Gravid uke 37

Gravid uke 37

Gravid
Gravid-uke-38

Fødselspermisjonen starter nå. Bruk denne tiden på å hvile og forberede deg på fødselen.

Fosteret i uke 37

Fosteret er nå 35 uker gammelt. Det er cirka 46 centimeter langt og veier rundt 3 kilo.

I uke 37 er babyen fullbåren og vil ikke regnes som prematur hvis den blir født nå. Alle vitale organer er modne, og barnet vil være i stand til å puste selv hvis det blir født nå.

Les også: Følg din graviditet uke for uke

Veksthastigheten til fosteret avtar, men vekten fortsetter å øke raskt – med inntil 30 gram om dagen. Det betyr at fødselstidspunktet vil ha stor betydning for fødselsvekten, men mindre å si for hvor lang babyen er ved fødselen.

En eller annen gang før fødselen er det også vanlig – og å håpe – at fosteret snur seg i livmoren slik at hodet ligger ned. Dette kan allerede ha skjedd, eller det kan la vente på seg.

Å være gravid i uke 37

Fødselspermisjonen begynner denne uka. Det er viktig at du nå bruker tiden på å hvile og forberede deg på fødselen – noe som kan være utfordrende nok siden en urolig krabat i magen, hyppig vannlating, og vanskeligheter med å finne en god sovestilling, går kraftig ut over nattesøvnen.

Du har kanskje begynt å vente på at fødselen skal starte, og kan nesten ikke vente med å få graviditeten overstått? Et normalt tidspunkt for fødsel er fra to uker før termin til 10 dager etter. Det betyr at fødselen din kan skje i løpet av kort tid, eller at du må smøre deg med tålmodighet en god stund til.

Les også: Nyt de siste ukene før termin

Dette er greit å huske, siden de neste ukene ikke akkurat kommer til å bli de mest sjarmerende ukene av graviditeten. Det har riktignok blitt lettere å puste siden livmoren har trukket seg nedover. Men til gjengjeld gjør dette presset på blæren mye større, slik at du må tisse ofte. Mange opplever også at brystene rekker råmelk.

Les også:

Gode tips i uke 37

Det viktigste rådet nå er å innse dine egne begrensninger. Ikke legg ambisiøse planer for hva du skal gjøre når mammapermen begynner, enten det gjelder prosjekter i huset eller sosialt liv. Det er en grunn til at staten gir deg penger for å være hjemme fra jobb…

Legg gjerne inn både én, to og tre små eller store lurer i løpet av dagen. Hvis tanken på å sove om dagen gnager på samvittigheten din, får du se på det som trening. Snart vil du ha en nyfødt baby som krever mat og oppmerksomhet også på natten.

Les også: 12 søvntips til gravide

Ting å huske på

Har du pakket bagen til sykehuset? Hvis ikke bør du gjøre det nå. Selv om det fortsatt er tre uker til termin, er det slik at svært få barn fødes nøyaktig på termindato. Med andre ord kan fødselen starte når som helst. Og ingen vet hvor klar hjernen din vil være akkurat da…

Av samme grunn bør du også alltid ha med deg helsekortet som du fikk på første svangerskapskontroll. Da vil du være forberedt hvis fødselen skulle starte mens du er i byen eller av andre grunner ikke er hjemme når det skjer.

Kilder: Norsk HelseinformatikkHelsenorge.no, Svangerskapsboken

Les også: Dette må med i fødebagen