Tiden etter keisersnittet

Tiden etter keisersnittet

Gravid
keisersnitt

Tiden etter et keisersnitt er forskjellig fra tiden etter en vaginal fødsel. Det er viktig at du gir deg selv tid og sørger for riktig og gradvis opptrening.

Vanligvis blir kvinner som har født ved keisersnitt, liggende på sykehuset en dag eller to lengre enn kvinner som har født vaginalt. Årsaken er at det kan oppstå blødninger og infeksjoner, som ved andre type operasjoner. Sjansen for blodpropp er også litt høyere enn ved vanlig fødsel.

Les også: Trening etter fødsel

Det er også større fare for at babyen må en tur innom nyfødt-intensiven hvis fødselen skjedde med keisersnitt. Årsaken er som regel forbigående lungeproblemer.

Hjelp med amming

Det kan være vanskelig å komme i gang med ammingen etter keisersnittet, og det er lurt å få litt assistanse med dette. Melkeproduksjonen i kroppen er uavhengig av om barnet blir født vaginalt eller tas med keisersnitt. Operasjonssåret kan imidlertid forårsake smerter, og det kan være greit å få hjelp med å finne en god ammestilling.

Les også: Flaskemamma på fulltid

Mange som har tatt keisersnitt syns det er godt å ligge på den ene siden og amme fra begge bryst, det såkalte «Rachels knep». Ligg på den mest komfortable siden og bruk en pute for å løfte barnet opp til det øverste brystet. Når det brystet er tomt, tar du vekk puten slik at barnet kan suge fra det nederste.

Les også: Tran og vitamin-D for gravide og ammende mødre

Forsiktig opptrening

Med mindre du får alvorlige komplikasjoner i forbindelse med keisersnittet, kan du begynne med forsiktig opptrening av kroppen allerede på sykehuset. Den første øvelsen begynner når du våkner etter keisersnittet og består i pusteøvelser, aktivering av bekkenbunnen og å komme seg opp og gå forsiktig. Etterpå er det viktig å ta det gradvis og lytte til kroppen. Det tar ofte lengre tid før man føler seg vel igjen etter et keisersnitt, gjerne 4-5 uker. Vær først og fremst forsiktig med tunge løft. En tommelfingerregel er ikke å løfte noe som er tyngre enn barnet.

Kjerneøvelser etter keisersnitt

Du kan begynne å ligge på magen allerede på sykehuset, også hvis du har tatt keisersnitt. Dette stimulerer livmoren til å trekke seg sammen, og avlaster rygg og bekken. Legg en eller to puter under magen og gjerne en liten pute under anklene.

Ellers kan du starte med forsiktig opptrening når du kommer hjem fra sykehuset. Gå turer med vognen i ditt tempo, gjør bekkenbunnsøvelser og lette kjerneøvelser.

En god kjerneøvelse er å ligge på ryggen med bøyde knær og presse korsryggen ned i gulvet. Forsøk å holde denne stillingen mens du sakte fører et bein ut og inn igjen, gjenta flere ganger. Unngå en sammenkrøpet holdning selv om arret kan være smertefullt. Rett deg opp.

Du finner flere fine treningsøvelser med forklaring og bilde på nettsidene til Haukeland Universitetssykehus, her.

Gjør kun lette øvelser de første ukene. Vanlige situps bør du vente med til minst 10 uker etter fødselen, og gjerne lenger. Andre mageøvelser er fint så lenge du klarer å kontrollere bekkenbunnen. Begynn gjerne på mor og barn- treningstimer eller gjør turene med vognen mer intensive. Regelen er at det skal være små forandringer mens du øker intensiteten. Lytt til kroppen!

Kilder: Ammehjelpen, Norsk Helseinformatikk, Haukeland Universitetssykehus