Omega-3 og omega-6 - hva er forskjellen?

Omega 3 og omega 6 – hva er forskjellen?

Omega-3
Omega 3 og omega 6 - hva er forskjellen

Fettsyrene omega-3 og 6 har fått mye medieomtale, men det er fort gjort å snuble i begrepene. Er begge like viktige?

Både omega-3 og omega-6 spiller en vesentlig rolle for flere funksjoner i kroppen. Forskjellen er at vi får i oss mer enn nok omega-6 gjennom kosten, mens det kan være en utfordring å dekke behovet for omega-3. Dette skaper en ubalanse, som kan føre til uheldige bivirkninger.

Omega-6 i overflod

Omega-6 er spesielt viktig for normal vekst og utvikling hos barn. Vi får denne fettsyren gjennom vegetabilske produkter som soyaolje, maisolje, solsikkeolje, majones og margarin. Den finnes også i kornvarer, nøtter og gresskarkjerner. Vårt vestlige kosthold er rikt på disse matvarene, og mye av inntaket skjules i form av kjeks, potetgull, ferdigmat, posesupper, osv.

Omega-3 er mangelvare

Omega-3 er spesielt viktig for hjernen, hjertet, og synet. Vi får denne fettsyren først og fremst fra havet, og da spesielt fra fet fisk som laks, ørret, sardiner, makrell, ansjos og sild. Problemet er at vi ikke spiser nok av dette til å sørge for et tilstrekkelig høyt inntak.

Les også: Omega 3 kilder du kanskje ikke visste om?

Omega-3 og omega-6

Nå har vi tatt for oss de to fettsyrene separat, og det er ingen tvil om at vi trenger begge. Men faktum er at i kroppen så konkurrerer de om samme reseptorene for opptak. Når vi får i oss store mengder omega-6 og lite omega-3, så betyr det at omega-6-fettsyren «vinner konkurransen» om de samme reseptorene. Nettopp derfor er mange opptatt av balansen mellom de to fettsyrene, det ideelle er derfor å øke inntaket av omega-3.

Helsegevinst

Men la oss vende blikket bort fra cellenivå, og heller se på hvilke helseeffekter et kosthold rikt på omega-3 har. Omega-3 bidrar å opprettholde hjertets og hjernens normale funksjon, og bevare et godt syn. Helsegevinster du kan ta med deg inn i alderdommen, og som du selv kan bidra til å påvirke gjennom kostholdet ditt.

Spis mer fisk

Helsedirektoratet anbefaler at vi skal spise fisk 2-3 ganger i uka. Føler du at dette kan være en utfordring, kan et produkt som Möller’s tran eller Omega 3-kapsler hjelpe deg.