Hva er selen?

Vitaminer og mineraler
Hva er selen

Selen er et mineral og et essensielt næringsstoff som kroppen din trenger i små mengder for å fungere optimalt. Selen tilhører gruppen av mineraler som kalles sporstoffer, som også inkluderer jern, sink, krom, fluor, jod, kobolt og kobber.

Selv om vi kun trenger små mengder av selen for å fungere, spiller selen likevel en viktig rolle i flere biologiske prosesser. Selen kan bidra til å beskytte kroppens celler mot oksidativt stress og opprettholde et normalt immunforsvar. Selen er en viktig antioksidant som spiller en nøkkelrolle i kroppens funksjon.

Den støtter et normalt immunforsvar, skjoldbruskkjertelfunksjon og DNA-syntese. Selen finnes naturlig i mange matvarer, inkludert sjømat, kjøtt, egg, nøtter og frø.

Hvorfor trenger vi selen?

Selen fungerer som en antioksidant og bidrar til å beskytte kroppens celler mot oksidativt stress. Oksidativt stress skjer når det er en ubalanse mellom frie radikaler og antioksidanter i kroppen. Frie radikaler er ustabile molekyler som kan skade kroppens celler. Antioksidanter, som selen, kan bidra til å nøytralisere frie radikaler og beskytte cellene våre.

I tillegg til å beskytte kroppens celler mot oksidativt stress, er selen avgjørende for å opprettholde et normalt immunforsvar og for å produsere skjoldbruskhormoner. Skjoldbruskhormoner er viktige for å regulere stoffskiftet og for å opprettholde en normal vekt.

Hvor mye selen trenger du per dag?

Den anbefalte mengden selen varierer avhengig av alder, kjønn og andre faktorer. I følge Helsedirektoratet i Norge bør menn få i seg 60 mg selen per dag, mens kvinner har et litt lavere daglig inntak på 50 mg. Gravide og ammende kvinner har et økt behov for daglig inntak av selen på henholdsvis 60 mg per dag.

Hvilke matvarer inneholder selen?

Selen er et viktig næringsstoff, og det finnes en rekke matvarer som kan bidra til å oppfylle vårt daglige behov for selen. Mat med selen er for eksempel mange animalske produkter som sjømat, fjærkre, kjøtt og egg. Noen eksempler på sjømat med høyt seleninnhold inkluderer tunfisk, sardiner og reker.

Hvis du er vegetarianer eller veganer, eller ønsker å øke ditt inntak av plantebasert mat med selen, kan du inkludere matvarer som paranøtter, solsikkekjerner og hvitløk i kostholdet ditt. Paranøtter er en spesielt god kilde til selen, og bare noen få nøtter om dagen kan dekke det daglige behovet ditt.

Hvis du ønsker å øke ditt inntak av selen, kan du inkludere disse matvarene i kostholdet ditt:

  • Paranøtter: 1 paranøtt inneholder omtrent 64 mg selen
  • Torsk: 100 g torsk inneholder 52 mg selen
  • Kalkun: 100 g kalkun inneholder 31 mg selen
  • Solsikkekjerner: 28 g solsikkekjerner inneholder 18 mg selen
  • Egg: 1 egg inneholder omtrent 16 mg selen

Det er viktig å ha et variert kosthold som inkluderer ulik mat med selen for å sikre at du får tilstrekkelige mengder av dette viktige næringsstoffet i kostholdet ditt.

Hva skyldes mangel på selen?

Det kan være utfordrende å få i seg nok selen via kostholdet alene, spesielt hvis du har et begrenset kosthold eller bor i et område med lite selen i jordsmonnet. Mangel på selen kan også skyldes et lite variert kosthold. I slike tilfeller kan det være nødvendig å supplere kostholdet med selentilskudd. Det er viktig å få i seg tilstrekkelig med selen, men det er også viktig å ikke få i seg for mye om du tar tilskudd med selen. Les mer om vitaminer og mineraler på mollers.no!