Hva er fosfor?

Vitaminer og mineraler
Hva er fosfor

Fosfor er et mineral som finnes i naturen og er en av de viktigste byggesteinene i kroppen vår. Det er et grunnstoff som spiller en rekke viktige roller i kroppen vår. Fosfor er involvert i mange biologiske prosesser, for eksempel produksjonen av DNA og RNA, regulering av metabolismen og produksjonen av energi.

Fosfor finnes i mange forskjellige ting. Det finnes naturlig i jorden og det er fosfor i alle levende organismer. I kroppen vår finnes det fosfor i store mengder i bein og tenner, hvor det spiller en avgjørende rolle i mineraliseringen av disse strukturene. Faktisk er rundt 85 % av kroppens totale fosformengde lagret i skjelettet. Fosfor er også til stede i cellemembraner, DNA og RNA, og er involvert i signaloverføring mellom cellene.

Hvorfor trenger vi fosfor?

Fosfor spiller en rekke viktige roller i kroppen vår. Fosfor er blant annet viktig for normal vekst og utvikling av benbygning hos barn, og det er et av de mest utbredte mineralstoffene i kroppen vår. Faktisk inneholder kroppen vår omtrent like mye fosfor som kalsium, og begge disse mineralene spiller en viktig rolle i opprettholdelsen av et sterkt skjelett og sterke tenner. Uten tilstrekkelig mengder fosfor kan bein og tenner bli svekket og utsatt for skader.

Fosfor er også involvert i mange andre biologiske prosesser. Det er en nøkkelkomponent i DNA og RNA, som er molekylene som bærer genetisk informasjon og styrer cellens funksjoner. Fosfor er også en viktig komponent i ATP (adenosintrifosfat – som er kroppens primære kilde til energi), ettersom fosfat (med fosfor) er en viktig del av molekylet.

Hvor mye fosfor trenger du per dag?

Helsedirektoratet i Norge anbefaler forskjellige daglige inntak av fosfor, avhengig av alder og livssituasjon. For spedbarn som er seks måneder eller eldre, anbefales det et inntak av fosfor på 420 mg per dag, mens voksne over 21 år bør få i seg 600 mg per dag. Gravide og ammende kvinner har et økt behov for fosfor, de trenger mellom 700–900 mg daglig. Det finnes mange matvarer som er rike på fosfor, inkludert meieriprodukter, fisk, belgfrukter, nøtter og frø.

Hvilke matvarer inneholder fosfor?

Matvarer som inneholder høye nivåer av fosfor inkluderer kjøtt, fisk, meieriprodukter, egg og skalldyr. Disse matvarene er generelt sett rike på protein, som er en kilde til fosfor i kostholdet.

Noen av de beste kildene til fosfor blant veganske matvarer inkluderer nøtter og frø som mandler, sesamfrø og gresskarfrø, samt belgfrukter som bønner, erter, kikerter og linser. I tillegg er soyaprodukter som tofu og soyamel også gode kilder til fosfor for veganere eller vegetarianere.

Grønne bladgrønnsaker som spinat, brokkoli og kål er også gode kilder til fosfor samt fullkornsprodukter som havre, brød, pasta og ris.

For å sikre tilstrekkelig inntak av fosfor kan man spise et variert kosthold i henhold til anbefalingene fra Helsedirektoratet. For eksempel gir to grove brødskiver med ost, ett glass juice og ti sukkererter til sammen 590 mg fosfor.

Hva skyldes fosformangel?

Selv om fosfor finnes naturlig i mange matvarer og mangelsituasjoner er sjeldne, kan det være utfordrende for noen grupper å få i seg nok av dette næringsstoffet. For eksempel kan eldre, gravide kvinner og personer med visse helseproblemer ha økt behov for fosfor, og disse personene kan ha nytte av å spise matvarer som er spesielt rike på dette næringsstoffet.

Derfor er det viktig å ha et balansert og variert kosthold for å opprettholde riktig fosforbalanse i kroppen. Les mer om vitaminer og mineraler på mollers.no!