Gravid uke 38

Gravid uke 38

Gravid
Gravid-uke-39

De fleste er lei av å være gravid når de er i uke 38. Men nå er det ikke lenge igjen. Sov gjerne flere ganger om dagen for å samle krefter.

Fosteret i uke 38

Fosteret er nå 36 uker. Det er rundt 48 centimeter langt og veier cirka 3200 gram. Babyen kan legge på seg så mye som 30 gram om dagen, så den har blitt god og lubben.

Les også: Følg din graviditet uke for uke

Fosteret kan ennå bevege seg rundt i livmoren, men det begynner å bli skikkelig trangt. Fosterbevegelsene vil derfor etter hvert forandre seg litt, de blir mer glidende.

Den lille (som strengt tatt føles ganske stor der den ligger) begynner også for alvor å bli ferdig utviklet nå. Hjernen er allerede ferdig utviklet, håndgrepet er fastere, og barnet forsøker automatisk å vende seg mot lyskilder. Det siste organet som modnes, er lungene. Mesteparten av det talglignende stoffet (vernix caseosa) som har dekket babyens hud, er borte.

Morkaken vokser, og livmoren har passert brystbenet ditt.

Å være gravid i uke 38

Du begynner sikkert å bli rimelig lei av å være gravid nå. Hvis du får det til, sov gjerne flere ganger om dagen.

Mange gravide våkner mange ganger i løpet av natta. Det er vanskelig å finne en god liggestilling, og livmoren presser på blæren slik at du må ofte på do.

Noen opplever også at fingrene hovner opp eller visner. Dette er ubehagelig og skyldes nerver som klemmes over i håndleddene.

Opplever du falske rier? Disse kalles kynnere og kan være både sterke og smertefulle. Så lenge de ikke kommer regelmessig, er de imidlertid ikke ekte rier. Kynnere er derimot livmorens måte å trene seg opp til fødsel uten å påvirke livmorhalsen. Det er først når de kommer regelmessig – og med stadig kortere mellomrom – at det er rier og fødselen er nært forestående.

Les også: Dette må du huske på etter fødsel

Gode råd i uke 38

Det beste tipset til deg som er gravid i uke 38 – og generelt i disse siste ukene før fødsel – er å slappe av så godt du kan. Sov gjerne flere ganger i løpet av dagen.

Du bør heller ikke tenke altfor mye på selve termindatoen. Bare rundt 6 prosent av barn fødes nøyaktig på termindato. Nå kan det skje når som helst – også før tiden!

Minn også partner om dette – når du ringer ham nå, MÅ han ta telefonen. Dere kan eventuelt lage en avtale om at du f.eks. sender en SMS først hvis du bare vil snakke uten at det har skjedd noe, slik at han ikke til stadighet raser ut av viktige møter på grunn av «falsk alarm».

På svangerskapskontrollen i uke 38 vil jordmor eller lege sjekke de vanlige tingene: Blodtrykk, vekt, urinprøve, sf-mål og fosterets hjertelyd. De vil også spørre om du kjenner bevegelser eller spark fra barnet i magen. Spør også om alt du lurer på i forbindelse med fødselen; det kan være siste sjanse før det braker løs!

Les også: Nyt de siste ukene før termin

Når skal du reise til sykehuset?

Lurer du på om fødselen er i gang? Du bør henvende deg til fødeavdelingen eller jordmor:

  • Når riene er smertefulle, øker i intensitet og kommer med 10-15 minutters mellomrom.
  • Dersom det kommer spor av friskt blod, eller rikelig blødning.
  • Ved fostervannsavgang, med eller uten rier.
  • Hvis du har lang reisevei og er usikker på om fødselsrier er i gang.

Er du redd for at fødselen din skal starte veldig brått, så du ikke rekker frem til sykehuset? Dette skjer svært sjeldent. Hvis du bor på et sted med lang reisevei til fødeavdeling, har du sikkert allerede laget en plan sammen med din kommunale jordmor eller lege.

Kilder: Norsk HelseinformatikkHelsenorge.no, Svangerskapsboken

Les også: Dette må med i fødebagen