Gravid uke 40

Gravid uke 40

Gravid
Gravid-uke-41

Du er nå klar for å føde, og mot slutten av denne uken vil de fleste gravide ha født. Med andre ord: I uke 40 er det bare å vente på mirakelets ankomst!

Fosteret i uke 40

Fosteret er nå 38 uker. Det er rundt 51 centimeter langt og veier i gjennomsnitt cirka 3,6 kilo.

Les også: Følg din graviditet uke for uke

De fleste babyer blir født denne uken, så det er bare naturlig at fosterlengden i uke 40 er den samme som gjennomsnittlig lengde for nyfødte. Det betyr selvfølgelig ikke at babyen må bli født nå. Bare 5–10 prosent føder på selve termindagen, så det er med andre ord langt mer sannsynlig at det skjer noen dager før eller etter termindato.

Huden til barnet er helt rosa og ikke like rynkete som tidligere. Hodeskallen er hard, bortsett fra et litt bløtt parti øverst på hodet (fontanellen). At fosterets hode består av flere benplater, er en stor fordel når du skal føde. Det gjør nemlig at hodet «brettes» litt sammen under fødselen, og gjør det lettere for barnet å komme ut. Fontanellene vil lukkes i løpet av det første året. Hos guttefostre har testiklene kommet ned i pungen.

Å være gravid i uke 40

Både du og fosteret er helt klart til fødsel nå, men fødselen kan likevel vente på seg. Det er helt normalt, men det er like normalt å bli litt utålmodig i graviditetens uke 40. Du har tross alt vært gravid lenge nå. Og de siste to–tre ukene har du levd i sammenhengende spenning. For fødselen kan skje når som helst. Og hva det egentlig er som til sist setter den i gang, vet ingen.

Særlig for førstegangsfødende er det likevel vanlig å gå noe over termin, så smør deg med tålmodighet. Nå er det uansett ikke lenge igjen!

7–12 dager etter termindatoen som ble fastsatt ved ultralyd i uke 18, vil sykehuset undersøke deg og fosteret for å vurdere igangsetting av fødselen. Svangerskapet regnes imidlertid ikke som overtidig før etter 42 uker.

Les også: Dette skjer med kroppen etter fødsel

Gode råd i uke 40

Om du er gravid i uke 40, 39 eller 41, er egentlig ikke det viktigste akkurat nå – inntil du blir innkalt til overtidskontroll. Så prøv å gjøre som de foregående ukene: Slapp av så godt du kan, så tungt som du bærer nå kan du med god samvittighet overlate det meste annet til partner.

Uansett hvor utålmodig du måtte være etter «få det hele overstått», kan du også glede deg. For nå møtes dere snart, og da skal du endelig få se, lukte og føle det lille barnet som du har kjent så godt dere inne i magen.

Ta også alle «Har det skjedd noe?»-meldingene fra venner og kjente med godt humør – selv om du selv er langt mer utålmodig enn dem. Det er jo hyggelig at de bryr seg.

Les også: Dette må du huske på etter fødsel

Når skal du reise til sykehuset?

Lurer du på om fødselen er i gang? Du bør henvende deg til fødeavdelingen eller jordmor:

  • Når riene er smertefulle, øker i intensitet og kommer med 10-15 minutters mellomrom.
  • Dersom det kommer spor av friskt blod, eller rikelig blødning.
  • Ved fostervannsavgang, med eller uten rier.
  • Hvis du har lang reisevei og er usikker på om fødselsrier er i gang.

Er du redd for at fødselen din skal starte veldig brått, så du ikke rekker frem til sykehuset? Dette skjer svært sjelden. Hvis du bor på et sted med lang reisevei til fødeavdeling, har du sikkert allerede laget en plan sammen med din kommunale jordmor eller lege.

Kilder: Norsk HelseinformatikkHelsenorge.no, Svangerskapsboken

Les også: Dette må med i fødebagen