Hva er tiamin (vitamin B1)?

Vitaminer og mineraler
Hva er tiamin vitamin B1

Vitamin B1, også kalt tiamin, er et vannløselig vitamin som spesielt bidrar til at kroppen kan utnytte karbohydrater som energi. Vitaminet finnes i mange matvarer, men ødelegges lett av høy varme under tilberedningen. Fordi kroppen ikke lager særlig mye tiamin selv, er det viktig å få i seg tilstrekkelige mengder via et variert kosthold.

Kroppen vår trenger tilførsel av vitamin B1 for blant annet at energiomsetningen i cellene og nervesystemet skal fungere som normalt.

Siden tiamin finnes i matvarer sim er vanlig at man spiser en del av, er det sjelden personer med et normalt og variert kosthold har mangel på vitamin B1, men mangel kan noen ganger påvises ved veldig høyt inntak av alkohol eller en svært ensidig diett. Her i Skandinavia vil et allsidig kosthold med melkeprodukter, kornprodukter og kjøtt være tilstrekkelig for å dekke behovet for vitamin B1 i mat. Legg merke til at sterkt bearbeidede kornprodukter ikke inneholder særlig mye tiamin, fordi vitaminet sitter i de ytre lagene av kornet som fjernes i raffineringsprosessen.

Funksjoner og fordeler med tiamin

Tiamin (vitamin B1) er svært viktig for mange av kroppens organer, deriblant nervesystemet, som trenger vitaminet for å opprettholde en normal funksjon. Det bidrar også til en normal omsetning av næringsstoffer i kroppen – spesielt karbohydrater. Tiamin fra matinntak absorberes i tynntarmen, og det er i tillegg en viss egenproduksjon av vitamin B1 i mikrobakteriefloraen i tykktarmen.

Fordi tiamin ikke lagres i kroppen, er det viktig å ha et jevnt inntak av vitaminet. Dette er med på å opprettholde normal funksjon av stoffskiftet, forbrenningen og nervesystemet. Ved overskudd av vitamin B1 vil tynntarmen justere opptaket, og overflødig tiamin skilles ut med urinen.

Kilder til tiamin

B-vitaminer, deriblant vitamin B1, finnes naturlig i vanlige matvarer som:

  •       helkornprodukter
  •       melkeprodukter
  •       innmat og kjøtt, speesielt svin
  •       erter og bønner

Et allsidig kosthold med innslag av disse matvarene vil i de fleste tilfeller gi tilstrekkelig mengde av tiamin. Vitaminet er følsomt for høye temperaturer, og sterk varmebehandling av maten kan redusere innholdet av vitamin B1 vesentlig.

Anbefalt inntak av tiamin

Behovet for vitamin B1 øker med alderen, og små barn opptil 2 år bør innta 0,4 mg tiamin per dag. Fra 10-årsalderen er anbefalt dagsdose ca. 1 mg, mens tiamin og dosering for voksne er i overkant av 1 mg.

Gravide og ammende kan med fordel innta 1,5 til 1,6 mg vitamin B1 daglig. Siden dette vitaminet ikke lagres, men skilles forholdsvis fort ut fra kroppen, er det en fordel med jevn tilførsel.

Tilskudd av tiamin

Fordi et normalt, variert kosthold som oftest er tilstrekkelig for å få i seg nok vitamin B1, er ikke alvorlig mangel på dette vitaminet særlig utbredt i Norden.

Dette vitaminet finnes i mange kosttilskudd, enten sammen med andre B-vitaminer, eller som kun tiamin. Det finnes også reseptbelagte legemidler med vitamin B1.

Oppsummering

Tiamin (vitamin B1) vannløselig vitamin som bidrar til omsetning av karbohydrater i kroppen samt normal funksjon av nervesystemet.

Ved mistanke om mangel på vitamin B1 er det lurt å kontakte helsepersonell for eventuelt å påvise mangelen, samt få råd om videre behandling, oppfølging og eventuelt tilskudd.