Språkutvikling hos barn: Hvordan snakke med babyer

Språkutvikling hos barn: Hvordan snakke med babyer

Spedbarn
snakke-babyer-iStock

Forskerfabrikkens grunnlegger Hanne S. Finstads 9 råd om hvordan du best hjelper babyen din å lære å snakke. Godt nytt for alle snakkesalige: Ordstrømmen er gull for babyen din. Å lære å snakke handler mye om mengdetrening. Jo mer babyer er omgitt av ord og språk, jo bedre for språkutviklingen.

– Det å snakke, lese og synge for babyen er grunnlaget for språkforståelse, som er viktig for all læring, forklarer Hanne S. Finstad.

En amerikansk undersøkelse viste at toåringer fra ”snakkesalige” hjem kjente igjen gjennomsnittlig 433 ord, versus toåringer fra mer stille hjem, som kjente igjen 169 ord.  Faktisk kan de førstnevnte barna ha hørt 30 millioner flere ord når de er tre år! Finstad er biokjemikeren som grunnla Forskerfabrikken. I tillegg til å tilby kurs landet rundt, kurser de barnehageansatte. Målet er å motivere barn til å satse på real- og teknologifag.

Når vi vet at det å lære handler mye om å ha et stort ordforråd, så er konklusjonen klar: La skravla gå når du er sammen med barnet ditt!

Les også: Babyens utvikling måned for måned

9 babysnakketips til foreldre

For noen år siden utga Finstad boken Ditt smarte barn – slik hjelper du barnet å lære på Kagge forlag. Et av kapitlene handler nettopp om hvordan snakke med babyer.

Her er hennes råd:

  1. Snakk om alt du gjør med babyen, fortell babyen om alt du gjør, som når du skifter bleie eller tar på klær.
  2. Ikke vær sjenert for å snakke selv om dere er omgitt av fremmede. Snakk i butikken, på museum, på bussen, ja overalt!
  3. Legg vekk mobiltelefonen. Snakk!
  4. Ser du at babyen din blir oppmerksom på noe, snakker du om det.
  5. Når babyen babler, hermer du. Snart oppstår en lek der du kan introdusere nye lyder.
  6. Ha gjerne barnet i fanget når du snakker med det.
  7. Les billedbøker og snakk og pek på det dere ser. Vær åpen for babyens ”svar”, og snart har dere en slags samtale.
  8. Ikke overlat snakkingen til tv eller elektroniske apper. Det er snakking med andre mennesker som er avgjørende i alderen null-tre år.
  9. Sang har også en positiv effekt på små barns språkutvikling og språkøre, så syng sanger sammen og lek sangleker.

Nesa opp fra mobilen

– Det beste du kan gjøre er rett og slett å snakke med babyen din og være til stede, poengterer Finstad.

Hun sukker over den økende tendensen til at foreldre har nesa i mobilen eller musikk på øret når de er ute og triller. Begge forhindrer kommunikasjon.

Språkutvikling handler nemlig ikke bare om ord, men vel så mye om tilbakemeldinger i form av kroppsspråk og tilstedeværelse. Å vise babyen at du hører etter og er oppmerksom på hans/hennes gurgling og spede forsøk på kommunikasjon, er viktig. At barnet ser at du hører etter, at du smiler og oppmuntrer, hermer og at dere leker med ord og bevegelser, oppmuntrer den lille og hjelper språkutvikling.

Snakk om hverdagen

Vi bør altså snakke ofte og mye med dette lille nurket. Men hva i all verden skal vi snakke om? Finstad anbefaler oss å involvere barnet i det dere gjør og det som skjer rundt dere. Kall det en slags løpende kommentar om hverdagslivet.

Eksempelvis: ”Nå skal vi gå og vaske klær, se her, jeg sorterer hvitt tøy for seg og farget tøy i en annen haug. Oi, jeg lurer på om vi må kjøpe mer melk. Skal vi lukte om melka er sur?”

– Vi må være mindre sjenerte og prate litt mer også i det offentlige rom. Prat i vei selv om det kjennes rart og du kanskje er den mer introverte sorten, oppfordrer Finstad.

Smarte spedbarn

Helt fram til slutten av 1990-tallet trodde forskere at nyfødte var som blanke ark, vesener kun opptatt av mat og kos. Sannheten er en helt annen. Faktisk viser det seg at vi har grovt undervurdert disse små vesenene!

– Babyhjernen suger til seg info fra dag én. Selv fire måneder gamle babyer skjønner mye, sier Finstad.

Finstad forteller en historie for å poengtere at selv veldig små barn skjønner mye: Den ene datteren satt ofte på fanget hennes mens de sang og spilte piano. Noteheftet hadde ingen bilder. Det eneste som skilte sangene fra hverandre var notene og tittelen.

Selv da datteren bare var litt over ett år, visste hun nøyaktig hvilken side hun måtte bla opp for å finne sangen hun ville synge!

– Babyer er noen råskinn. Vi bør absolutt ta dem på alvor, understreker Finstad.

Bruk babyspråk

”Heeei, lille venn. Se på den fine voff-voffen der borte…” Er det ikke rart hvordan vi ofte begynner å snakke babyspråk med de minste? Og at stemmen helt av seg selv går opp et hakk?

Faktisk hjelper det språkutvikling å overdrive vokaler og uttale ord tydelig fordi ”babyspråk” hjelper babyer å fange opp ord.

– Det betyr ikke at du bare må snakke sånn, å kombinere det med ”vanlig” tale, er bare fint. Det viktigste er at du snakker, kommuniserer med den lille, poengterer forskeren.

Babyer og skjermtid

Noen forskere mener vi bør holde barn helt unna teknologi som tv og Ipad barnets to første leveår. Det er Finstad i stor grad enig i, men poengterer at man ikke trenger å bli fanatisk. Hun har forståelse for at slitne foreldre innimellom bruker det som avlastning.

– Vær bevisst, men ikke fanatisk. Å la barnet sitte hver dag foran en tv eller iPad, er ikke å anbefale, råder hun.

Det er også stor forskjell på å la barnet se på barne-tv alene og å gjøre det sammen. Ser dere på noe sammen er det naturlig å snakke om det som skjer. Da blir du en formidler, og dere har den viktige kontakten som hjelper språkutvikling.

Barn utvikler seg i ulikt tempo

Til deg som stresser litt fordi barnet ditt ikke snakker ennå, selv om de andre ungene i trillegruppa prater i ett kjør, har Finstad ett råd: Ikke stress.

– Barn utvikler seg i ulik hastighet. Ikke sammenlign barnet ditt med andre. Senk skuldrene.

Eksempelvis var Finstads to barn svært ulike – den ene snakket flytende da hun var 18 måneder, den andre ikke før han var tre år.

– Men begge snakker likte godt nå. Det gikk så fint, så, sier Forskerfabrikkens grunnlegger med smil i stemmen.

Visste du at: Barn som vokser opp i tospråklige hjem klarer fint å lære to språk samtidig.