Hvordan lære barn bedre engelsk - og øve på det hjemme

Hvordan lære barn bedre engelsk – og øve på det hjemme

Aktiviteter og moro
Hvordan lære barn bedre engelsk og øve på det hjemme

Skoleferien er en tid der barna har fri fra kravet om læring. Men mye av læringen skjer gjerne best når vi slapper av og har det fint sammen. Slik blir det gøy å lære engelsk på fritiden!

Læring trenger ikke føles ut som lekser

– Barn slapper gjerne godt av når de får bruke tid med digitale medier, og her kan det skje mye læring, sier Leif Gunnar Vestbøstad Vik.

Han er daglig leder i Barnevakten.no, en forening som har som formål at barn og unge skal kunne bruke mediene på en trygg og bevisst måte, og vokse opp med et positivt medietilbud.

– Om sommeren har vi foreldre ofte litt mer tid til å være sammen med barna våre. Det en fin anledning til å spille videospill, se på film og YouTube sammen med barna. Når innholdet i mediekanalene presenteres på engelsk, og vi voksne kan være med å tolke og oversette, kan barna gjerne lære mer engelsk på en sommer enn på et helt skoleår!

– Det fine med engelsk, er at vi kan lære gjennom å holde på med tema som vi allerede liker og er opptatt av, sier hun. Ingrid Aukan er enig i at ferie skal være ferie – og at læring kan være gøy, og noe barna kan gjøre uten at det involverer lekser eller press.

Hun underviser i engelsk, religion og samfunnsfag på mellom- og ungdomstrinnet på Sør-Tustna skole, og har en egen YouTube-kanal der hun deler undervisningsfilmer. I tillegg har hun blant annet en bachelor i engelsk.

– Det er mye læring i å lese, se, høre og snakke engelsk, bare fordi man har lyst! Det å øve til prøver eller lese lekser er ikke alltid gøy eller motiverende. Da er det bra at det finnes mange bøker, dataspill, youtubefilmer, apper og spill som “lurer” oss til å lære – uten at vi legger merke til det.

Lær engelsk med YouTube

– YouTube er den mediekanalen som er mest populær blant barn og unge, og mye av innholdet presenteres på engelsk. Men mitt inntrykk er at de fleste barn vil velge selv hvilket innhold de bruker tid på, opplyser Leif Gunnar.

Han oppfordrer foreldre til å finne ut hvilke interesser barnet har, enten det er å lage slim, følge en kjent gamer eller lytte til musikk, og sammen med barnet, finne aktører som kommuniserer på engelsk. På den måten kan barnets interesse introdusere dem for videoer de vil lære engelsk av.

– Dette kan bli morsomt å gjøre sammen som en del av en variert sommer, oppfordrer han.

Ja, det er mye å lære av å se filmer om det man er opptatt av. Da føles det plutselig ikke som læring, sier Ingrid.

– YouTube flommer virkelig over av filmer om alle slags tema. Det ligger såkalte tutorials om sminke, biler, matlaging… ja, nesten ALT på YouTube.

Lærer Ingrids YouTube-anbefalinger

 • Peppa Pig
 • Horrid Henry
 • Wallace and Gromit
 • Faktafilmer om historie
 • Naturen
 • Alle slags dyr
 • BBC Earth
 • Crash Course Kids
 • Kanalene Kurzgesagt – in a nutshell, Life Noggin, Nat Geo Wild og Simple History er fine for dem som forstår et litt mer avansert språk.
 • For de minste: ELF Kids Videos og Super Simple Songs. The Learning Station har morsomme sanger med bevegelser til.
 • Check123 er en side med korte filmsnutter om alle slags tema. Et litt tryggere sted å finne god informasjon enn YouTube kan være.

Lære engelsk med nettspill

Spiller barnet ditt Fortnite, Minecraft eller League of Legends? Da kan du glede deg over at barn som spiller dataspill ofte utvikler seg i engelsk. På YouTube kan barna se andre spillere fortelle om spillet, ofte på engelsk.

– Men i de mest populære spillene som Fortnite, Roblox og Fifa er det ofte et begrenset engelsk språk i selve spillet, opplyser Leif Gunnar.

– I spill som er drevet av en historie, som for eksempel de tradisjonelle Pokemon-spillene, er det mye tekst spilleren må lese gjennom for å mestre utfordringene. Her vil barna kunne oppøve seg et mer rikholdig ordforråd og en setningsoppbygning som kan brukes når det skal skrives engelske historier på skolen.

Lære engelsk med apper

Quizlet er en fantastisk app og nettside for å lære ord. Du kan legge inn ord selv eller bruke sett som allerede er lagret. Barna kan lese ordene, høre dem opplest og spille med ordene, sier Ingrid.

Kahoot er mye brukt i skolen, og er en morsom app og nettside for å lage og spille quizer, og hvis barna skal koble av, kan de jo spille Draw Something, hvor de og en motspiller skal tegne og gjette engelske ord.

Audible er en flott app for å kjøpe og laste ned engelske lydbøker og Wordfeud lar deg spille Scrabble på mobilen eller nettbrettet.

Leif Gunnar anbefaler foreldre å bruke nettstedet moava.no for å gi barna litt faglig inspirasjon til blant annet å øve på engelsk språk. Her er det oppgaver og øvelser som foreldre og barn kan gjøre sammen. Det finnes også en rekke apper med ordlister og quiz på engelsk som kan tilpasses barnets alder.

– Apper er gjerne laget for bruk på telefonen og har dermed et fokus på visuell design, flyktig bruk og begrensede muligheter for mye tekst, legger han til.

Se også: De beste spill- og læringsappene for barna

Lær engelsk med brettspill og leker

Sommerferien gir en flott mulighet for at familien eller venner samles og spiller gode, gammeldagse brettspill. Ingrid anbefaler brettspillene Balderdash (den amerikanske utgaven av Kokkelimonke), Bananagrams eller Scrabble. De er alle morsomme spill som gir god engelsktrening.

– Et annet morsomt spill er The Kennedy Game, som også er kjent som plukkfisk eller gruble, tipser Ingrid.

Spillet går ut på å fylle inn ord innen forskjellige kategorier, og på en bestemt forbokstav. Hun tipser også om å spille kortskalle på engelsk, ved å skrive lapper med navnet på kjendiser, tegneseriefigurer eller folk dere kjenner – og teipe en lapp i pannen på hverandre. Dere skal da tippe hvem dere er ved å stille ja/nei-spørsmål.

Alias med lapper dere lager selv er også morsomt. Dette bruker jeg som en metode i undervisning for å spille med glosene, men dere kan bruke hvilke som helst ord. Trekk lapper og forklar ordet som står der uten å si hva som står. Dere kan forklare på engelsk eller på norsk, sier hun.

Noen liker også kryssord eller word search-oppgaver. Du finner mange av dem på nettet, da er det bare å printe ut og ta med en bunke i feriebagasjen

– En aktivitet som alltid får elevene mine til å brøle av latter er å skrive adjektivfortellinger, kalt madlibs på engelsk. Du finner mange ferdige historier på nett, klare til utfylling. Dere kan også lage en fortelling selv.

For den som liker å skrive, kan Story Cubes være en artig måte å komme i gang på. Med dette spillet får fantasien og fortellergleden fart.

– En kjedefortelling kan også være en gøy måte å få skrivetrening på, anbefaler Ingrid.

Da skriver noen en setning øverst på et ark og sender arket videre til nestemann, som fortsetter på fortellingen på neste linje. Den som skriver skal til enhver tid bare få se den siste setningen som ble skrevet, så brett arket etter hvert som dere skriver. Sluttresultatet blir ofte en morsom og veldig rar fortelling.

Gode engelske bøker for barn

– Når det kommer til lesing, vil jeg tipse om graphic novels, storebroren til tegneserien. Bøkene inneholder gjerne litt mer tekst enn en vanlig tegneserie, og er perfekt for dem som er kommet litt videre, sier Ingrid.

Lærer Ingrids tips til morsomme bøker på engelsk:

 • Diary of a wimpy kid
 • Serien om The gruffalo
 • Treetop house-bøkene
 • The book with no pictures
 • Bøker av Dr.seuss,
 • Bøker av David Walliams,
 • Bøker av Jacqueline Wilson
 • Bøker av Anthony Browne
 • Guiness rekordbok
 • National Geographics bøker for barn.
 • Bøkene om Harry Potter
 • Bøkene om Narnia
 • Bøkene om Twilight

La barna lese bøker de allerede har lest på norsk, er et tips fra Ingrid. Mange liker også å bli lest for, selv om de begynner å bli “for gamle for sånt”. Hvis du ikke føler deg trygg på å lese høyt selv, kan du laste ned lydbøker eller låne dem på biblioteket.

Lær engelsk med filmer

– Film som medium har gode gjennomarbeidede replikker, som gir seeren et godt ordforråd og hjelp til å uttrykke seg på en god måte, også skriftlig, sier Leif Gunnar.

– For de yngre barna kan det være krevende å se filmer med engelsk tale og norsk tekst. Men mange barn liker å se de samme filmene igjen og igjen, og da kan det være spennende å prøve å velge engelsk tale når innholdet er kjent, tipser han.

Ingrid elsker å bruke film i undervisningen. Disse er hennes favoritter:

 • Chicken Run
 • Matilda
 • The Secret Garden
 • Freedom writers
 • Nanny McPhee

Lær engelsk med musikk

Om ikke barnet godtar å se en hel film på engelsk, kan det være lurt å finne sangene i filmen på YouTube og høre den engelske versjonen. Med litt hjelp til oversettelse vil barna kunne forstå ord og begreper på engelsk ved å synge med på teksten. anbefaler Leif Gunnar.

– Søk på tittelen på sangen og ordet “lyrics” på nettet, så kan barna både se og høre ordene, og herme etter sangene de hører. Dette gir god trening både i forståelse og øving på uttale, forklarer Ingrid.

Hun mener det er masse god læring i sang og musikk og oppfordrer til å arrangere familiens helt egen “grip mikrofonen”-konkurranse med engelske sanger.

– Bruk gjerne en fjernkontroll eller hårbørste som mikrofon. Alle i familien kan få ansvar for å plukke ut en eller flere sanger, og spille av begynnelsen av sangen for de andre. Den første som skjønner hvilken sang det er, løper til “mikrofonen” og synger videre på sangen.

– Jeg er heldig som får lov til å være lærer i engelsk, et fag som gir mange muligheter for lek, tull og tøys, ler Ingrid.

Se også: