Huskeliste til skolestart

Huskeliste til skolestart

Barn
skolestart-1

Skolestart er spennende, uansett om barnet skal ha sin aller første skoledag eller «bare» begynner i ny klasse. Men hva må dere kjøpe inn? Her er en huskeliste.

Still forberedt til første skoledag

– Strengt tatt er det ikke så veldig mye barnet trenger til skolestart, sier Birger Bekkeheien, som er lærer ved Madlamark skole i Stavanger.

Han ramser opp følgende utstyr som nødvendige innkjøp: Skolesekk, pennal, boktrekk, matboks og drikkeflaske.

Med andre ord: Selv om det er mye å blakke seg på som foreldre, behøver ikke skolestarten å være noe som ruinerer familieøkonomien. Noe av utstyret kan også kjøpes brukt. I så fall må dere passe på at det er i god stand. Barnet skal tross alt på skolen hver dag i mange år fremover.

Les også: Inspirerende matpakketips til barnehagebarn og skolebarn

Utstyret dere trenger til skolestart

Selv om dere kanskje ikke må kjøpe så mye til skolestart, trenger barnet selvfølgelig både klær og sko også på skolen. Det er også en god del ting som kan være kjekke å ha i skolehverdagen. Her følger derfor en slags huskeliste.

Skolesekk

Spør gjerne både skolen og butikkpersonalet om råd slik at dere får en skolesekk som passer til barnet. I førsteklasse trenger barnet kanskje bare å ta med seg matboksen? Og husk: Både brystbelte og hoftebelte er et pluss, spesielt fra 3.–4. klasse når barnet skal bære med seg en god del bøker. Skolesekken har trolig en god del av skylda for at hele 10 prosent av alle 12-åringer Norden har hatt vondt i ryggen, ifølge Kiropraktornett. Dropp derfor kul design fremfor passform, og belag dere på å bytte sekk flere ganger i løpet av barnets skolegang.

Les også: Yoga for barn – 6 øvelser dere kan gjøre hjemme

Pennal

Velg et lite posepennal til skolebruk – det meste av skriveutstyret er stort sett felles i klasserommet – og kjøp eventuelt et større leksepennal til å ha hjemme.

Skrivesaker

Ved skolestart sørger skolene for blyant og viskelær til elevene, men senere i skoleåret vil de fleste foreldre oppleve at de selv må etterfylle når barnet mister/ødelegger/bruker opp skrivesakene. Læreren bak bloggen Klasseromsprat anbefaler foreldrene å kjøpe to blyanter, blyantspisser, viskelær og fargeblyanter selv.

Boktrekk (boksokker)

Glem gråpapiret som måtte klippes, brettes og teipes rundt bøkene. De fleste foreldre velger nå elastiske boktrekk som holder seg rundt bøkene – uansett hvor mange tommeltotter dere har.

Matboks

Skolebarn trenger en matboks med plass til rikelig med sunn mat. Helst bør boksen ha flere rom, og pass på kvaliteten. Matboksen må være lett å åpne og lukke, og tåle å gå i bakken uten at noe knekker eller går i lås. Hvis barnet også skal gå på SFO, bør dere ha to matbokser: Én til spisefri og én til SFO.

Les også: Matpakketips – 10 matpakker ungene vil elske!

Drikkeflaske

Barnet bør alltid ha en drikkeflaske i sekken – selv om dere har bestilt skolemelk.

Skolemelk og skolefrukt

Har skolen tilbud om å bestille skolefrukt og skolemat? Når det gjelder skolefrukt kan dere sjekke status selv og eventuelt bestille her.

Les også: Smoothie oppskrift – Barnas favoritt

Navnelapper

Alt som barnet har med til skolen, både klær og utstyr, bør merkes med navn og gjerne et telefonnummer hjem. Dette gjelder også for større skolebarn.

Skiftetøy

Skolebarn skal ha byttetøy på skolen, i tilfelle en regnskur gjør dem våte. La det også ligge et par plastposer med byttetøyet, slik at barnet har noe å ha det våte tøyet i når det skal hjem, skriver Klasseromsprat.

Sko

Sko har dere helt sikkert fra før, men passer de? Husk også at de fleste skoler bruker innesko. Sjekk hvilke regler skolen har for disse, og kjøp noen som passer. Når det gjelder gymsko eller gymsokker, bør dere vente med å kjøpe dem til gymlæreren har fortalt hva hen vil at barna skal bruke.

Regntøy og støvler

Også dette har dere sikkert allerede, men igjen: Alle skolebarn kommer til å trenge både regntøy og støvler på skolen. De skal tross alt være ute og leke i de fleste friminuttene.

Klær

Mange velger å markere første skoledag med et nytt antrekk, for virkelig å gjøre dagen til en slags høytidsdag. Dette er imidlertid ikke nødvendig. Og husk at 6-åringen slettes ikke har bruk for dyre merkeklær. Klærne skal kunne lekes i!

Gymbag

I førsteklasse er det ikke nødvendig, men etter hvert vil barnet også trenge en gymbag. Dere har kanskje en bag som kan brukes fra før?

Huskeliste til skolestart

 • Skolesekk
 • Pennal
 • Litt skrivesaker
 • Boktrekk
 • Matboks
 • Drikkeflaske
 • Skolemelk/skolefrukt hvis barnet ønsker det
 • Navnelapper
 • Skiftetøy
 • Sko
 • Innesko
 • Gymsko?
 • Regnklær og støvler
 • Nye klær hvis det er behov
 • Gymbag

Les også: