Regnfull sommer? 16 ting å finne på når det regner

Regnfull sommer? 16 ting å finne på når det regner

Aktiviteter og moro
regn-toppbilde

Gode tips til aktiviteter inne og ute når det regner i sommerferien. 

Ikke la regnet sette en stopper for at barna får en morsom sommerferie

Norsk sommer kan by på både regn og sol, og her til lands er vi aldri garantert finvær hele sommerferien. Det er mange ting å finne på når det regner – både inne og ute. For regnværsdager om sommeren trenger ikke å være noen unnskyldning for å holde seg inne. 

– Det er alltid de voksne rundt barna som ikke liker å være ute i regnvær – ungene blir ikke født med regnskrekk. Har du barn, gjør du barna bare en bjørnetjeneste ved å ikke ta dem ut i all slags vær, forteller Per Egil Mjaavatn. 

Han er førsteamanuensis ved Institutt for pedagogikk og livslang læring ved NTNU. Han har i mange år drevet forskning rundt barn og unges hverdagsliv.  

Fordelen ved å være ute på regnværsdager

Selv om det er helt innafor å kose seg hjemme når det er grått og vått, er det mange fordeler å kle på seg og gå ut. Barn elsker aktivitet, og helst aktivitet på egne premisser. 

– Utelivet gir mange flere variasjonsmuligheter for leken enn livet innendørs og mye større rom for barnehageorganiserte aktiviteter – ikke bare de voksenstyrte i hall og stue, forteller Mjaavatn. 

Ifølge firebarnsmoren Trine Lise Jacobsen, som til daglig blogger på Fru Jacobsen, gjør regnvær i sommerferien at du må tenke litt mer kreativt. 

– Du må bruke hodet litt mer for å finne på ting som engasjerer. Når det ikke bare er strålende sol og bading hele dagen, og dere må finne på andre ting sammen, tror jeg dere får en annen type ferie og tilknytning til hverandre. 

Under finner du 16 tips fra Jacobsen og Mjaavatn til hva dere kan finne på når det regner – både inne og ute.

Ting å finne på når det regner: utendørs

Ikke la regnværet være en hindring for å ha det gøy ute! Få på regnklær og støvler og kom dere ut. Dette kan dere finne på:

 1. Dra på skogstur: Gå på tur i skogen og se hvilke kryp som kommer frem når det regner sammenlignet med hvilke som er fremme når det er sol. 
 2. Seil blader i vanndammer: Konkurrer om hvilket blad som kommer først over på den andre siden. 
 3. Utnytt vannets muligheter: Utover hopping og lek i sølepytter, kan dere bygge små dammer og kanaler, lage vasshjul (kvernkall) og seile med barkebåter. 
 4. Dans, dans, dans: Hva med å bare gå ut på verandaen i shorts og T-skjorte eller bikini og danse i regnet? 
 5. Dra på fisketur: Fisken biter i regnvær. Husk at her er det ikke størrelsen det kommer an på – småkrabber og sypiker har samme verdi for en fireåring som storlaksen for en 40-åring. Hva med å prøve småfisken i nærmeste bekk? Svært mange bekker i Norge har en bestand av ørret – selv midt i byene. 

Ting å finne på når det regner: innendørs

Har dere lyst på ut en tur, men ikke nødvendigvis ute-ute i regnværet? Dette kan dere finne på: 

 1. Utforsk museum og vitensentre: Litt avhengig av hvor i landet du bor, kan dere dra på ulike museum og vitensentre eller tilsvarende. Der kan barn få oppleve vitenskapens mysterier og selv eksperimentere. En gullgruve for barn!
 2. Dra på kino, teater og konsert: Utnytt kulturtilbudet der du bor. Dra på kino, teater eller sjekk om det skjer noe spennende på musikkfronten.
 3. Nyt god mat sammen: I regnet er det ekstra koselig å dra på kafé eller restaurant. Det er også hyggelig å dra på besøk til noen andre som er hjemme. Ta med litt god mat eller snacks og ha det koselig sammen.

 Se også: 

Ting å finne på når det regner: hjemme

Enten dere har fått en dose regnvær og vil nyte resten av dagen inne, eller bare har bestemt dere for å ha en dag hjemme er det utallige ting dere kan finne på, som: 

 1. Bak noe godt: Let på nettet og i bøker sammen og finn en oppskrift dere vil prøve. Hva med nybakte kanelboller mens dere ser på film eller deilige scones til lunsj? 
 2. Tegn sammen: Tegning er morsomt for både store og små. Barna kan synes det er stas når du tegner noe først, og så hermer de. 
 3. Spill brettspill: Brettspill samler hele familien. Finn frem et spill som alle har lyst å spille, og kos dere. 
 4. Ha ryddedag: Regnværsdager er supre til å bruke til rydding! Ta med barna og rydd sammen. Kanskje kan dere selge unna noen leker som ikke brukes lenger, hvor barna får gevinsten som lommepenger i ferien? 
 5. Lek med modellkitt: Dette er en koselig aktivitet sammen med barna. Har dere ikke kitt, kan dere lage trolldeig i stedet. 
 6. Lag puteslott: Lag hytte eller slott med sofaputene, tepper, stoler og bord. Kanskje kan barna overnatte der også? 
 7. Ha hjemmekino: Lag god mat, sett frem snop og ha filmmaraton hjemme i stua. Det slår aldri feil! 
 8. Kle dere ut: Det er alltid gøy å kunne kle seg ut. Da jobber kreativiteten på høygir! Let i skuffer og skap etter plagg og tilbehør dere kan bruke. 

– Vi må vise dem at det er mye som kan være gøy i regnet 

Det er fort gjort å bli litt værsyk når det er grått og vått ute, og de fleste småbarnsforeldre sammenligner det nok med sølete klær, masse regntøy og støvler. 

– Har du mange barn blir det fort mye jobb, og som voksen så er liksom regnvær synonymt med kjedelig. Men etter jeg fikk barn, så har regndager blitt veldig kreative dager. Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær, sier Jacobsen. 

Vi bor i et land med mye regn, og skal barna sitte inne hver gang det regner og er dårlig vær, blir det ofte. For å snu på det, mener Trine Lise at de voksne må gå frem som et godt eksempel og være med ut de også. 

– Vi må vise dem at det er mye som kan være gøy i regnet. 

Mjaavatn er enig. Det er viktig å lære barn å sette pris på all slags vær, årstid og klima. 

– Foreldre og personale i barnehagene må selv tåle vær og vind, kle på barna tøy som holder dem tørre og varme, og dra ut i all slags vær. Foreldre som sukker over været og lengter til syden og strandliv får barn som ofte velger sofaen og dataskjermen fremfor utelivet. 

 Prøv dere på en av våre familie-quizer: