Hvordan slutte å nattamme

Hvordan slutte å nattamme

Spedbarn
Hvordan slutte å nattamme

Etter hvert må nattammingen ta slutt. Her er råd for hvordan du avvenner den lille.

I Norge vil annenhver baby i seksmåneders-alderen ha pupp om natten. Ved fylte åtte måneder vil én av tre fortsette nattammingen. Nattamming defineres som amming mellom klokken 19 og klokken 07.

Når er det vanlig å slutte å nattamme?

– Når mor er motivert og ønsker å slutte. Du bør ikke slutte før barnet er blitt seks måneder, og du kan holde på til barnet er 1-2 år, sier helsesøster og Plusstid-ekspert Tone Aanderaa.

Les også: Tran og D-vitamin for gravide og ammende mødre

Ifølge Tone ønsker mange mødre å slutte og nattamme når barnet er seks måneder. Tone mener det kan være lurt å slutte å nattamme hvis ungen din endrer spisemønster, og spiser seg opp på natten på morsmelk og spiser lite på dagen.

Les også: D-vitamin for baby

Råd for å slutte med nattamming

– Mitt beste råd for å lykkes er involvering av far/partner som ikke lukter melk. Mor kan amme i stuen før leggetid, mens far kan legge barnet, tipser Tone.

Det er flere metoder som kan brukes for å få slutt på nattamming. Og som gjør at dere kan sove hele natten. Mange av dem involverer mors partner.

Sett av noen dager når partner eller mor har fri. Da kan barnet trøstes, bysses og bæres. Gi vann på flaske/kopp hvis barnet er tørst eller hjelp med smokken hvis barnet bruker det. Mor kan med fordel sove på et annet rom mens det pågår.

– Noen synes det er sårt at mor og brystet forsvinner for barnet samtidig. Da kan også mor være med eller ta avvenningen, beroliger Tone.

Hvis barnet får mange måltider på natten, kan det være greit å trappe ned før alt kuttes. Da vil barnet venne seg til mindre mat på natten. Andre velger å først kutte ned på antall måltider før de slutter helt. Bestem deg for at barnet ikke får mat før en viss tid, og forsøk så å utsette til dette tidspunktet.

– Enten kan far samsove, eller mor ligger litt lengre unna, og unngå å ligge toppløs. Ligger du med en topp så er ikke maten så lett å få tak i.

Noen mammaer har erfart at hvis de dusjer og har på en ren topp før de legger seg, så etterspør den lille ikke mat i like stor grad.

Prøv å legge babyen tilbake til sengen så fort du merker at hun blir søvnig og ikke er like ivrig på maten. Hvis dette ikke godtas, gjenta prosessen. På denne måten venner du henne til å forstå at hun ikke trenger å bli matet for å sovne.

Tommelfingerregler for å slutte å nattamme:

  • Du kan holde på til barnet ditt er ett til to år, og bør ikke slutte før barnet er blitt seks måneder.
  • Dersom barnet ditt endrer spisemønster, kan dette være et tegn på at det er på tide å slutte med nattamming.
  • Involver partneren din i prosessen for å venne barnet til å ikke nattamme lenger.
  • Trapp ned måltider om natten, og rett før barnet sovner.
  • Sov i rene topper, da de ikke vil ha den sterke melkelukten, som igjen gjør at barnet ikke forbinder sengen med amming.