Hva er pantotensyre (vitamin B5)?

Vitaminer og mineraler
Hva er pantotensyre vitamin B5

Vitamin B5 kalles også pantotensyre, og er ett av i alt 8 B-vitaminer. Dette vannløselige vitaminet bidrar til at maten vi spiser blir omsatt til energi som kan brukes av muskler og andre organer i kroppen. Pantotensyre finnes i mange matvarer, og mangel på B5 er derfor ganske sjelden. Fordi kroppen produserer lite av dette vitaminet selv, trenger vi en jevnlig tilførsel for å opprettholde et normalt stoffskifte.

Pantotensyre (vitamin B5) er et vannløselig vitamin som bidrar til energiomsetningen i kroppen. Det inngår som en del av et koenzym som er essensielle for å bryte ned og omsette maten vi spiser til energi for muskler og organer. B-vitaminer, inkludert vitamin B5, inngår i en rekke produkter for hud og hår. Pantotensyre og hud er dermed en aktuell kobling.

Et variert kosthold vil som oftest tilføre tilstrekkelige mengder pantotensyre, og vitamin B5 finnes både i animalske og vegetabilske matvarer.

Funksjoner og fordeler med vitamin B5

Hovedfunksjonen til pantotensyre (vitamin B5) er å være en viktig bestanddel i et enzym som kalles koenzym A. Dette enzymet er essensielt for omsetning av energi fra næringsstoffer som karbohydrater, fettsyrer og protein. I tillegg til dette inngår vitaminet i andre enzymer som bidrar til en normal fordøyelse, hormonutskillelsen i binyrene og produksjon av kolesterol og gallesalter.

Det finnes flere former av vitamin B5, og disse formene omdannes til pantotensyre i kroppen.

Kilder til pantotensyre (vitamin B5)

Siden kroppen ikke produserer B5 selv, må vitaminet tilføres gjennom maten vi spiser. Et variert kosthold vil være en god start på en tilstrekkelig tilførsel av pantotensyre, fordi mange vanlige matvarer inneholder dette vitaminet. Eksempler på mat som er gode kilder til pantotensyre (vitamin B5) er:

  •       kjøtt og innmat
  •       egg
  •       grønne grønnsaker
  •       melk og ost
  •       fullkornsprodukter

Som for alle B-vitaminer er det best å velge fullkornsprodukter framfor prosessert, hvitt mel, samt varmebehandle grønnsaker og kjøttvarer skånsomt for å bevare mest mulig pantotensyre i den ferdige maten.

Anbefalt inntak av pantotensyre (vitamin B5)

Overdosering av pantotensyre (vitamin B5) forekommer sjelden, siden vitaminet skilles ut via urinen dersom kroppen har et overskudd. Pantotensyre og bivirkninger av stort inntak er heller ikke dokumentert. Europeiske myndigheter anbefaler at voksne og ungdom over 14 år bør få i seg ca. 5 milligram B5 daglig for å dekke behovet.

Amerikanske helsemyndigheter ligger på den samme generelle anbefalingen, men angir i tillegg at du bør ha et dagsinntak på 6 mg B5 hvis du er gravid, og 7 mg per dag dersom du ammer.

Tilskudd av vitamin B5

Et variert kosthold bidrar vanligvis med nok vitamin B5, og mangel på pantotensyre opptrer derfor forholdsvis sjelden. Personer med svært mangelfullt eller ensidig kosthold kan likevel få lave B5-verdier, og kan derfor ha nytte av å ta et daglig vitamintilskudd.

Mange multivitaminkilder inneholder pantotensyre, og det finnes i tillegg spesielle tilskudd som inneholder flere B-vitaminer. Dersom man får i seg for mye vitamin B5, blir overskuddet skilt ut med urinen. Hvis du likevel skulle ha mistanke om overdosering av pantotensyre, er det mulig å ringe Giftinformasjonen for råd og hjelp.

Oppsummering

Pantotensyre (vitamin B5) er et vannløselig vitamin som gjennom binding til ulike enzymer hjelper til med energiomsetningen i kroppen. Vitaminet spiller også en rolle for normal hormonutskillelse i binyrene samt produksjon av kolesterol og gallesalter. En rekke vanlige matvarer inneholder vitamin B5. Et normalt og variert kosthold basert på retningslinjer fra helsemyndighetene sikrer en god tilgang på pantotensyre.

Det er alltid lurt å konsultere helsepersonell for å sjekke om du mangler vitamin B5 før du eventuelt begynner å bruke et kosttilskudd – spesielt dersom du benytter medisiner daglig.