Nyt de siste ukene før termin

Nyt de siste ukene før termin

Gravid
Nyt de siste ukene før termin

Bruk de siste ukene før fødselen til å ta vare på deg selv. Snart er det noen andre som er i fokus.

En spennende tid i vente

Ukene før en fødsel er fylt med spenning om tiden som kommer. Når vil fødselen sette i gang? Blir det gutt eller jente? Hvordan kommer det til å gå? Foruten å pakke fødebagen er det smart å bruke ukene som er igjen til fødsel til å pleie deg selv på en best mulig måte.

– Fyll dagene med gode, hyggelige opplevelser som gir energi, og plei deg selv, sier Karin Johansson og helsesøster Tone Anderaa.

Også jordmor og Karin Johansson fra Oslo jordmor og kvinnesenter sier det er viktig for den gravide å samle energi før en fødsel. Under har vi samlet praktiske tips til ting du kan gjøre i tiden før fødsel.

Få nok ro og hvile

Søvn er viktig, og du kan gjerne starte natten med å sette av én time til å lande dagen før du legger deg. Du kan meditere, sette på hyggelig musikk og skrive ned ting du skal huske, slik at du slipper å fylle hodet ditt med alt mulig. Husk å legge deg når søvntoget kommer!

Forbered deg på fødselen

Begge våre eksperter anbefaler å gå på et fødselsforberedende kurs og bli kjent med fødselens stadier. Det kan gi deg mer ro og følelse av kontroll under fødselen som igjen kan gi deg en bedre opplevelse. Uansett hvor lei du er av å være gravid, bør du også unngå å telle dager. Sannsynligheten for at du føder nøyaktig på termindato, er tross alt ikke så veldig stor.

Les også: Dette må med i fødebagen

Ta vare på kroppen

Mange gravide kan føle at huden blir mer tørr, og derfor kan en god olje eller fet krem være fin å smøre seg med. Det samme gjelder for føttene som kan få hardere hud. Føttene kan bli hovne på grunn av væskeansamling. Det kan være behagelig å få fot- og leggmassasje og ellers bruke en kjølende gel. Husk å ta omega-3 mens du er gravid og i tiden etterpå. Det gir god næring til foster og baby gjennom morsmelk. Ta gjerne et multivitamintilskudd også, men husk å sjekke med legen hva du trenger av tilskudd – og ikke ta flere tilskudd som inneholder de samme vitaminene, da kan du få i deg for mye. Å spise sunt er et viktig velværeråd. Ikke bare føler du deg bedre, du sørger også for at babyen har de beste forutsetningene for å vokse. Det er et viktig råd for deg som er gravid eller nybakt mor.

Lær deg de gode pusteteknikkene

Begge ekspertene anbefaler også at du lærer deg noen enkle pusteteknikker.

– Puste- og avspenningsøvelser vil i seg selv gi deg ro i den spente tiden, i tillegg til at de vil gi deg styrke og utholdenhet under selve fødselen, forteller Anderaa.

Under finner du en god avspenningsøvelse som du kan prøve deg på.

Avspenningsøvelse: Stram muskelen – slapp av

Her skal du bli kjent med musklene dine, og vite hvordan en anspent og en avslappet muskel føles. Når du er helt avslappet i en muskel, kan du kjenne at den er tung, varm og flytende.

  • Begynn med føttene og gå gjennom hver kroppsdel for seg helt opp til hodet.
  • Ta ditt ene ben for seg, for så å gå gjennom ditt andre ben.
  • Du strammer en kroppsdel, holder i 5 sekunder og slipper den og slapper helt av.
  • Beveg deg så til neste kroppsdel.
  • Prøv å kun ha fokus på den kroppsdelen du jobber med.
  • Når du er gjennom hele kroppen, bruk litt tid på å kjenne hvordan du har det.

Er du mer avslappet nå enn før øvelsen?

Du vil kanskje ikke merke noe etter første gang, men det blir lettere å kjenne dette når du har prøvd noen ganger.

Les også: Dette skjer med kroppen etter fødsel