Gravid uke 19

Gravid uke 19

Gravid
Gravid-uke-19

Nå er du snart halvveis i graviditeten og har fått endelig termindato. Fosteret har begynt å vokse saktere, men magen fortsetter å vokse.

Fosteret i uke 19

Fosteret er nå 17 uker gammelt. Det er cirka 22 centimeter og veier rundt 250 gram.

Fosteret vokser ikke så raskt lenger, men er fremdeles i stadig utvikling. Kroppsproporsjonene likner mer på en nyfødts. Et brunt underhudsfett, som er spesialisert på varmeproduksjon, er i gang med å utvikles.

Les også: Følg din graviditet uke for uke

Det trener også flere av de små musklene sine, blant annet øyemusklene. Du må likevel vente litt før du vil kjenne fosterets bevegelser i magen.

Å være gravid i uke 19

Senest i løpet av uke 19 skal alle gravide i Norge ha fått tilbud om ultralydundersøkelse. Det betyr at du nå har fått se vidunderet på en skjerm. Var det ikke fantastisk?

Trolig har dere også fått vite barnets kjønn, men dette er ikke sikkert. Å fastsette kjønn er nemlig ikke den egentlige hensikten med ultralydundersøkelsen. I stedet brukes den til å se antall fostre, morkakens plassering, og at alt ser bra ut med fosteret.

Les også: Tran og vitamin D for gravide og ammende mødre

Rent kroppslig fortsetter gravidmagen din å vokse, og du kan nå si farvel til midjen for en stund. Normalt vil en gravid kvinne ha lagt på seg 3–6 kilo i uke 19, og du vil legge på deg enda noen kilo før fødselen.

Du kjenner kanskje også at presset mot lungene, blæren og tarmene øker, og at det klør i huden på magen? Alt dette er normalt, selv om det selvfølgelig kan være plagsomt. Senere i graviditeten vil du oppleve at presset både mot lungene og blæren blir enda sterkere. Men heldigvis: Alt går over. Og en eller annen gang rundt termindato får dere den største belønningen som fins: deres egen sønn eller datter.

Les også: Trening for gravide – Dette bør du tenke på

Gode tips i uke 19

Å massere en god fuktighetskrem på huden kan forebygge strekkmerker på magen til en viss grad.

Enkelte kvinner opplever også mer lyst under graviditet. Er du en av dem, så ikke nøl med å forføre mannen din. Fosteret kan nemlig ikke bli skadet av seksuell omgang – selv om spesielt noen menn tror dette. Grunnen er at livmoren er lukket og beskyttet av den 4–5 centimeter lange livmorhalsen. Fosteret er faktisk beskyttet helt til vannet går, derfor er det heller ikke farlig å for eksempel bade.

Ting å huske på

Du skal ha fått innkalling til ultralydundersøkelse i løpet av uke 17–19, altså senest i løpet av denne uken. På denne undersøkelsen vil de fastsette termindato. Selv om dere skulle ha regnet dere frem til en annen termindato tidligere, er det denne termindatoen som vil bli brukt heretter. Termindatoen er likevel ikke noen absolutt størrelse: Alt fra to uker før til 10 dager etter termin, regnes som normalt. Men foreldrepermisjonen regnes ut fra ultralyd-termindato.

Kilder: Norsk HelseinformatikkHelsenorge.no, Svangerskapsboken