Babyens utvikling – måned for måned

Babyens utvikling – måned for måned

Spedbarn
babyens utvikling måned for måned

Vi mammaer har en tendens til å bekymre oss over alt mulig, og det aller største spørsmålet er gjerne: Utvikler barnet seg normalt? Vi gir en kort oversikt over hva som skjer i babyens første leveår. 

Husk tranen din

Babyen er i rivende utvikling det første leveåret. Fra kun å sove, spise og bli stelt, skal barnet vokse til å bli et sosialt individ som kommuniserer med omverdenen. Riktignok behersker ikke babyene så mange ord, men de kommuniserer godt nonverbalt. Smilet er for eksempel en viktig milepæl i forhold til samspill, og blir møtt med glede fra foreldrene. 

Hva skjer det første året? 

Under følger en grov inndeling av mål barnet gjerne når innenfor gitte måneder. Husk at barn er forskjellige, og utvikler seg i ulik takt. Snakk gjerne med helsesøster om du føler at barnet ditt virker senere enn du tror er normalt for alderen. 

Husk at det er store variasjoner fra barn til barn. Og at prematurt fødte barn vil bruke lengre tid. 

Les også: Slik er det å ha en nyfødt baby 

Babyens utvikling – måned for måned 

1 måned: 

Allerede ved to ukers alder kan de fleste babyer kjenne igjen stemmen til mor og far, og kommunisere med lyd og bevegelser. Babyen begynner å respondere på lyder, og kan gjerne løfte hodet i korte perioder – spesielt hvis du er flink med mageøvelsene. Barnet kan fokusere blikket både på deg og på en fargerik leke – men bare på kort avstand. Snart kommer også det første smilet! 

2 måneder: 

Gurglingen starter. Barnet holder hodet selv i korte perioder, og er mer våkent enn rett etter fødselen. Babyen vil lage lyder og kommunisere med hele kroppen – herm gjerne etter både lydene og bevegelsene. Det vil også uttrykke forskjellige ting med ulik gråt. Prøv å forstå hva de betyr. Barnet begynner også å få mer kontroll over armer og bein, og kan slå frydefullt etter en fargerik leke du har hengt eller lagt i grei avstand. Det har også lært seg å gripe, men ikke å slippe tak. 

3 måneder: 

Barnet ler og viser glede med hele kroppen, og kan gjenkjenne ansiktet ditt. Den lille babler mer og eksperimenterer med stemmen. I 3 måneders alder kan de fleste babyer også løfte hodet og holde i flere minutter når de ligger på ryggen. Når barnet ligger på magen, vil det løfte hodet og brystet – som i en armbøyning – hvis du lokker med en leke foran øynene. Barnet kan også rulle rundt, så følg med på stellebordet – eller flytt bleieskiften til gulvet! 

4 måneder: 

Babyen gurgler tilbake når du prater, og holder hodet i lengre perioder. Det anbefales å la barnet ligge på magen i 80 minutter daglig. Øye-til-øye-kontakt er fortsatt spennende, men barnet blir nå også mer og mer opptatt av verden rundt seg. Når barnet har undersøkt noe med blikket, vil det helst snu seg mot deg for at dere skal se på det sammen – gi respons og vis interesse. Det samme gjelder for lydene barnet lager – imiter dem, og lag enkle lyder som «bø» og «hei» som barnet kan imitere. Interessen for andre ting kan gi distraksjoner under ammingen. Du kan også begynne å spe på morsmelk eller morsmelkerstatningen med litt fast føde. Helsedirektoratets anbefaling er likevel å vente til 6 måneders alder. 

Les også: Mageøvelser for babyen 

5 måneder: 

Barnet skiller mellom klare farger, ruller rundt, og kan leke med hender og føtter. Babyen vil begynne å få tak i ting ved å gripe dem, og holder oppmerksomheten om én ting av gangen. Du kan hjelpe til med dette ved å vise én leke av gangen. Babyens språklige utvikling går også fort. Muligens kan han eller hun allerede gjenkjenne sitt eget navn. Fortsett med å gjenta lydene han eller hun lager, fortell hva du gjør når du gjør dagligdagse ting som å ta ut av oppvaskmaskinen. Barnet vil også like å bli stimulert med nye inntrykk, men ikke overdriv! Da blir det slitent – noen grimaser, en favorittsang eller -regle, eller en leke kan hjelpe. 

6 måneder: 

De fleste barn kan sitte med støtte rundt 6 måneders alder. De snur seg etter stemmer, kan imitere lyder, og sier enkle stavelser som ga, ba og ma. Barnet ruller i begge retninger – så hold en hånd på babyen når du bytter bleie! Barnet forstår også hvilke hendelser som følger etter hverandre i løpet av en dag. En annen viktig oppdagelse ved et halvt års alder, er at ting fortsatt eksisterer selv om barnet ikke kan se det. Det gjør at borte-tittei-leken raskt vil bli en favoritt. Babyen er nå også klar for å spise litt fast føde – så kjøp en smekke og se frem til masse søl. 

Les også: D vitamin for baby 

7 måneder: 

Babyen kan nå sannsynligvis sitte uten støtte. Barnet babler og griper, og vil etter hvert lære seg både å holde og drikke fra en tohånds-kopp, og å klappe. Du kan hjelpe denne motoriske utviklingen ved å legge en populær leke rett utenfor rekkevidde, og oppmuntre barnet mens det prøver å få tak i leken. Ikke gjør ting altfor enkelt for ham/henne! En annen utvikling, som vil medføre en del gråt, er at de første tennene begynner å komme i denne alderen. Husk også at barnet ennå ikke forstår hva som er en leke og hva som ikke er det. Det er ingen grunn til å bli sint hvis hun begynner å leke med mobiltelefonen din – bare distraher oppmerksomheten ved å tilby en annen leke. 

8 måneder: 

Mange barn begynner å krabbe rundt 8 måneders alder, men husk at det er store variasjoner. Barnet vil trolig også begynne å bli skeptisk til fremmede; dette er starten på separasjonsangsten som alle barn skal gjennom. Barnet vil også lære seg pinsettgrepet mellom tommel og pekefinger. Siden det også gjerne vil putte alle ting i munnen for å smake på dem, må dere holde at alle gjenstander som kan kvele barnet, i behørig avstand. Andre fascinerende nyoppdagelser kan være å vinke farvel, klappe i hendene når han eller hun er fornøyd, og – kanskje litt mindre morsomt – å begynne å gråte hvis andre barn i nærheten gråter. 

9 måneder: 

Barnet kan nå sitte, og det står en stund med støtte. Det vil også lære seg å sette seg ned fra stående, noe som krever en del trening. Siden krabbingen går stadig fortere, er det virkelig på tide å sikre alle trapper og andre farligheter, hvis dere ikke allerede har gjort det. Språklig begynner 9 måneder gamle babyer som regel å kombinere lyder til ord – eller i hvert fall noe som likner. Trolig forstår de likevel tonefall bedre enn ordene du sier; husk det ettersom du trolig vil begynne å si «nei» ganske mye på denne tiden. Faste rutiner begynner å bli viktig, både for måltider, legging og avskjeder. 

10 måneder: 

«Snakkingen» gjør fortsatt fremskritt, så forsøk å forstå hva smårollingen sier. Det gir god hjelp til et barns språklige utvikling å så «Ja, det er en sokk» hvis det peker på sokken og sier «okk». Motorisk krabber babyen bra, og kan kanskje gå med støtte enten fra dine hender eller et møbel. Trøst og litt kos hjelper når han eller hun faller! Det samme gjelder når lyder som før var helt uproblematiske, som ringeklokken, nå får barnet til å gråte. 

Les også: Språkutvikling hos barn: Hvordan snakke med babyer 

11 måneder: 

Allerede nå kan barnet kanskje stå alene i noen sekunder. Det vil også forstå ordet «nei» – men bruk ordet med måte og bare hvis det ønsker å gjøre noe ordentlig farlig eller ulovlig. Ellers vil du komme til å si «nei» hele tiden. I denne alderen kan barn også hjelpe til når du kler henne, som ved å strekke ut armen. Fargerike bøker begynner også å bli interessant, så ta gjerne en tur på biblioketet. 

12 måneder: 

Barnet peker, imiterer og babler, og kan gjerne si enkle ord som «mamma» og «pappa». Det forstår også mer av hva du sier, og kan kanskje peke hvis du spør hvor munnen eller nesa er. Mange begynner å gå uten støtte. Det kan drikke fra en kopp – men vil gjerne slenge den veggimellom når det er ferdig med den. Leken kan bli mer energisk. Mens det for et par måneder siden var ekstremt fascinerende å putte ting i en boks, er det nå kanskje mer interessant å rive et tårn av klosser overende? 

Les også: Slik lærer du barnet ditt å gå 

Sprang i babyens utvikling 

Ved 2-månedersalderen skjer det gjerne et sprang i utviklingen. Barnet sover bedre om natten og viser en ny våkenhet på dagtid. Periodene med kontakt og samspill blir lengre, og barnet er mer utholdende og oppmerksomt.  Et nytt sprang skjer ved 7-månedersalderen og rundt 12 måneder. Evnen til samarbeid og problemløsing utvikles mye i disse fasene, og det begynner å forholde seg annerledes til omgivelsene. Ved 7-månedersalderen klarer for eksempel barnet å følge en annens blikk, mens ved 12-månedersalderen lærer det å uttrykke seg med ord. 

Tips: Det er viktig å observere om barnet beveger seg symmetrisk, det vil si at barnet bruker begge armer og bein like mye, og kan snu hodet til begge sider. 

Kilder: Norsk HelseinformatikkBufdirBabycentreDagens Medisin 

Tommelfingerregler for babyens utvikling: 

  • Babyen kan allerede kjenne igjen ansiktet ditt i måned 3. 
  • Babyen skiller mellom klare farger i måned 5, ruller rundt og begynner å ta tak i ting med hendene. 
  • Babyen kan mest sannsynlig sitte av seg selv i måned 7, og han/hun kan få sin første tann eller flere! 
  • Babyen begynner å stå litt med støtte, og krabbingen går enda fortere i måned 9. 
  • Nå kan babyen din forstå ordet nei i måned 11, og i måned 12 begynner de å drikke fra kopp på egenhånd, og kaste den på egenhånd! 
  • De skjer store sprang ved 2 måneders alderen, i tillegg til måned 7 og 12. Følg med og nyt tiden. Observere også om barnet beveger seg symmetrisk. 

Les mer om babyens behov og utvikling: