Hjernetrim: Hva er det egentlig?

Hjernetrim: Hva er det egentlig?

Aktiviteter og moro
Hjernetrim- Hva er det egentlig

Det finnes utrolig mange måter å trene hjernen på, men hva er egentlig hjernetrim og hva er det godt for? I denne artikkelen får du svaret på det du leter etter, og kanskje blir du motivert til å prøve det selv.

Oppretthold normal hjernefunksjon med Möller´s

Test hjernen din her 

Hva er hjernetrim?

Hjernetrim er noe som alle bør gjøre for å vedlike holde og forbedre hjernens funksjoner. Akkurat som med vanlig trening, er dette noe som må opprettholdes – men det trenger ikke være kjedelig, for deg finnes utallige øvelser, spill og oppgaver man kan variere mellom.

Hjernen er spektakulær og den er utrolig flink til å tilpasse seg de utfordringene vi gir den, og jo mer stimuli den får, jo bedre blir den til å takle og løse situasjoner vi mennesker kommer ut for.

Derfor bør du trene hjernen

Det finnes mange grunner til at man bør trene hjernen, men her er tre gode grunner til at hjernetrim er godt for deg.

Først og fremst så øker hjernetrim den mentale kapasitet. Hvis du trener vekter riktig, vil bindevevet i musklene bli forsterket for å gjøre musklene sterkere. Akkurat det samme skjer i hjernen om du trener den riktig. Du forbedrer nemlig bindevevet mellom nevronene i hjernen din for å hjelpe dem til å fungere bedre og raskere.

Dette fenomenet, som kalles neuroplasticitet, er hjernens unike måte å vokse og utvide sin kapasitet på. Ved at du utfordrer hjernen din med godt utformede øvelser, kan du faktisk forbedre og beholde nevroplastisk for å overvinne den naturlige nedgangen i kognitiv funksjon som oppstår ved aldring.

Den andre fordelen med hjernetrim er at det kan forbedre hukommelsen din. Å utfordre hjernen din til å lære seg nye ting, tvinger hjernen til å jobbe hardere, samtidig som den da øker minnekapasiteten.

Les også – Hjernetrim spill for hele familien 

I 2006 ble det utført en studie blant Londons taxi-sjåfører, og her fant de at denne gruppen mennesker hadde en større hippocampus, området som er ansvarlig for å danne og få tilgang til minner, enn Londons bussjåfører. Teorien var at taxi-sjåførene utfordres kontinuerlig til å navigere tusenvis av gater og landemerker på etterspørsel, mens bussjåfører følger en gitt rute. Som et resultat vokser hippocampus og minnekapasiteten til taxi-sjåførene, og de får en større reaksjon på den konstante stimuleringen.

Den tredje fordelen er at hjernetrim kan være med på å utsette en eventuell kognitiv tilbakegang. Selv om det er svært lite vi kan gjøre for å faktisk forhindre den om den først kommer, kan det å engasjere seg i stimulerende aktiviteter hjelpe deg med å leve lenger før symptomene starter.

Slik trener du hjernen

Test ut disse hjernetrim oppgavene

Som med det store utvalget som finnes for å trene styrke, kondisjon og kardiovaskulær trening, er det ingen mangel på programmer som hevder å trene hjernen din for å forbedre kognitiv funksjon. Nøkkelen er ikke bare å finne det som fungerer, men også det som fungerer best for deg – slik at du når dine spesifikke mål. Her er noen eksempler på hvordan du finner de rette øvelsene for deg.

Test hjernen med disse hjernetrims gåtene

  • Bestem deg for hvordan du skal prioritere. Trenger du hjelp med korttidshukommelsen, lære en ny ferdighet, skjerme fokuset ditt, forbedre beslutningsferdighetene dine, eller holde unna Alzheimers i familien? Husk at prioriteringene dine kan endre seg med alder og omstendigheter, noe som kan føre til at du må gjøre endringer i regimet ditt over tid.
  • Det å spise riktig, få nok søvn og håndtere stress spiller også en stor rolle. På samme måte som å spise fettete mat og søtsaker kan gi tilbakegang på resultatene dine ved fysisk trening. En ellers usunn livsstil kan redusere fordelene ved et hjernetrim-program.
  • Vurder alternativene. Teknologien har revolusjonert hjernetrimmen, noe som har ført til at høyteknologiske verktøy for å trene hjernen ligger i hendene dine. En rekke kommersielle verktøy er tilgjengelige for å både overvåke hjernefunksjonene og trene hjernen til å yte bedre. Men for å være effektivt må hjernens treningssystemer oversettes til den virkelige verdens forbedringer. Se etter systemer som er interaktive, engasjerende, viser progresjon på ferdighetene dine og designet for å møte dine mål og prioriteringer.
  • Bare gjør det. På samme måte som å gå på treningssenteret et par ganger i måneden, vil du ikke få de resultatene du ønsker ved å trene hjernen uregelmessig. En minimumsgrense på 15 timer per målrettede hjernefunksjon som utføres over 8 uker eller mindre, er nødvendig for en reell forbedring.

Se også