Gravid uke 15

Gravid uke 15

Gravid
Gravid-uke-15

I uke 15 kan noen gravide så smått begynne å kjenne bevegelser inne i magen. Men hvis du ikke gjør det, er det ingen grunn til bekymring. Din tur kommer snart!

Fosteret i uke 15

Fosteret er nå 13 uker gammelt. Det er cirka 12 centimeter langt og veier rundt 100 gram.

Fosteret vokser raskt, og kroppen vokser raskere enn hodet. Dermed vil det litt etter litt får mer riktige proporsjoner. Nervesystemet har også begynt å fungere, og fosteret øver seg på å gjøre viljestyrte bevegelser. «Vektløs» i fostervannet klarer den lille langt mer enn den vil «i friluft» etter fødselen, så det klarer blant annet å holde hodet oppreist.

Les også: Følg din graviditet uke for uke

Håret på fosterets hode begynner å bli tettere. Pigmentcellene begynner å produsere pigment, og det blir nå bestemt hvilken hårfarge barnet ditt får. Barnets hud er tynn og gjennomsiktig, og man kan se blodkar gjennom huden.

Les også: Tran og vitamin D for gravide og ammende mødre

Å være gravid i uke 15

Buksene dine begynner sikkert å bli for trange, og en fin kul på magen vil snart være synlig. For de fleste gravide er dette likevel enklere å takle nå som du trolig har begynt å fortelle om graviditeten til både venner og kollegaer.

Mange gravide merker også at de blir lett andpustne, blir tette i nesen og svetter mer enn vanlig. Den tette nesen skyldes hormonendringer, mens svetten skyldes at blodmengden øker når du er gravid.

Rundt uke 15 vil noen også så smått begynne å kjenne fosteret bevege seg inne i livmoren. Bevegelsene vil være svært forsiktige, aller mest fordi den lille fortsatt svømmer fritt omkring i fostervannet og ikke dulter borti livmoren. Hvis du ikke kjenner noe, er dette helt normalt. Mange gravide kan faktisk ikke kjenne noen ting før i uke noen-og-tjue.

Les også: Gravid og usikker på kosttilskudd?

Gode tips i uke 15

Perioden rundt uke 15 er for mange gravide en tid for blandede følelser og humørsvingninger. Noen føler tristhet, mens andre gleder seg og drømmer om barnet som skal komme. Og like vanlig er det at alle disse følelsene veksler. Snakk med partner og gode venner om disse følelsene – de er jo helt vanlige. Og tross alt er det en stor omveltning underveis i magen din!

Ting å huske på

Hvis du har krav på – og har bestemt deg for å ta – tidlig fosterdiagnostikk, og vil ta denne som en fostervannsprøve, foretas denne i uke 15 eller senere. Dette bør du eventuelt ha avklart for noen uker siden.

Vanlige svangerskapstegn i uke 15

  • Buksene blir trange
  • Tett nese
  • Økt svetteproduksjon
  • Andpustenhet
  • Humørsvingninger

Kilder: Norsk HelseinformatikkHelsenorge.no, Svangerskapsboken