Gravid uke 22

Gravid uke 22

Gravid
Gravid-uke-22

Halsbrann, leggkramper og stikkende smerter langs livmoren er vanlige plager. Trøst deg med at små undere er i full gang inne i magen din.

Fosteret i uke 22

Fosteret er nå 20 uker gammelt. Det er cirka 27 centimeter langt og veier cirka 450 gram.

Lanugohårene dekker nå hele kroppen til fosteret, men det er mest hår rundt hodet, halsen og ansiktet. Noen babyer kan fortsatt ha lanugohår når de blir født, men i så fall forsvinner det i løpet av de første dagene eller ukene.

Les også: Følg din graviditet uke for uke

Kroppen til fosteret er lang og tynn – frem til fødsel vil lengden «bare» rundt fordobles mens fødselsvekten i gjennomsnitt vil 8-dobles(!) på de rundt fire månedene som gjenstår. Proporsjonene mellom de ulike kroppsdelene begynner å bli riktige, og arm- og beinmusklene blir kraftigere. Dermed blir det lettere å kjenne når fosteret sparker der inne. Det har ikke heller ikke fått underhudsfett ennå, så bruskskjelettet, organene og blodårene er synlige under huden.

Å virkelig kunne kjenne sparkene er morsomt. (Og plagsomt når du selv prøver å sove.) En utvikling som du ikke kan kjenne, men likevel er morsom å tenke på, er at den lille nå har fått så sterke hender at han eller hun kan gripe.

Les også: Tran og vitamin D for gravide og ammende mødre

Å være gravid i uke 22

Mange regner perioden rundt uke 22 som en relativt god periode av svangerskapet. Blant annet blir sparkene i magen mer tydelige, slik at det i hvert fall ikke er noen tvil om at det er babyen som sparker. Foreløpig er fosteret likevel for lite til at du skal kjenne sparkene «alltid». Ligger det med ansiktet inn mot ryggraden din, vil du ikke merke støtene – ennå.

Det betyr likevel ikke at alt i kroppen er som du ønsker. Og for en del gravide er plagene også nå sterke.

Det er normalt å kjenne stikkende smerter langs sidene av livmoren. Disse smertene skyldes rett og slett at livmoren vokser og strekker seg. Leggkramper er også vanlige, spesielt om natten.

Andre vanlige plager er halsbrann og hyppige besøk på toalettet for å tisse, også om natten. Presset mot blæra er dessverre noe du bare må venne deg til. Mot slutten av svangerskapet er det ikke uvanlig at gravide må opp for å gå på do flere ganger i løpet av natten.

Les også: Fem typiske gravidplager

Mange begynner å få bekkenløsningssmerter i denne perioden. Bekkenløsning hos gravide skyldes antagelig hormonpåvirkning som gjør bindevevet mykere og mer elastisk. Dermed glir bekkenbena litt fra hverandre og dette kan være smertefullt.

Gode tips i uke 22

Pass på huden din! Hormonforandringene som følge av svangerskapet gjør at du blir lettere brun. Men de gjør også at du lettere kan få varige pigmentflekker av solskader. Solkrem med solfaktor kan forebygge mot dette.

Du bør være forsiktig med å behandle eventuelle leggkramper. Stort sett vil krampene gå over av seg selv etter fødselen, så da vil terskelen for eventuelt å få behandling bli mye lavere. For å forebygge leggkramper, kan du ta tilskudd av kalsium og kalium eller spise mat som inneholder disse mineralene, som melk grapefrukt, appelsiner og bananer.

Hvis du har smerter når du står eller går, eller syns det er vanskelig å reise deg eller gå i trapper, kan det skyldes bekkenløsning. I så fall bør du kontakte lege.

Kilder: Norsk HelseinformatikkHelsenorge.no, Svangerskapsboka