Her er knepene som fjerner tranflekkene

Her er knepene som fjerner tranflekkene

Tran
triksene-som-fjerner-tranflekker

Mangt et babyplagg har blitt ofret på tranens trone. De gylne flekkene kan nemlig virke umulige å få bort. Men det var før du prøvde disse ekspertknepene!

Det er ikke alltid enkelt å få den daglige skjeen med tran i barna fra 1 år. Ofte havner halvparten på klærne, og det som svelges, gulpes gjerne opp igjen. Men ikke fortvil. Vi har nemlig fått Malin Skaars ekspertråd for hvordan du blir kvitt gjenstridige tranflekker!

Fjern flekkene raskt

Malin Skaar, leder for Forbrukerservice, forklarer at det er viktig å fjerne flekkene så fort som mulig.

– Hell litt ufortynnet Zalo direkte på flekken, trykk det forsiktig inn i stoffet og la virke ca 20 minutter. Skyll så GODT ut av stoffet og vask plagget etter anvisningen på merkelappen. Jo høyere temperatur du tør å bruke, jo større er sjansen for å få vekk flekken. Er plagget hvitt eller lyst, bør du benytte tøyvaskemiddel med blekemiddel, som for eksempel Omo Ultra Hvitt eller Blenda Sensitive Hvitt.

Les også: Tran og Omega-3

Gamle tranflekker

Men kjenner vi oss selv rett, er det ikke alltid vi får tatt oss av flekkene med en gang. Så hva skal man gjøre med de gamle, inntørkede flekkene som babyklærne allerede er fulle av? Ifølge Malin er ikke alt håp ute for disse plaggene heller.

Les også: Tran og omega-3 for gravide og ammende mødre

– De gamle flekkene er vanskeligere, men ikke umulige å få bort. Prøv å bruke samme fremgangsmåte med Zalo som flekkfjerner. Zalo er nemlig veldig effektiv til å løse opp fettet som tranen består av. Om flekkene ikke går bort etter første gang så ikke gi opp, prøv et par ganger til med Zalo og påfølgende tøyvask. Om flekken fremdeles er der etter dette, er det verdt å prøve seg på en vask med høy temperatur før plagget kastes.

Tranflekker på møblene

Om man har fått tranflekker på møbeltrekk, for eksempel den fine ullsofaen? Malin har tips for å bli kvitt disse også.

– Da må man prøve seg litt frem med vann og enten Zalo, eller Milo om det er snakk om ull. Husk å være forsiktig med å bruke for mye fuktighet, og vask alltid flekken «utenfra og inn». Litt lettere er det hvis trekket kan tas av. Da anbefaler jeg samme fremgangsmåte som for klesplagg. Men husk alltid å følge vaskeanvisningen også her, slik at du ikke ødelegger trekket. Noen møbeltrekk må kanskje leveres inn til rens.

Skyll ut tranlukten

Malins siste eksperttips går på hvordan man får bukt med tranlukt:

– Det er viktig å skylle ut tranlukten så godt man kan før vask i maskin. Og om du synes at det lukter tran i maskinen etter vask, så kjør umiddelbart en Omo Maskinrens på 90 grader.