Trenger du ekstra jern som gravid?

Gravid
Trenger du ekstra jern som gravid

Jern er et viktig mineral som kroppen trenger for å opprettholde mange viktige funksjoner. Ved graviditet trenger du masse jern, og i denne artikkelen ser vi nærmere på jern og jernmangel ved graviditet, inkludert symptomer.

Kroppen vår trenger mye jern for å gjennomføre en rekke viktige oppgaver. Vi trenger blant annet jern for å transportere oksygen fra lungene våre og ut i kroppen. Blodcellene våre trenger også jern for å fungere som de skal. Og jern, som alle mineraler, klarer ikke kroppen å produsere selv. Vi er derfor avhengig av å få i oss nok jern gjennom kostholdet. Når man er gravid, er det ikke uvanlig at man fort blir både trøtt, sliten og andpusten. Det er fort gjort å tenke at dette kommer av graviditeten, men det kan også være et tegn på jernmangel. Jernmangel er faktisk veldig vanlig i Norge, og alle gravide bør derfor sørge for at de har godt med jern i kroppen. Det anbefales faktisk at alle gravide tar en blodprøve tidlig i svangerskapet for å undersøke både jernlager og blodprosent. Oppdages det lavt jernnivå hos gravide, anbefales det ofte dermed inntak av jerntabletter under graviditeten i samråd med lege.

Økt blodvolum under graviditet

Under en graviditet øker blodvolumet veldig mye i kroppen. Allerede etter 20 uker har faktisk blodvolumet økt med nesten 50 prosent! Det betyr at den gravide kan ha behov for ekstra jern, siden jern bidrar til dannelse av røde blodceller og hemoglobin. Det er vanlig at jernlagrene reduseres hos den gravide under svangerskapet, og derfor er det viktig å sørge for å få i seg nok jern. Ikke minst også for å produsere morkaken som gir fosteret alt det trenger for å utvikle seg normalt.

Jern i mat

For å opprettholde et godt jernnivå er det også viktig å spise mat som er rik på jern. Det finnes heldigvis jern i de fleste matvarer, der særlig kjøtt, bladgrønnsaker og belgfrukter er rike på dette mineralet. Du finner også mye jern i leverpostei, egg, fisk, nøtter og fullkornsprodukter. Jernopptaket vil også påvirkes av andre matvarer. Særlig vitamin C gjør det enklere for kroppen å absorbere jernet. Det kan derfor være lurt å kombinere jerninntaket med et glass appelsinjuice, eller andre frukter og grønnsaker som inneholder mye vitamin C. For optimalt opptak bør du også unngå kaffe og te samt kalsiumrike meieriprodukter, da disse matvarene kan redusere jernopptaket. Den gravide bør også sørge for å få i seg andre viktige vitaminer man trenger økt inntak av under svangerskapet. Hos Möllers tilbyr vi for eksempel vår egen gravidpakke som inneholder både tran, jern og magnesium. Og når babyen endelig kommer til verden, har vi tilskudd til spedbarn og småbarn også.

Gravid og jerntilskudd

Som nevnt over tas det vanligvis en blodprøve av den gravide tidlig i svangerskapet for å undersøke blodprosenten og jernnivået. Ut ifra denne prøven vil legen vurdere behovet for jerntilskudd. Ved tilskudd finnes det også ulike jernformer, både som tabletter og flytende jern. Blodprosenten hos den gravide bør deretter kontrolleres jevnlig for å forhindre jernmangel under graviditeten. For mye jern hos gravide er heller ikke optimalt, og man bør derfor være nøye med å opprettholde anbefalte jernnivåer i kroppen. Dette gjelder alle mennesker.

Bivirkninger ved jerninntak

Lettere forstoppelse er en relativt vanlig bivirkning blant gravide som spiser ekstra jerntilskudd. Den gravide har mange hormoner i kroppen, som ofte kan føre til at tarmene jobber saktere. Et jerntilskudd kan være med på å forverre denne situasjonen og gjøre forstoppelsen mer utpreget. Hvis du får slike bivirkninger bør du drikke masse vann og spise fiberrik mat som korn, frukt og grønnsaker. Hvis jern ved graviditet gir forstoppelse, kan det også være nyttig med litt fysisk aktivitet for å få fart på sakene!