Hva er krom?

Vitaminer og mineraler
Hva er krom

Krom er et essensielt mineral som spiller en viktig rolle i kroppens metabolisme og glukoseregulering. Jern, sink, kobber, selen, jod og krom er en type mineraler som går under betegnelsen sporstoffer. Kroppen trenger bare sporstoffer i små mengder, men de har likevel en stor innvirkning på flere viktige prosesser i kroppen.

Krom bidrar til å øke insulinsensitiviteten og glukosetoleransen, og bidrar til å opprettholde normalt blodsukkernivå. Krom finnes naturlig i en rekke matvarer, og det anbefales å få i seg krom gjennom et variert kosthold fremfor å ta tilskudd.

Hva gjør krom i kroppen?

Kroppen trenger bare små mengder med krom, men det spiller likevel en viktig rolle i å regulere glukosemetabolismen og stoffskiftet. Krom bidrar til å regulere blodsukkernivået ved å øke insulinsensitiviteten og glukosetoleransen.

Hvor mye krom trenger du per dag?

Ifølge Helsedirektoratet i Norge, bør menn ha et daglig krominntak på 40–50 mikrogram, mens kvinner bør ha et daglig inntak på 30–40 mikrogram. Gravide og ammende kvinner har litt høyere anbefalt daglig inntak.

Det er imidlertid viktig å huske på at det anbefalte daglige inntaket av krom kan variere fra person til person, avhengig av deres helsestatus og andre faktorer.

Det er også viktig å huske på at for mye krom kan være skadelig for helsen, så det er viktig å følge anbefalte mengder om du tar kosttilskudd med krom, og ikke overskride den anbefalte daglige dosen. Det kan derfor være lurt å snakke om eventuelle behov for kromtilskudd med fastlegen din først.

Hvilke matvarer inneholder krom?

Det er mange matvarer som naturlig inneholder krom, og det er derfor viktig å spise et variert kosthold for å få i seg nok av dette viktige mineralstoffet. Oksekjøtt, svinekjøtt, kylling, kalkun og meieriprodukter er alle gode og naturlige kilder til krom. For deg som spiser et plantebasert kosthold, finnes det krom i fullkornsprodukter, grønne bladgrønnsaker som spinat, og nøtter og frø.

Det er imidlertid verdt å merke seg at nivåene av krom i matvarer kan variere avhengig av jordsmonnet der maten ble dyrket og behandlet. Det er derfor lurt å spise et variert kosthold som inneholder flere av disse matvarene, for å sikre at du får i deg nok krom.

Selv om det er mulig å ta kromtilskudd som selges på apoteket, anbefales det at man får i seg krom gjennom et variert og næringsrikt kosthold. Å spise en balansert diett som inkluderer kromrike matvarer, er en enkel måte å sikre at kroppen din får i seg nok av dette viktige mineralet.

Hva skyldes mangel på krom?

Lavt inntak av krom i kroppen kan skyldes et kosthold som er lite variert, og at man spiser for lite mat med krom og andre næringsstoffer. Det kan også skyldes et kosthold som inneholder mye bearbeidet mat og raffinerte karbohydrater, da dette kan føre til tap av krom gjennom urinen. Les mer om vitaminer og mineraler på mollers.no!