Gravid uke 29

Gravid uke 29

Gravid
Gravid-uke-29

I uke 29 er du inne i andre uke av tredje trimester, og du er snart høygravid. Mange føler et press på magen og mellomgulvet.

Fosteret i uke 29

Fosteret er nå 27 uker gammelt. Det er cirka 36 centimeter langt og veier rundt 1400 gram. Hodet begynner å få rette proporsjoner i forhold til resten av kroppen. Det produseres fett under huden til fosteret, dette brukes som energikilde og har en isolerende virkning.

Les også: Følg din graviditet uke for uke

Hjernen kontrollerer pust og kroppstemperatur, og pusteøvelsene kan føre til at det hikker. Dette kjennes som små rykk i magen. Fosteret kan også bevege på øynene og se om det er lyst eller mørkt inne i livmoren.

Å være gravid i uke 29

Du føler kanskje et press på magen og mellomgulvet nå. Du kan også ha vansker med å spise et stort måltid, ettersom livmoren vokser og opptar mer plass i kroppen. Halsbrann er heller ikke uvanlig. Spis gjerne små og hyppige måltider, det kan hjelpe. Medisiner kan bare brukes etter rådføring med lege eller jordmor.

Du skal kjenne liv daglig, men det er svært forskjellig hvor mye liv du vil kjenne. Mange opplever at bevegelsene blir sterkere, mens andre synes det er mindre bevegelse i magen i uke 29 og utover. Dette skyldes at fosteret har blitt større og sterkere, men at det samtidig får gradvis mindre tumleplass.

Mange gravide blir svimle og/eller uvel hvis de ligger flatt på ryggen. I så fall bør du prøve å unngå dette, enten ved å ligge på siden eller å støtte deg opp med puter. Uvelheten skyldes at livmoren kan klemme på blodårene som fører blod tilbake til hjertet.

Gode tips i uke 29

Selv om du i utgangspunktet skal være gravid i flere uker til, bør du begynne å forberede deg på fødselen. Det kan være lurt å lage en liste over hvem dere skal kontakte etter den store begivenheten. Kanskje du har begynt så smått å tenke på hva du skal ha med deg til sykehuset av klær og toalettsaker også? Det kan være lurt å pakke en bag i tilfelle fødselen starter tidligere og avreisen blir hektisk.

Du bør også være påpasselig med kostholdet. I de siste ukene av graviditeten vokser fosteret fort, og du vil normalt ikke klare å ta opp nok protein og mineraler i kosten til å dekke babyens behov. Dette vil kroppen normalt ha lagret opp tidligere i graviditeten, men det kan være nødvendig med tilførsel av blant annet vitamin D.

Les også:

Ting å huske på

Har du husket å søke om foreldrepermisjon? Hvis ikke, bør du absolutt få ut fingeren. Tross alt må minst tre uker av foreldrepengene tas ut rett før termin, så nå nærmer det seg. Og enkelte fylker har lang behandlingstid.

Når du søker, må dere også velge om dere vil ha 80 eller 100 prosents dekningsgrad.

Les mer om foreldrepermisjon:

Kilder: Norsk HelseinformatikkHelsenorge.no, Svangerskapsboken