Hva er kalsium?

Vitaminer og mineraler
Hva er kalsium

Kalsium er et mineralstoff, et uorganisk stoff som kroppen vår trenger i relativt store mengder. Kalsium er faktisk det mineralet vi trenger mest av, og det utgjør halvparten av alt mineralinnhold i kroppen vår.  

Kalsium er et mineral som det finnes mye av i kroppen og som fungerer som en livsnødvendig byggestein. Kroppen kan ikke produsere kalsium selv, og derfor er vi avhengig av å få det tilført via kosten. Det bidrar til å vedlikeholde tennene og skjelettet vårt, og vi trenger derfor en kontinuerlig tilførsel gjennom hele livet. Det er særlig viktig at barn og tenåringer får i seg tilstrekkelige mengder, ettersom kalsium er nødvendig for normal vekst og utvikling av skjelettet hos barn.   

Hvorfor er kalsium viktig for kroppen?

Men hvorfor trenger vi kalsium, og hva gjør egentlig kalsium i kroppen? Kalsium er et mineral som vi trenger til mange forskjellige funksjoner i kroppen. Den viktigste funksjonen er å bidra til å opprettholde et normalt skjelett og dannelse av vekst og utvikling av barns benbygning. Kalsium bidrar også til å opprettholde en normal muskel- og nervefunksjon. Kalsium bidrar også til at fordøyelsesenzymer fungerer normalt.  

Mat med kalsium

Som spedbarn får vi kalsium via morsmelk eller morsmelkerstatning, men senere i livet må vi få kalsium tilført gjennom mat. Det finnes i en rekke matvarer, der de viktigste kildene er meieriprodukter som melk, ost og yoghurt. Det finnes også kalsium i plantebaserte råvarer, slik som grønne bladgrønnsaker, brokkoli og spinat samt nøtter, bønner, linser og sesamfrø. Kalsium kan også tilføres gjennom inntak av fisk hvor man spiser beinet, som ansjoser og sardiner. Hvis du ikke får i deg nok gjennom kostholdet, kan du også få kalsium som tilskudd. 

For å kunne opprettholde gode kalsiumnivåer i kroppen, er det også viktig å opprettholde gode nivåer av vitamin D. Vi trenger nemlig vitamin D for å kunne ta opp tilstrekkelige mengder kalsium fra tarmen. Det er derfor viktig å innta anbefalt mengde vitamin D. Mat med vitamin D inkluderer blant annet fet fisk, fiskerogn og torskelever. 

Hvor mye kalsium trenger man?

Voksne personer over 20 år trenger omtrent 800 mg kalsium hver dag for å opprettholde normale nivåer. Barn mellom 10–20 år samt gravide og ammende anbefales imidlertid et daglig inntak på 900 mg. Anbefalt inntak er lavere for barn under 10 år, og spedbarn under 6 måneder får nok kalsium via morsmelk eller morsmelkerstatning.  

Det er viktig at man har et balansert kalsiuminntak, der verken for mye eller for lite er heldig for kroppen. Følg derfor alltid doseringsanvisning dersom du tar et tilskudd.