst og utvikling av barn. 

I fisk og fiskeolje, som tran, finner du de lange flerumettede omega-3 fettsyrene EPA og DHA, som er helsemessige gunstige og bør inkluderes i kosten. 

Mors inntak av omega-3 fettsyren DHA bidrar til normal utvikling av øyene og hjernen hos foster og ammede spebarn. 

EPA og DHA bidrar til hjertets normale funksjon. 

Les også: Hva er DHA? 

 

Les også: