Gravid uke 32

Gravid uke 32

Gravid
Gravid-uke-32

Du skal ha lagt på deg mange kilo innen uke 32, og det kan føles ganske tungt. Drikk masse vann, og spis lite og ofte.

Fosteret i uke 32

Fosteret er nå 30 uker gammelt. Det er cirka 38 centimeter langt og veier rundt 2 kilo.

Kroppen vokser ikke lenger like fort i lengden, men fosteret legger på seg mye. Det mangler blant annet et isolerende fettlag rundt kroppen, så hvis det blir født nå, må det bli lagt i kuvøse. Men sjansen for at det overlever, er 90 prosent. Så i de aller fleste tilfeller vil det gå bra.

Les også: Følg din graviditet uke for uke

Hjernen til barnet vokser også fort, faktisk så raskt at hodeskallen presses utover. Inne i magen din sover fosteret mesteparten av tiden. Men når det er våkent, øver det seg på å åpne og lukke øynene.

Å være gravid i uke 32

Du har antagelig lagt på deg mellom ni og 12 1/2 kilo til nå, og det begynner å bli tungt. Mange gravide sliter nå med å finne en behagelig liggestilling, og det er tungt å gå. Tyngden til fosteret gjør også at du bør tenke på kroppsholdningen for å unngå ryggproblemer.

Forstoppelse og halsbrann er også vanlige plager i tredje trimester.

Sparkene og bevegelsene i livmoren endrer karakter i ukene rundt 32, fordi fosteret får mindre boltreplass. Du skal imidlertid kjenne liv hver eneste dag. Ikke nøl med å kontakte fødeavdelingen på sykehuset hvis du syns barnet er alarmerende stille.

Les også: Fem typiske gravidplager

Gode tips i uke 32

Drikk mye vann for å forhindre forstoppelse. Også mosjon kan hjelpe, men det er nok begrenset hvor langt og fort du orker å gå.

For å unngå halsbrann bør du spise mange små måltider.

Les også: Gravid og vondt i magen? Her er gode råd mot oppblåst mage og forstoppelse

Ting å huske på

Søk om foreldrepenger hvis du ikke allerede har gjort det. Fristen er i utgangspunktet i uke 33, men en del fylker har mye lenger behandlingstid. Du går ikke glipp av noen penger hvis du søker for sent, men utbetalingene vil vente på seg.

Kilder: Norsk HelseinformatikkHelsenorge.no, Svangerskapsboken

Les også: