Omega-3 fettsyren DHA er viktig for å ta vare på hjernen

Visste du at vi ikke produserer flere hjerneceller etter toårsalderen og at omega-3 fettsyren DHA er viktig for å ta vare på hjernen?

Etter toårsalderen avanserer og utvikler hjernen seg ved at det dannes kontaktpunkter mellom hjernecellene, men det produseres ikke flere nye hjerneceller. Hjernen til en nyfødt baby veier omtrent 380g og i toårsalderen veier hjernen 1,1kg. Hjernen til en voksen person veier omkring 1,3 kilo*og en stor del av den består av fett. Hjernen er unik ved at den selektivt tar opp omega-3 fettsyren DHA blant fettet vi spiser. Kommunikasjonene mellom cellene i hjernen og resten av kroppen skjer gjennom millioner av beskjeder hvert sekund. Jo fortere disse beskjedene mellom cellene går jo fortere oppfatter vi ting, har evnen til å resonnere, og kunne sette sammen for eksempel bokstaver til ord og ord til setninger.

LES OGSÅ: Derfor anbefaler leger å gi barna tran

Studier viser at det er en sammenheng mellom mors inntak av DHA og normal utvikling av hjernen hos fosteret**. Dette er et viktig grunnlag til alle utfordringene som venter, når barnet skal vokse og mestre små og store oppgaver både på skolen og hjemme.

Omega-3-fettsyrer kan vi best ta til oss gjennom maten vi spiser, ettersom kroppen ikke klarer å produsere dem effektivt selv. Møllers tran har et høyt innhold av naturlig, høykvalitets DHA fra sprellende fersk fisk.

En barneskje Møllers tran dekker hele dagsbehovet av omega-3 anbefalt i de Nordiske ernæringsrådene. For barn og voksne som ikke liker smaken av tran kan Omega-3 kapsler eller gele fiskene være et godt alternativ.

LES OGSÅ: En daglig skje med viktige næringsstoffer

 

*https://faculty.washington.edu/chudler/dev.html

**Gunstig effekt oppnås ved et daglig inntak av 250 mg EPA og DHA + 200 mg DHA

  • Var dette relevant?
  • ja   nei