11 morsomme aktiviteter for barn ute i naturen

11 morsomme aktiviteter for barn ute i naturen

Aktiviteter og moro
11 morsomme aktiviteter for barn ute i naturen

Planlegg utflukten med disse 11 tipsene til aktiviteter for barn ute i naturen. 

Spar -25%

Favorittpakken Frukt

360 NOK

Antall

Spar 100 kr

Gelefisker Frukt - 5 stykk

525 NOK

Antall

Möller's Omega-3 gelefisker med fruktsmak

125 NOK

Antall

Möller's Tran fruktsmak 250ml

105 NOK 78.75 NOK

Antall

Sana-sol®

109 NOK

Antall

Vitaminbjørner®

115 NOK

Antall

Vitaminbjørner® D-vitamin

119 NOK

Antall

Spar -20%

Vitaminbjørner® Original - 3 stykk

276 NOK

Antall

Spar 100 kr

Vitaminbjørner® Original - 5 stykk

475 NOK

Antall

Vitaminbjørner® Punch

115 NOK

Antall

Spar 100 kr

Vitaminbjørner® Smakpakke

360 NOK

Antall

Ta med barna ut på lek og moro i naturen

En vellykket uteopplevelse sammen som familie, med aktiviteter for barn ute i naturen gir masse energi og glede for store og små. Men dørstokkmila kan være tung. Hvem har vel ikke opplevd at barna heller vil bli inne og at tiden før dere kommer dere ut av døren ikke akkurat er rosenrød?
Med en godt planlagt tur ut med spennende aktiviteter for barn ute i naturen, glemmer de garantert at de egentlig ikke ville legge bort iPaden.

1.Trehytte

Barn i alle aldre kan bli med på prosjekt trehytte. Den kan bygges av relativt enkle materialer og være mer eller mindre avansert. Det kan være nyttig å ha en handyman eller -woman innen rekkevidde. Jo lenger opp fra bakken, jo mer spennende blir den. Prøv å bevare treet og bygge rundt stammen. Det kan være en fordel å bygge en del av trehuset på bakken, for deretter å feste det med bolter til treet, så det bør absolutt ikke veie for mye.

2.Balansebrett

Det trenger ikke å være så avansert for å være gøy! Dette balansebrettet kan underholde barna i lang tid. Du kan også sette i gang en konkurranse om hvem som kan stå lengst på brettet. Dere trenger en tømmerstokk eller kubbe og en planke. Det gjelder å stå lengst på planken uten at den treffer bakken.

3.Vannballongpiñata

Dette er en morsom aktivitet ute i naturen som skaper mye latter. Den kan tilpasses barn i alle aldre. Fyll ballonger med vann, heng dem opp med hyssing på en gren. Finn pinner til å slå på dem med. Her kan dere også lage en konkurranse ut av det, med flere ballonger om gangen.

4.Boksen går & Gi et lite vink

“Boksen går” er en variant av gjemsel som har vært populær i alle år og passer for barn i alle aldre. Hva som helst kan være” boksen” – en stein eller et tre, for eksempel.
Den som står, skal telle til et avtalt tall mens de andre gjemmer seg. Deretter begynner den som står å lete etter de andre, mens det gjelder å passe på boksen samtidig.
Blir noen funnet skal den som står løpe tilbake til boksen og si navnet og” på boks”. Det er fritt frem for alle som gjemmer seg å forsøke å løpe til boksen og si” boksen går”, for å frigi alle som er tatt. Da begynner leken på nytt. Derfor lønner det seg å gjemme seg så nærme boksen som mulig.
“Gi et lite vink” starter på samme måte. Når den som “har den” ser en som har gjemt seg, sier han eller hun, «jeg har sett deg”, også navnet. Da må den som ble sett gå bak den som leter, eller stå på et bestemt sted.  De andre som har gjemt seg kan gi et lite vink til den som er tatt, for å frigi dem slik at de kan løpe og gjemme seg igjen. Nå alle er fanget er leken slutt.

5.Småkrypsafari

Å samle småkryp er kanskje mest spennende for barn i alderen 3 – 8 år. Ta med plastbokser med lokk på tur. Lag små huller i lokkene om dere skal gå langt og ha med fangsten hjem i igjen. Gi barna i oppgave å finne så mange forskjellige arter som mulig til boksen sin.

Aktiviteter for barn ute i naturen – Veras favoritter

– Jeg elsker å lage bål! Det sier Vera Micaelsen. Hun er forfatter og manusforfatter som har jobbet med barn og unge i 20 år. Hun har gitt ut blant annet “1000 ting å gjøre sammen med barna” .

6.Bål

– Jeg elsker både å lage bål, og lage mat på bål, og bare sitte rundt bålet. Derfor er det min absolutte favorittsyssel ute og det egner seg for barn i alle aldre.  Du må alltid følge fornuften, og reglene for båltenning. Er det tørt, skal du ikke tenne bål, selv på bålplasser.
– Jeg pleier å fylle sekken med ved, og hvis det er vått tar jeg med et par aviser og litt opptenningsved. Og noe å tenne med. Mens jeg bygger bålet, sender jeg barna ut for å finne gode emner til grillpinner som de må spikke selv, og mer opptenningsved. Never, tørre kongler og barkbiter er supert å tenne med. Hvis det er veldig vått legger jeg avisene under bålet. Du kan legge avisene rett på snøen også om det fortsatt er snø.

7.Hinderløype

– Hinderløype egner seg for barn i alle aldre, man må bare tilpasse den, sier Vera.

– Finn et sted som er litt åpent. Lag en løype som går over en stokk, under et tre, opp på en stein, rundt en busk, alt ettersom hva som finnes. Og så tar man tiden. Barna mot de voksne. Det er alltid gøy! Og kan fint kombineres med mat rundt bålet etterpå.

8.Slåball

– Vår og sommer er endelig tid for slåball! Det er morsomt for barn i alle aldre. Vi spiller slåball så snart snøen har forsvunnet i hagen, forteller Vera.

– Og da vi bodde i byen, spilte vi i skolegården som lå rett ved oss. Det som må til for at alle kan være med, er at banene er så kort at alle kan rekke over, og at de minste får lov til å jukse litt, pluss at de må få ekstra slag, og hjelp til å treffe ballen. Slåball er så morsomt at man glemmer tiden, og plutselig er det mørkt og alle har blitt kalde. Men det er akkurat like gøy som du husker det fra da du var barn selv.

Aktiviteter for barn ute i naturen – Torbjørns favoritter

Torbjørn har gitt ut flere bøker om aktiviteter for barn ute i naturen, blant annet “Harvest Hakkespettbok” sammen med de andre i Harvest Magazine. Torbjørn Ekelund er forfatter og en av fire småbarnsfedre som står bak Harvest Magazine, et nettmagasin om natur, mennesker og miljø.

Boken er fylt med tips, råd og ideer til friluftsliv med barn.

9.Spikking

Å spikke er enklest å begynne med fra 4-5 års alder. Kjøp en kniv som har en tverrgående stang mellom håndtaket og knivbladet. Gjør kniveggen litt mindre skarp og fil ned tuppen, slik at den ikke er for spiss.
– Finn en fersk grein, gjerne rogn, sånn at barnet kan spikke av barken, noe som er ganske enkelt, og som de syns er gøy fordi de får lange remser av bark og fordi pinnen er lys og glatt under, forklarer Torbjørn. Lær barnet at det aldri må gå med kniven i hånda, alltid sitte ned når det spikker og alltid spikke slik at kniven går vekk fra kroppen, ikke mot den.

10.Prosjekt rumpetroll

Jakten på rumpetroll er en aktivitet som passer til barn i alle aldre. Men vit at sesong for froskenes gyteperiode er i mai og begynnelsen av juni.  På høyfjellet starter ikke gyteperioden før i begynnelsen av juli.
– Se etter eggene i små vannpytter eller langs vannets bredder. Løft en håndfull forsiktig opp av vannet, og legg dem i en liten boks med vann hentet fra det samme stedet, forklarer Torbjørn.
– Ta også gjerne med litt småstein, noen pinner og litt løv og vannplanter. Når du kommer hjem kan du plassere boksen inne eller ute, men den må ikke stå i direkte sollys. Mat rumpetrollene med bittesmå brødsmuler, og pass på at de ikke får for mye. Fyll på med nytt vann når det begynner å minke i boksen, pass på at det har omtrent samme temperatur som det vannet som allerede er der. Eggene blir til rumpetroll, rumpetrollene vokser, de får bakbein, og forbein, og på dette tidspunktet begynner de å puste i luft, derfor er det viktig at du legger steiner og pinner i boksen som også går over vann. På de vil de små froskene klatre når de trenger luft.
Nå har du sett hele metamorfosen fra rumpetroll til frosk, det er på tide å slippe småtassene ut i naturen der de egentlig hører hjemme, gjerne tilbake på den samme plassen som du fant dem, poengterer Torbjørn.

11.Fisketur

Skal dere fiske med stang, kan det være en fordel at barna i hvert fall har blitt 4-5 år gamle.

– Fisk er enklest å få på ekte agn, velg f.eks. reker når du fisker i saltvann, meitemark når du fisker i ferskvann, sier Torbjørn.
– En lang teleskopstang på ca 3 meter er det enkleste, for den har ikke snelle. Snøret knyttes fast i toppen av stanga, og dermed blir det også mindre kaos. I saltvann – fisk fra en brygge eller i strandkanten. Der lever mange små fisker som det er enkelt å få på kroken. I ferskvann er det lurt å oppsøke et vann som har abbor, for abbor er en flott fisk som det er ganske enkelt å få på kroken.

 

Prøv også:

 

Harvest-guttas fem tips til” ekspedisjon” i skogen

  1. Kall det «ekspedisjon». Kall det «råeste, høyeste, rareste», men vit at ordene må holde det de lover. Ellers gjennomskues du.
  2. Gå på stier. Veier dreper gågleden, stier vekker den.
  3. Ikke gå for mye feil. Noen voksne går alltid opp rutene først. Greit på Mount Everest, men litt dillete på små turer. Sørg bare for ikke å gå til en topp som er gjengrodd – hvis du først har skrytt av utsikten.
  4. Lag delmål. Eller la barna ha delmål underveis. Som å fotografere, plukke bær og sopp, bade, fiske, finne et hemmelig vann dere har sett på kartet.
  5. La barna pakke egen sekk. Men se til at den ikke blir for tung.

Mat til bålet

Det meste kan stekes i folie på bål eller grill. Lag pakker av aluminiumsfolie fylt med kjøtt, grønnsaker eller frukt som du på forhånd putter i plastposer.  For eksempel epler egner seg godt til å grille på spyd over bålet.

Lager du deig til pinnebrød på forhånd, er barna i aktivitet i lang tid når dere kommer frem til rasteplassen. Barna kan bli med på å rigge til en bålplass. Husk å sjekke regler for opptenning av bål og finn lange pinner til å steke brødet med. Pinnene spikkes rene for bark på tuppen, og deigen trykkes rundt.

– Vi spiser ofte svidde fiskekaker i lompe, sier Vera Micaelsen.

– Eller så varmer vi opp en suppe, eller har med bålsteikepanna og en 2 liter med pannekakerøre, kakao på termos og kaffe på bålkanna. Det er det beste i verden.

Kilder: Vera Micaelsen, Torbjørn Ekelund, Turistforeningen

Denne artikkelen ble publisert 12. mai 2018. Siden da har Vera Micaelsen dessverre gått bort.