Gravid uke 39

Gravid uke 39

Gravid
Gravid-uke-40

Barnet kan komme når som helst nå, men det er lett å la seg lure av kynnere. Det kommer når det er klart. Men det kan selvfølgelig like gjerne skje i uke 39.

Fosteret i uke 39

Fosteret er nå 37 uker. Det er cirka 49 centimeter langt og veier rundt 3400 gram. Omkretsen rundt hodet er lik omkretsen rundt magen og lanugohåret er nesten helt borte.

Les også: Følg din graviditet uke for uke

Utviklingsmessig er det helt klart til å bli født. Tarmene til babyen er fylt med meconium, den første avføringen, og øynene er mye åpne. Sclera, det hvite på øyet, er nå nesten helt hvitt og iris (regnbuehinnen) er blå hos alle barn. Alle babyer blir altså født med blå øyne, men fra noen minutter til et halvt år etter at barnet er født vil øyefargen kunne forandre seg.

Å være gravid i uke 39

Barnet kan komme når som helst, så det er uunngåelig at de siste ukene av graviditeten blir preget av venting – og gjerne en god del spenning og nerver.

Spesielt kan kynnere gi «falsk alarm» – eller skal vi si «falske forhåpninger? Kynnere er livmorens måte å trene seg opp på, og kan være vanskelige å skille fra rier. Tommelfingerregelen er at om de øker i hyppighet, er vonde og regelmessige, så er det rier. Spørsmålet er bare hva som er vondt, og hva som er regelmessig. Hvis du har flere kynnere enn tre i løpet av en halv time, er det høyst sannsynlig snakk om ekte rier, og du bør i hvert fall kontakte Føden.

Etter å ha vært gravid så lenge, er det også mange som ønsker å framskynde fødselen. Mange prøver ut forskjellige kjerringråd, som å gå trapper eller lange turer, drikke lakserende midler, osv. Ifølge vitenskapen er det imidlertid ingen av disse som hjelper. I stedet gjør de deg sliten.

Og er det én ting du trenger nå, er det krefter til selve fødselen.

Et kjerringråd som også en del jordmødre vil anbefale, er å ha sex. Men heller ikke det er bevist å ha noen effekt som kan fremskynde fødsel, snarere tvert imot. Så lenge vannet ikke har gått, er det imidlertid ikke farlig for fosteret at mor har sex under graviditeten.

Les også:

Gode råd i uke 39

Generelt gjelder samme råd til deg som er gravid i uke 39 som i de foregående: Prøv å slappe av, selv om det er masse tanker som surrer rundt i hodet.

Sørg for at sykehusbagen er pakket og at partneren din vet hvor den er, og hva han eventuelt må legge oppi den før dere drar. Lag en huskeliste! Det er ikke sikkert at du vil ha hodet helt på plass når vannet går og/eller riene slår inn for fullt.

Les også: Dette må med i fødebagen

Ellers er det bare å slappe av så godt du kan. Kreftene vil komme godt med under fødselen.

Når skal du reise til sykehuset?

Lurer du på om fødselen er i gang? Du bør henvende deg til fødeavdelingen eller jordmor:

  • Når riene er smertefulle, øker i intensitet og kommer med 10-15 minutters mellomrom.
  • Dersom det kommer spor av friskt blod, eller rikelig blødning.
  • Ved fostervannsavgang, med eller uten rier.
  • Hvis du har lang reisevei og er usikker på om fødselsrier er i gang.

Er du redd for at fødselen din skal starte veldig brått, så du ikke rekker frem til sykehuset? Dette skjer svært sjelden. Hvis du bor på et sted med lang reisevei til fødeavdeling, har du sikkert allerede laget en plan sammen med din kommunale jordmor eller lege.

Kilder: Norsk HelseinformatikkHelsenorge.no, Svangerskapsboken