Tips til flaskemating

Tips til flaskemating

Spedbarn
flaskemating

Det er ikke alle som kan, vil eller får til ammingen. Da er det godt å vite at det finnes tåteflasker og morsmelkerstatning (mme). Det viktigste er tross alt at babyen får i seg næring!

I Norge har vi en sterk ammetradisjon og det er ingen tvil om at amming og brystmelk er det beste for barnet. Det er heller ingen tvil om at det er mange som mater barna sine med flaske. Og det er ulike årsaker til det. Noen får ikke til amming, mens andre ikke ønsker eller kan amme. Mange pappaer og mammaer som ønsker å gi barnet sitt flaske, sliter med å finne informasjon rundt temaet, og flaskemating blir av flere oppfattet som et tabu.

Les også: Flaskemamma på fulltid

Enten valget med flaskemating er selvvalgt eller ei, og om du velger å gå helt eller delvis over til flaskemating, så kan det være fint med noen tips på veien. Om du pumper morsmelk, eller gir mme, så er flaskemating noe for seg selv. Mens noen babyer trenger tid på å venne seg til flasken, tar andre den med én gang, og mens noen babyer spiser 6 ganger i døgnet, spiser andre det dobbelte.

Vi stilte Karin Johanson i Oslo Jordmor og Kvinnesenter noen spørsmål. Svarene kan kanskje gjøre hverdagen med flaske litt enklere:

Les også: Dette må du ikke gi babyen i spedbarnstiden

Kan man amme og gi flaske samtidig?

– Det går fint an å amme og gi flaske samtidig. Det er mange som delammer, som kanskje ikke har nok melk eller som ønsker avlastning og som gir litt morsmelk eller mme i tillegg. Noen gir mme mens andre pumper melk og gir morsmelk på flaske. Hvis man kun gir flaske, er det fint å bruke mme-pulver. Hvis man gjør det av og til, er det greiest med ferdigblandet. Da er det enklere å gi riktig mengde og tilpasset næring, sier Karin Johanson i Oslo Jordmor og Kvinnesenter.

Les også: Tran og vitamin-D for gravide og ammende mødre

Hva bør man tenke på når man skal gi flaske?

– Hvis man ønsker å starte med flaskemating, men samtidig vil amme, er det viktig at ammingen er etablert før du setter i gang. Det vil si at barnet vet hva det skal gjøre ved brystet, suger godt av brystet og at barnet går jevnt opp i vekt. Vanligvis tar det 1 til 2 uker før amming er etablert. Start med å introdusere flaske for babyen for eksempel når barnet er 3-4 uker og gi et par måltider. Om du kun vil gi flaske av og til, er det lurt å holde flaskematingen vedlike en gang i måneden eller mer slik at barnet ikke glemmer teknikken, sier Johanson.

Hvis du kan, bør du vente med å innføre flasken til ammingen er godt etablert. Når babyen får introdusert flaske, er det noen kvinner som opplever at melkeproduksjonen synker, og mange anbefales da å pumpe og gir brystmelk i flaske for å forsøke å opprettholde melkeproduksjonen.

Hvor mye mme trenger barnet?

– Den nyfødte babyen har en magesekk som er like stor som en drue, så den første uken er det bare plass til noen få milliliter med melk. Etter en uke utvider den seg til størrelsen av et egg. Ved 3/4 dager er hovedregelen 30 ml per måltid, og når babyen blir 1 til 2 uker gamle bør de få 50 ml, sier Johanson.

På mme-pakkene står det hvor mye et gjennomsnittlig spedbarn trenger til hvert måltid, avhengig av alder. Det er veldig viktig å følge anvisningene på pakken.

– Ved bruk av flaske, spiser ofte barnet raskere og mer enn det ville gjort fra brystet, fordi det er lettere å suge fra flasken. Jeg anbefaler å prøve seg forsiktig fram. Gi halvparten, ta en pause og prat litt med babyen for å se om den er fornøyd eller fortsatt er sulten. Det er lett å «overfôre» babyen, og hvis det blir for mye så kan de gulpe eller få vondt i magen. Noen ganger trenger de kanskje heller å stille sugebehovet med en smokk.

Hvor ofte bør barnet få mat?

– Det kan være vanskelig å skille signalene fra barnet fra hverandre. Vil de sove, ha ny bleie eller er de sultne? Hyppigheten kan variere fra barn til barn, og mens noen er fornøyde med 6 større matinger i døgnet, kan andre ønske flere små måltider, kanskje helt opptil 12 ganger i døgnet. Barn som får flaske, kan ha mindre hyppige måltid. De fleste barna får også etter hvert bedre måltidsrutiner. Det blir mer forutsigbart når barnet ønsker mat, og barnet spiser mer og raskere, altså drikker mer melk på kortere tid.

Er hygiene viktig ved flaskemating?

– Ja, hygiene er viktig, særlig i starten og fram til babyen er i hvert fall tre måneder. God håndhygiene er et must, samt å koke/sterilisere flasker og smokker. Riktig rengjøring er viktig, og slurv kan i verste fall kan føre til sykdom hos barnet.

Hvordan gjør man det enkelt med flaskemating på tur?

Det enkleste er å ta med termos med kokt varmt vann, en flaske med kokt kaldt vann og en boks pulver. Du kan også fordele mme i porsjoner i flaskene du tar med slik at du bare må tilsette vann. Det finnes også enkle flaskevarmere for folk på farten. Disse er som en «sovepose» som trekkes over flasken og gjør at vannet holder seg varmt lenger. Kok opp vann og hell det på en flaske, putt den i flaskevarmeren, så er du klar til å dra.

Smart stæsj for flaskemammaer

Brystpumpe

Brystpumper kommer i mange utgaver, både automatiske og manuelle. Noen foretrekker elektriske pumper, andre føler seg kanskje som en ku på meieriet, og synes det er like greit å ha en liten pumpe i håndveska.

Sterilisator

For små barn bør utstyr vaskes med oppvaskmiddel og vann og steriliseres. Den enkleste formen for sterilisator er en kjele med vann. Kok opp vannet, og kok utstyret i 10 minutter.

Flaske

Flasker, og spesielt munnstykket, kommer i uendelig mange varianter. Et tips er å kjøpe en variant som lar seg sterilisere i mikrobølgeovnen, slik at man ikke trenger en egen sterilisator.

Beholder

Om det er overskudd av brystmelk, kan dette fryses ned i poser eller kopper med lokk og tas opp for senere bruk. Husk å la det være litt plass til overs, siden melken utvider seg når den fryser.

Smekke

Hvis knøttet ikke klarer å smatte i seg hver eneste dråpe, eller er stor nok til å forsyne seg selv, blir det fort litt søl. Det finnes flere varianter av smekker, både harde og myke og i forskjellige materialer.

Flaskevarmer

En flaskevarmer kan være kjekt å ha hjemme eller på biltur – denne varmer væsken på 90 sekunder.

Mikrobølgeovn

Som nevnt tidligere kan utstyr steriliseres i mikrobølgeovnen på få minutter, og den er nyttig å ha når man skal varme vann, tine melk, eller forberede mat. Vær forsiktig, siden varmen ikke fordeles likt. Rør om, og smak eller skvett en dose på håndleddet for å sjekke temperaturen før du gir barnet mat eller drikke som er blitt varmet i mikrobølgeovnen. Det er ingen myte at næringsstoffer går tapt, men ikke så mye at det har noen konsekvens for barnets næringsinntak. Dersom mikrobølgeovnen har grill-funksjon eller liknende, skal denne ikke benyttes.

Kilde: Flaskehjelpen.no

Les mer om flaskemating og morsmelkerstatning på Helsenorge.no og Matportalen.no