Gravid uke 21

Gravid uke 21

Gravid
Gravid-uke-21

Elegante bevegelser som flyter mer enn før, gjennomføres nå av fosteret. Hjernen er ferdigutviklet, og fosteret har lært seg å sove.

Fosteret i uke 21

Fosteret er nå nitten uker gammelt. Det veier nå ca. 400 gram og er ca. 26 cm fra rumpe til isse. Fosteret kan nå sove, og når det er våkent kan du kjenne noen av bevegelsene. Døgnrytmen derimot kan være annerledes enn din egen.

Les også: Følg din graviditet uke for uke

Aktivitetsnivået til fosteret vil i denne uken øke betydelig. Aktiviteter som harde spark, kollbøtteer og boksing er nå en del av hverdagsrutinen til fosteret. Bevegelsene vil være sterkere innenfor livmoren, for når fosteret er omsluttet av fostervann vil enkelte bevegelser forhindres av tyngdekraft, da musklene ennå er for svake.

På dette stadiet vil også fosteret kjenne det om noen berører magen din. Hjernen har nå utviklet seg hundre prosent, fosteret fortsetter å gjøre pusteøvelser, og kan nå puste fostervann inn i lungene og ut igjen.

Å være gravid i uke 21

Denne uken passerer første uken i andre halvdelen av svangerskapet. Her er det spesielt viktig med sirkulasjonsbevegelser støtt og stadig ettersom visse deler av kroppen din kan være ømme og hovne. Dette gjelder spesielt fingre, legger og føtter. Gjerne sitt eller ligg med beina høyt i været når du har mulighet. Hovne ankler og fingre kan forbedres ved hjelp av sirkulasjonsbevegelser.

Les også: Trening for gravide – Dette bør du tenke på

Føtter; Roter anklene dine først mot klokken, deretter motsatt vei.

Hender; Knytt og åpne nevene noen ganger. Kontinuerlig repetisjon av øvelsene vil være lønnsomt.

Livmoren har flyttet seg og funnet sin plass 2 cm over navlen nå. Det er viktig å huske at fosteret påvirkes av deg og din helse, og det er derfor essensielt at du tar vare på deg selv og kroppens behov. Informer din partner og andre i din omgangskrets om hva som skal til for at du skal ha det bra.

Gode tips i uke 21

  • Sitt eller ligg med beina høyt når du har mulighet
  • Bruk sirkulasjonsbevegelser
  • Fortell de rundt deg hva de kan gjøre for at du skal trives og ha det bra

Ting å huske på

Når du kjenner etter bevegelser, vil du sannsynligvis kjenne noen prikkinger i magen. Bevegelsene kan sammenlignes med en følelse av å ha luft i magen – tarm eller tarmbevegelser.

Denne kan du også ta ultralyd. Nyt timen, det er tross alt første gang du ser babyen din på denne måten. Husk at selv om du blir informert om kjønnet til spedbarnet, kan dette være misvisende. Dette vil komme helt an på om fosteret bestemte seg for å vise sine kjønnsorganer eller ikke.

Vanlige svangerskapstegn i uke 21

  • Hovne føtter og hender, legger og fingre.
  • Følelse av overoppheting, grunnet økt stoffskifte.
  • Noe lavere blodprosent, ettersom røde blodceller øker i takt med økt væskemengde.
  • Lavere risiko for tidlig fødsel eller lav fødselsvekt. Hb (hemoglobin) er lav, og består av verdier mellom 8,5 og 10,5. Det er normalt og positivt.
  • Det er ikke lenger et like sterkt behov for jevnlig jerntilskudd.
  • Vondt i hofter og ledd

Kilder: Norsk HelseinformatikkHelsenorge.no, Svangerskapsboken