Hva er kalium?

Vitaminer og mineraler
hva er kalium

Kalium er et essensielt mineral som bidrar til flere av kroppens funksjoner, bl.a. i muskelvev og blod. Det må ikke forveksles med kalsium som er kalk.

Det er en elektrolytt som hjelper til med å lede elektriske signaler i kroppen. Kalium spiller også en viktig rolle i reguleringen av muskelkontraksjoner, inkludert hjertemuskelen og regulering av blodtrykket. En normalt fungerende hjertemuskel vil trekke seg sammen og slappe av jevnt og regelmessig, og kalium er en av flere bidragsytere. I denne artikkelen ser vi nærmere på hva kalium er bra for, hva kalium gjør i kroppen vår, samt mat med kalium.

Hva gjør kalium i kroppen?

Kalium hjelper til med å regulere blodtrykket og støtte muskel- og nervesystemet. Kalium er en elektrolytt, noe som betyr at det hjelper til med å lede elektriske signaler i kroppen. Det spiller en viktig rolle i reguleringen av muskelkontraksjoner, inkludert hjertemuskelen.

Kalium hjelper også til med å opprettholde en normal væskebalanse i kroppen. Kalium fungerer sammen med natrium for å regulere væskebalansen i cellene og i hele kroppen.

Hvor mye kalium trenger du per dag?

Helsedirektoratet anbefaler et daglig kalsiuminntak på 3,5 gram for menn og 3,1 gram for kvinner. Imidlertid kan behovene variere avhengig av alder, kjønn, kroppsvekt og aktivitetsnivå. Gravide og ammende kvinner kan ha økt behov for kalium. Hvis du har spesielle helsebehov, kan fastlegen din anbefale en annen mengde kalium.

Hvilke matvarer inneholder kalium?

Kalium finnes i en rekke forskjellige matvarer, og det er viktig å spise et variert kosthold for å sikre tilstrekkelig inntak av dette viktige mineralet. Noen av de beste kildene til kalium inkluderer frukt og grønnsaker. Bananer er en god kilde til kalium og inneholder omtrent 358 mg kalium per 100 gram banan. Andre frukter som appelsiner, kiwi og kantaluppmelon inneholder også mye kalium.

Grønnsaker som spinat, søtpoteter, poteter, tomater og avokado er også gode kilder til kalium samt meieri- og animalske produkter som melk, yoghurt, kjøtt og fisk. Bønner, linser og erter er i tillegg gode kilder til kalium, og kan være spesielt viktig for vegetarianere og veganere som ikke spiser kjøtt.

Det er viktig å huske på at bearbeidet mat som brus og ferdigmat generelt sett inneholder lite kalium, og med et lite variert kosthold og store deler av kosten kommer fra slike kilder kan man få i seg for lite kalium. Det er også verdt å merke seg at kalium kan redusere sin effekt hvis maten blir bearbeidet eller kokt for mye. Derfor kan ferske og rå frukt og grønnsaker være en bedre kilde til kalium enn bearbeidet mat.

Hva skyldes mangel på kalium?

Lavt kaliumnivå i kroppen kan skyldes en rekke faktorer. En av de vanligste årsakene er et lavt inntak av kalium gjennom kostholdet. Dette kan skje hvis du spiser et kosthold som inneholder mye bearbeidet mat og lite frukt og grønnsaker.

Magnesiummangel kan også føre til lavt nivå av kalium. I noen tilfeller kan det også skyldes en kombinasjon av disse faktorene. Det er viktig å være oppmerksom på disse faktorene og sørge for å få tilstrekkelig med kalium gjennom et balansert kosthold for å opprettholde en god helse. Les mer om vitaminer og mineraler på mollers.no!