Gravid uke 20

Gravid uke 20

Gravid
Gravid-uke-20

Rundt uke 20 vil mange gravide kjenne bevegelser utenpå magen. Kos med magen din – fosteret er like følsomt for berøring som en ettåring.

Fosteret i uke 20

Fosteret er nå 18 uker gammelt. Det er 25 centimeter langt og veier cirka 325 gram – omtrent som en honningmelon.

Les også: Følg din graviditet uke for uke

I svangerskapets uke 20 er alle fostre omtrent like store, og har en lang og tynn fasong. Huden er dekket av et talglignende, hvitt fettlag som beskytter huden så lenge det lever i fostervannet. Morkaken gir fosteret det meste av næringen det trenger, men det har også begynt å ta opp små mengder sukker fra fostervannet.

Les også: Tran og vitamin D for gravide og ammende mødre

Hørselen er ferdig utviklet, og fosteret er like følsomt for berøring som en ettåring. Så kos i vei med magen din! De fleste kan kjenne bevegelser utenpå magen nå – la gjerne mannen din få ta del i det lille livet der inne.

Rundt uke 20 får fosteret også søvnfaser og sover like mye som en nyfødt baby. Dessverre er søvnfasene lite tilpasset at også du skal få sove. Det sover mest når du er i aktivitet og er mest aktivt når du ligger stille for å sove selv. Først når barnet er 3–6 måneder kan du forvente at det får en døgnrytme tilpasset dag og natt.

Å være gravid i uke 20

Gratulerer, du er nå kommet halvveis i svangerskapet!

Magen din vokser stadig utover, kanskje spretter navlen litt ut. I løpet av de neste to ukene vil livmoren vokse til over navlen. Brystkassen din har utvidet seg, og du er kanskje mer plaget med sure oppstøt eller halsbrann.

Les også: Trening for gravide – Dette bør du tenke på

Fra uke 20 er det også vanlig å kjenne kynnere, sammentrekninger i livmoren som minner om rier. Kynnerne skyldes at livmoren trener for å gjøre seg klar til fødselen. De kan imidlertid være ubehagelige, men skal ikke være direkte smertefulle. Så er det selvfølgelig svært individuelt både hvor vondt det gjør, og hva du selv opplever som vondt.

Også andre mindre plager er vanlige på dette stadiet i graviditeten. Blant disse er ømhet nederst i magen, svimmelhet, forstoppelse, ryggsmerter, leggkramper og hevelse i ankler og føtter.

Les også: Fem typiske gravidplager

På den positive siden vil de fleste gravide kunne kjenne liv i magen rundt uke 20. Det kan imidlertid være vanskelig å vite hva du skal kjenne etter, så flergangsfødende kjenner det vanligvis tidligere enn kvinner som venter sitt første barn. Nå i begynnelsen vil de mest av alt minne om lett prikking eller iling i magen.

Gode tips i uke 20

Hvis du plages av sure oppstøt og/eller halsbrann, kan du få kjøpt syrenøytraliserende tabletter på apoteket. Det er imidlertid viktig å drøfte det med jordmor eller lege først, da det finnes reseptfrie tabletter som du ikke bør ta.

Bevar en god kroppsholdning for å lindre ryggplager. Bruk en ergonomisk tilpasset stol på jobben, unngå å stå for lenge, og sov med en liten pute under midjen når du ligger på siden. Du bør også være ekstra påpasselig med å løfte riktig: Løft med bena i stedet for med ryggen.

Kilder: Norsk HelseinformatikkHelsenorge.no, Svangerskapsboken