5 tips til å holde hjernen skjerpet!

5 tips til å holde hjernen skjerpet!

Hjerne
hold-hjernen-skjerpet

Visste du at både fysisk og mental trening har en effekt på hukommelsen og andre hjernefunksjoner?

Hold hjernen skjerpet med din daglige dose Möller´s

1.Daglig hjernetrim

Lege og hjerneforsker Andreas Engvig har forsket på hukommelsestrening, og funnet ut at daglig mental hukommelsestrening har en målbar fysisk effekt på hjernen. Han mener at hjernen blir synlig større ved trening, akkurat som en muskel. Men akkurat som med muskler, må treningen opprettholdes for at effekten skal vare. Den må også være såpass utfordrende at det knaker litt i hodet. Stikkord for trening av hjernen er å bryte ut av rutiner, variere litt og tenke på nye måter. Å pirre sansene med nye smaker, lukter og lyder skaper nye assosiasjoner. Aktiviteter som sudoku- og kryssordløsing, lesing, strikking og brettspill kan også være god hjernetrim. Men ifølge Engvig bør treningen oppleves som lystbetont om den skal ha en positiv effekt.

Les også: Hjernetrim for hjernens utvikling

2.Spis sunt

Spis mer frukt og friske grønnsaker, samt sunt fett fra nøtter og olivenolje. Et godt supplement til et sunt kosthold er en daglig skje med tran. Tran inneholder sunne omega-3 fettsyrer som tar vare på hjernen.

Les også: Hjernetrim gåter for store og små

3.Lær deg et nytt språk

Den kanadiske forskeren Ellen Bialystok la i 2007 fram resultat som tyder på at det å lære seg og bruke flere språk har en positiv effekt på hjernens funksjon, fremfor å forbli enspråklig. Å lære seg et nytt språk er altså en super måte å trene hjernen, så det er bare å sette i gang med det spanskkurset du alltid har tenkt på!

Les også: Hvordan kan du få bedre hukommelse?

4.Fysisk aktivitet

Vitenskapelige undersøkelser viser at trening har en positiv effekt, ved at du lærer bedre og beskytter hjernen. Så her har du nok en grunn til å begynne å bruke kroppen mer! Det aller beste er trening som bruker oksygen, som for eksempel jogging, sykling og rask gange. Det krever ikke høy intensitet, det viktigste er at du mosjonerer jevnlig og gjerne i minst en halvtime om dagen.

Les også: Hjernetrimoppgaver du kan gjøre hver dag

5.Begynn å danse

En morsom og givende aktivitet som gir deg god hjernetrim er å danse nye danser sammen med venner. Å lære seg trinnene til en ny dans stimulerer nemlig store deler av hjernen, samtidig som du er i fysisk aktivitet, og ikke minst – sosial!

Kilder: Helsenett.no, Folkehelseinstituttet, nasjonalforeningen.no, Norsk Helseinformatikk, hf.uio.no