Hvordan fungerer hjernen ved navigasjon?

Hvordan fungerer hjernen ved navigasjon?

Hjerne
Hvordan-fungerer-hjernen-ved-navigasjon

Hvor stor del av hjernen bruker vi? Les utdrag fra «Hjernen er stjernen» av hjerneforsker Kaja Nordengen.

Hjernen: ti prosent-myten

Visste du at det finnes en egen wikipediaartikkel med denne tittelen? Det sier noe om hvor utbredt myten er. Men det er bare det. En myte. Den har imidlertid vist seg vanskelig å bli kvitt. Det hjelper ikke at Hollywood stadig gir myten en sentral plass i filmene sine. I filmen Lucy fra 2014 møter vi Scarlett Johansson som den 25-årige Lucy som får et helt nytt dop sydd inn i kroppen. Mens dette etter hvert lekker ut i kroppen hennes, kan publikum følge hvordan hun stadig utnytter hjernens ubenyttede potensial.

Les også: Hvordan få bedre hukommelse?

Slik fungerer hjernen

Fra et nevrovitenskapelig ståsted er dette vranglære. 90 prosent av hjernen ligger heldigvis ikke brakk. Vi bruker 100 prosent av hjernen, hvis ikke hadde neppe evolusjonen utviklet den, på grunn av det høye energiforbruket. Det at vi bruker alle nervecellene, betyr imidlertid ikke at hjernen ikke har mer potensial å hente ut. Nervecellene kan brukes i ytterligere tusenvis av nettverk enn hva som er tilfellet i dag. Synapsene kan også bli mer effektive. På denne måten organiserer og reorganiserer hjernen seg selv som respons på nye erfaringer og ny lærdom, og lagrer informasjon vi har fått gjennom erfaring, trening eller utdannelse.

Hjernen er ikke en ferdig harddisk du ble født med. Hjernen er nesten 100 milliarder nerveceller i stadig endring. Du kan alltid lære deg mer og bli enda bedre.

Les også: Hvordan fungerer hjernen ved navigasjon?

Les også: