Kvalitet

Kvalitet – siden 1854

kvalitet

Man kan lage fiskeolje av alle typer fisk, men ikke alle typer fisk har spesielt høyt innhold av omega 3. Dette kommer av at ulike fiskearter, spiser ulikt i havet. Når du kjøper et omega 3 produkt er det derfor viktig å ikke kun se på mengden fiskeolje, men den faktiske mengden av omega 3. De nordiske næringsanbefalingene anbefaler at 1% av energien i kostholdet ditt bør komme fra omega 3, og dette tilsvarer ca. 1-1,2 gram hver dag. En barneskje (5ml) tran gir 1,2 gram omega 3.

Torsken lagrer fettet sitt i leveren, sammen med de fettløselige vitaminene A, D og E. Helt tilbake fra 1854 har vi i Møllers benyttet torskelever til å lage tran. I månedene februar-april foregår det årlige lofotfisket, der skreien kommer inn fra arktiske farevann for å gyte langs norskekysten. Torsken fiskes fra små fiskebåter, og dagsfersk lever ankommer råtranprodusentene som ligger plassert langs kysten. Deretter blir oljen utvunnet fra leveren.

Les også: Omega 3 og D vitamin

Oksygen er oljens verste fiende, fordi oksygen trigger oksidasjon. En harsk olje er en olje som i stor grad har blitt oksidert. Nitrogenbeskyttet olje fraktes så fra kysten i nord, til fabrikken i Peter Möllers vei i Oslo. Før råtranen slipper inn i fabrikken, sjekker vi den for oksidasjon og omega 3 innhold. Når råtranen har passert kvalitetskravene, begynner en liten reise; vi fjerner noe av det mettede fettet som naturlig finnes i torskeleveren, vi renser for miljøgifter og oksidasjonsprodukter og vi sjekker at alle nivåer av omega 3 er som de skal.

Tranen tappes så på flaske, før den sendes ut til butikker i hele Norge. Før korken settes på flasken, dekker vi flaskeåpningen med nitrogen for igjen å beskytte tranen. Så lenge korken er på er tranen stabil i opp til to år, men når korken er tatt av og oksygen slipper til når vi heller fra flasken, er holdbarheten ikke lengre enn maks 3 måneder i kjøleskap.

Ved analyser finner vi ikke fiskeprotein i tran, men allikevel vil vi, av sikkerhetsmessige årsaker, anbefale personer med alvorlig fiskeallergi og unngå bruk av tran. Denne gruppen anbefaler vi å bruke Vegetabilsk Omega-3 kapsler fra alge.

Møllers har i likhet med mange andre aktører også omega 3 kapsler på markedet. Fordi det er lite plass i en kapsel, må man finne en fiskeart som naturlig har mye omega 3 slik at forbrukeren får i seg en god dagsdose. Våre omega 3 kapsler er laget med fiskeolje fra ansjos og sardiner fordi disse fete fiskeslagene er spesielt rike på omega 3 som er oppkonsentrert. I tillegg har vi nå utviklet Trankapsler med høy kvalitet og likt innhold av omega 3 fra torskeleverolje.

Les også: Hvordan velge riktig omega-3?

Disse fiskeslagene lever blant annet i det kalde havet utenfor kysten av Chile og Peru. Leverandører av fiskeolje til Møllers produktene er nøye utvalgt og må tilfredsstille en rekke krav til kvalitet og bærekraftig fiske. Når fiskeråoljen ankommer fabrikken i Oslo, må den på lik linje som råtranen tilfredsstille oksidasjons- og kvalitetskrav før vi tar den inn i fabrikken. Når oljen er godkjent for bruk, gjennomgår den mye av den samme reisen som tranen, der den renses og kvalitetssikres.

Forbrukerne våre stiller stadig strengere krav til renhet og kvalitet av våre produkter. Dette tar vi på alvor, og utfører derfor over 3000 kvalitetstester i året.

Les også: Omega-3 fettsyren DHA er viktig for å ta vare på hjernen

Les også