15 morsomme aktiviteter for barn i alle aldre – inne

15 morsomme aktiviteter for barn i alle aldre – inne

Aktiviteter og moro
Gjemsel er en av mange morsomme aktiviteter for barn. Foto.

Med aktiviteter for barn innendørs blir dager med dårlig vær litt mindre utfordrende. Her har du tips til enkle aktiviteter for barn i alle aldre, som garantert sprer glede i vente på godværet. De fleste aktivitetene fungerer også fint med kun én deltager.

Aktiviteter for barn 3-6 år

1. Skattejakt

Barna blir utstyrt med en liste over ting de skal finne rundt hjemme, og en penn for å krysse av på listen. Den som har fylt ut listen først, vinner. Masse ros er super belønning.
Det kan være lurt å både skrive og tegne gjenstanden. Barnet kan eventuelt komme til ”basen” hver gang han eller hun har løst en oppgave, for å få en ny.

2. Camping

Noen stoler eller et bord. Noen pledd eller laken. Vips, så er dere på camping. Her er det bare å innrede med puter, pledd, lys og alt annet barnet måtte ønske seg. Ekstra hyggelig blir det om de voksne kommer på besøk. Og spesielt om dere lager piknik sammen. Alt smaker bedre på ”campingtur”!

3. Pappeske

Alle småbarnsforeldre bør ha en pappeske, eller to, på lager! Mang en kjedelig dag kan reddes med den. Med kun litt fantasi kan den underholde barn i timesvis. Den fungerer fint som hus, båt, robot, tv og masse annet. Hjelp gjerne til med å klippe opp og dekorere med tusj eller maling.

4. Gjemsel

Gjemsel blir aldri feil. Selv på den minste plass har små barn glede av å gjemme seg og bli ”jaktet” på. Bruk gjerne det kjente trikset å late som om du ikke finner barnet, for å øke spenningen og hale ut tiden på leken.

5. Lag et orkester

De minste barna vil elske dette! Ta frem det som finnes av kasseroller, visper og slevier som kan bidra til et fantastisk orkester, og la barna slå løs. Ørepropper anbefales for både store og små.

Se også: 16 ting å finne på når det regner

Aktiviteter for barn fra 7 – 12 år

6. Lag slim

Er det noe som har vært stor suksess det siste året, er det å lage slim selv. Mang et barnerom er blitt gjort om til laboratorium i jakten på det perfekte slimet. Man kan lage slim på mange forskjellige måter, men oppskriften på et enkelt slim som passer for små barn, er som følger:

* Lim som inneholder pva.

* Barberskum, ikke gel.

* Linsevann. Spør din optiker hvilket merke som fungerer best til slim. Dette er garantert ikke nytt for dem.

Prøv deg frem til den konsistensen du vil ha og husk å ikke overlate slimproduskjon til små barn alene. Vi voksne må følge med.

7. Blåse bomullsdotten

Her trenger dere bare en bomullsdott. Den plasseres på bordet midt mellom deltagerne. Konkurransen settes i gang med et klar, ferdig gå! Den som klarer å blåse dotten ned i en motspillers fang, har vunnet. Den som får den i fanget eller nærmest seg, har tapt. Dette er nok ikke leken som passer aller best om noen rundt bordet er forkjølet.

8. Limbo

Alt du trenger her, er en langkost. To holder stangen, mens den tredje prøver å komme seg under. Den beste teknikken er bakoverlent med bred benstilling. Stokken senkes laver og lavere for hver runde, og kommer du borti eller detter på ryggen, er du ute av dansen, eller leken. Sett gjerne på noen fengende rytmer og dans i vei.

9. Ordlek i rutenett

Denne ordleken passer best for de litt større barna. De mindre kan være på lag som hjelpere.
Alle deltagere får et ark hver hvor det er tegnet opp et rutenett. Hver deltager, på rundgang, velger en kategori som skrives inn vannrett på toppen. Loddrett velger man en bokstav.
Rutene skal fylles med ord som passer hver kategori og bokstav i rutenettet. Når den første er ferdig, stopper leken, og dere begynner å lese opp, på rundgang, hva dere har fylt i rutene. Har du ikke fylt inn noe, sier du pass. Veldig underholdene og lærerik lek som kan vare en god stund.

Se også: Morsomme hobbyer for barn

10. Puss opp!

Innevær kan være en ypperlig anledning til å gjøre ferdig oppussingsprosjektene du aldri får tid til. Enten det er pussing, maling, henge opp kroker eller annet, kan barna være supre assistenter. Utstyr dem og gi dem oppgaver – de vil garantert like å kunne hjelpe til!

Aktiviteter for barn i alle aldre

11. Bake

Barn elsker å bake. Spesielt om det innebærer noe søtt, eller kreativt. Det beste er selvfølgelig å smake på røren. Barna kan hjelpe til å måle opp, blande, rulle ut boller smøre på glasur på kake og så videre. Sjokoladekake og boller er store favoritter og ikke for komplisert prosjekt. Det gjelder å ikke være redd for litt søl og ha på klær som tåler en flekk eller to.

12. Kopptårn

Bygg et tårn av plastikk-kopper. Barna ligger foran tårnet med et stort sugerør som de putter en Q-tip inn i . Nå gjelder det å skyte på tårnet slik at flest mulig av koppene raser ned. Kjempegøy!

Se også: Fritidsaktiviteter for barn – dette bør du tenke på

13. Putekrig

En god gammeldags putekrig får frem latteren. Regler er viktig, så ikke latteren går over i gråt. Det kan være lurt å gjemme unna de fineste dunputene!

14. Fotograf for en dag

Utstyr barna med et fotoapparat eller mobiltelefonen og gi dem konkrete fotooppgaver rundt i hjemmet. Be dem for eksempel å ta bilde av alt som begynner på S eller alt som er firkantet. Etterpå går man igjennom bildene og gir kommentarer og belønning for innsatsen.

15. Så og sette løk

Hagearbeid innendørs! Bruk dagen til å så frø og sette løk i potter. Sett pottene i vinduskarmen og merk dem med hva du har plantet. Om ikke lenge kan dere plante dem ut.

Flere aktiviteter for barn: