Gravid uke 5

Gravid uke 5

Gravid
Gravid-uke-05

Jeg er gravid! Venn deg til tanken – og til alt det medfører. Selv om de fleste venter en god stund med å fortelle om graviditeten til andre, må nemlig du forholde deg til det allerede nå.

Om embyroet i uke 5

Embryoet er nå 3 uker gammelt og 4–6 millimeter langt.

Les også: Følg din graviditet uke for uke

Barnet har festet seg godt i livmoren og morkaken dannes rundt. I løpet av uke 5 utvikler også navlestrengen seg.

Ryggsøylen og hjernen utvikler seg også. Babyens hjerte begynner å slå når du er i uke 5 + 1 dag, og det skal teoretisk sett være mulig å se embryoet med et pulserende hjerte på en eventuell ultralyd. Hjertet er imidlertid foreløpig enkelt, det dannes av to hjerterør som slår seg sammen.

Les også: Gravid og usikker på kosttilskudd?

På dag 28 etter befruktningen vil tilløpet til sentralnervesystem hos fosteret lukke seg til et nevralrør. B-vitaminet folat forebygger feil som kan oppstå under denne lukkeprosessen. Feil under denne prosessen kan føre til ryggmargsbrokk og dårlig utvikling av hjernen.

Les også: Viktige vitaminer for deg som er gravid

Å være gravid i uke 5

Vet du at du er gravid, eller har du bare en mistanke fordi mensen ikke kom? En graviditetstest gir svaret med svært stor sikkerhet, men denne uken er sjansene store for at også hormonforandringene gir et tydelig hint.

Typiske symptomer er ømme bryster, hyppig vannlatning og kvalme. Menstruasjonen uteblir, men det kan kjennes ut som at den er på vei. Mange får nemlig vondt i nedre del av magen. Det er imidlertid ikke alle som opplever slike symptomer tidlig i svangerskapet. I så fall er det vel egentlig bare å si «tusen takk», enn så lenge.

Gode råd i uke 5

Når du først har konstatert at du er gravid, er det bare å venne seg til tanken. Og selvfølgelig lese deg opp på alle rådene om hva du som gravid bør og ikke bør spise. At gravide ikke bør drikke alkohol eller røyke, er velkjent. Men visste du at du som gravid heller ikke bør skifte kattesanden?

Hvis du ikke allerede har begynt å ta folat-tilskudd, bør du begynne nå av grunner som er beskrevet ovenfor.

Du bør også tenke gjennom én problemstilling: Mange gravide venter å fortelle om graviditeten til det har gått tre måneder. Men allerede nå bør du unngå alkohol. Dette kan gi en liten skvis i sosiale lag. Men husk at barnets beste kommer foran alt. Det fins flere fester – og en eller annen god unnskyldning klarer du helt sikkert å finne på. Eventuelt kan du jo bare si det som det er.

Kilder: Norsk HelseinformatikkHelsenorge.no, Svangerskapsboken

Les også: Gravid for første gang