Gravid uke 25

Gravid uke 25

Gravid
Gravid-uke-25

Fosteret holder et høyt aktivitetsnivå. Som gravid kan du oppleve leggkramper og prikking i hendene.

Fosteret i uke 25

Fosteret er nå 23 uker gammelt. Det er cirka 30 centimeter langt og veier 800 gram – på størrelse med en ferdigpoppet pose med mikrobølge-popkorn.

Les også: Følg din graviditet uke for uke

Huden til fosteret er ikke like gjennomsiktig som før, men den er fortsatt skrukkete. Øyevippene vokser ut og neseborene begynner å åpne seg.

Allerede nå har fosteret mulighet for å overleve hvis det skulle bli født. Det vil likevel være svært prematurt og kreve store ressurser fra alle rundt. Og faren for komplikasjoner vil fortsatt være stor. Heldigvis er det svært få barn som blir født så tidlig.

Det lille vidunderet er svært aktivt på dette stadiet, og du merker sannsynligvis forskjell på spark fra en liten fot og trykk fra en hånd. I uke 25 er bevegelsene så kraftige at også far vil kunne kjenne dem. La ham gjøre det! Det er en stor opplevelse også for ham å få «hilse på» sin nye øyensten allerede nå.

Les også: Tran og vitamin D for gravide og ammende mødre

Å være gravid i uke 25

Mange kvinner plages med leggkramper. Dessverre er det lite man kan gjøre for å lindre dette, men massasje kan hjelpe litt. Man kan også prøve å smøre en avkjølende krem på leggene, eller trampe litt hardt i gulvet. Be gjerne partneren din om litt massasje.

En del gravide opplever også prikking i hendene. Dette kalles også for Karpatunnel Syndrom. Noen gravide får en følelse av at det stikker som nåler, hovedsakelig i tommelen og pekefingeren, og de kan oppleve mangel på følelse og kraft. Iblant gjelder det hele hånden og underarmen. Dette går over hos de fleste etter fødselen.

Det er normalt å oppleve hevelse i bena mot slutten av dagen, og mange blir svimle eller kvalme når de ligger flatt på ryggen. Dette skyldes at livmoren presser mot ryggsøylen. I så fall bør du legge deg over på siden eller legge en pute under den ene siden.

Gode tips i uke 25

For å forebygge urinlekkasje senere i svangerskapet og etter fødsel, bør du begynne å trene bekkenbunnmuskulaturen nå. Dette gjør du ved å knipe – som hvis du skal ta en pause når du tisser – noen få ganger om dagen. Ved å begynne nå, blir det lettere å gjøre de samme øvelsene også etter fødselen.

Les også: Trening for gravide – Dette bør du tenke på

Massasje og avkjølende kremer kan hjelpe litt mot leggkramper.

Legg en pute under den ene siden hvis du vil legge på ryggen. Det letter presset mot ryggsøylen og kan derfor hjelpe mot svimmelhet og kvalme.

Kilder: Norsk HelseinformatikkHelsenorge.no, Svangerskapsboka