Slik bruker Karin husketeknikker for hukommelsen

Slik bruker Karin husketeknikker for hukommelsen

Hjerne
Slik bruker Karin husketeknikker for hukommelsen

Før kunne Karin Winnem gå på butikken, bare for å oppdage at hun hadde glemt hva hun skulle ha der. Men det var før hun lærte seg å bruke husketeknikker.

Husketeknikker kan gjøre det lettere i hverdagen

Jeg har utrolig lett for å glemme praktiske ting. I hektiske morgener med unger som skal ha på vinterklær, nye bleier osv, er ikke en kaffekopp så viktig kanskje, men når man sitter der på t-banen og gjerne skulle hatt den, så er det jo litt kjipt at jeg har glemt den på sko-hylla hjemme.

Karin Winnem ler litt oppgitt i telefonrøret.  Småbarnsmammaen hadde bak seg halvannet år i mammapermisjon da hun ble spurt om å være med på et hukommelseseksperiment sammen med lege og forfatter Kaja Nordengen og Möller’s Tran. Det tok ikke lang tid å si ja.

– Jeg hadde ikke brukt hjernen aktivt på lenge. Og hvem vil ikke vite mer om hvordan hjernen fungerer?

Les også: Hjernen – Hvorfor er det viktig med god hjernehelse?

Visuelle bilder

Karin gikk gjennom flere øvelser, og lærte teknikker som at hun skulle lage et visuelt bilde og plasserte det et sted.  Noe av det vanskelige ved å lære husketeknikkene var å finne på gode visuelle bilder.

– Jeg fant opp ting som ga veldig lite inntrykk, mange ting eller store ting, som for eksempel en kjempebanan. Det er lettere for hjernen å huske hvis jeg forestiller meg at jeg sklir på et bananskall enn å bare se en stor banan, forklarer hun.

– Det må være en aktivitet i det som skjer.

Men Karin brukte også denne metoden rent fysisk:

– Det er et tips jeg har brukt mye: Jeg legger det jeg skal huske sammen med noe jeg ikke kommer til å glemme. Hvis jeg har lagt et eple i gangen, så husker jeg at jeg skal ta med meg mac-en (Apples MacIntosh red.anm). Eller jeg kan sette kaffekoppen sammen med lommeboka, eller legge mine Omega 3-tabletter sammen med vitaminene til sønnen min, så jeg kan ta dem når han tar sine. Det skjer sjeldnere at jeg går ut av huset nå og har glemt noe, konstaterer hun.

Øvde seg i 100 årslag

Litt vanskeligere var det å lære seg å huske navn.

– Jeg er ekstremt dårlig på å huske navn på ansikter. Vi bor i et område der alle har barn i samme barnehage, likevel vet jeg ikke hva noen heter. Mannen min blir flau på mine vegne, og folk tror jeg er overlegen, men det er bare at jeg ikke kjenner igjen folk, forklarer Karin.

Her lærte hun den samme teknikken som hjernetrener Frank Wedde i Memolife foreslår:

Finne noe markant på personens utseende og feste et visuelt bilde til det.

– Jeg øvde meg hjemme, og testen var 100 årslaget til oldemor. Da fikk jeg mamma til å sende meg bilder av folk jeg kom til å møte for første gang. Og så prøvde jeg teknikken på dem. I selskapet var det bare 1 av 8 jeg ikke klarte.

Hun øver seg også på å huske navn ved å bruke navnet på personen i en annen setting ganske snart etter å ha hilst på vedkommende.

Men det virker ikke alltid ….

– Jeg skrev en sms til en av mammaene i barnehagen og skrev ”Hei Siri! Da fikk jeg en hyggelig sms tilbake, underskrevet ”hilsen Silje”… Men jeg må bare tørre å prøve likevel.

Les også: