Gravid uke 18

Gravid uke 18

Gravid
Gravid-uke-18

Fosteret får nå permanente tenner, og fingertupper og tær får sin ferdige form. Nervene i hjernen utvikles og gjør det mulig for fosteret å vri på seg, snu seg, sprelle, sparke og slå. Fosteret blir sterkere – og det kan også du komme til å merke!

Fosteret i uke 18

Fosteret er nå seksten uker gammelt. Det veier ca. 220 gram og er ca. 18 cm fra rumpe til isse. Øyne har plassert seg der de skal være, og man kan se at ørene stikker litt ut fra hodet. Immunsystemet lager antistoffer, og er nå i full funksjon. Tarmen fylles av avfallstoffer, døde celler og fordøyelsesvæsker. Dette kalles mekonium (barnebek) og utgjør barnets første avføring.

Les også: Følg din graviditet uke for uke

Fingertupper og tær tar sin særegne form. Nervene i hjernen utvikles og setter fosteret i stand til å vri på seg, snu seg, sprelle, sparke og slå. Fosteret er nå sterkt nok til at du vil kjenne det godt om det sparker.

Permanente tenner vokser bak de 20 melketennene i gommen. Fosteret kan ennå ikke puste av seg selv, men det utvikles stadig funksjonelle bronkioler (brokiegrener), som har evnen til å overføre oksygen.

Les også: Tran og vitamin D for gravide og ammende mødre

Fosteret vokser mer og mer, og kan gjespe og lage ulike ansiktsuttrykk. Det kan til og med hikke, og denne hikkingen kan kjennes som små dunk under hele svangerskapet.

Fosteret veier nå ti prosent av den endelige kroppsvekten ved fødsel, og er halvparten så langt som det skal være når det kommer til verden.

Å være gravid i uke 18

Unn deg selv en massasje i denne uken. Kanskje partneren din vil bidra med det? Det kan være en fin måte for dere å tilbringe tid sammen og være nær hverandre. Husk også at samleie er ufarlig i denne uken, så lenge alt er i orden under svangerskapet. Fosteret påvirkes av deg og din helse, og trivsel er et nøkkelord her. Fortell de rundt deg, særlig din partner, om hva du trenger for å ha det bra. Ta deg god tid i hverdagen og sørg for å unngå stress.

Les også: Trening for gravide – Dette bør du tenke på

Navlen kan av og til stikke ut mer enn normalt, men det er ingen grunn til bekymring. Kroppsvekten din kan per nå ha økt med tre til seks kilo, og da vil magen naturligvis være større. Bevegelsene til fosteret kan merkes godt hos noen og mindre hos andre. Førstegangsfødende kan ha en tendens til å merke dette i mindre grad enn de som har født tidligere.

Gode tips i uke 18

  • Kjenn etter om du merker bevegelsene. Det er lurt å være helt i ro når du gjør dette.
  • Reis deg opp sakte for å unngå svimmelhet.
  • Vær åpen om dine behov til de rundt, deg og ta deg god tid i hverdagen.

Les også: Fem typiske gravidplager

Ting å huske på

Når du kjenner etter bevegelser, kan du kjenne noen små prikkinger i magen. Bevegelsene kan sammenlignes med en følelse av å ha luft i magen eller tarmbesvær. Denne uken er godkjent for din første time med ultralyd. Nyt timen, det er tross alt første gang du ser babyen din på denne måten. Husk at selv om du blir informert om kjønnet til spedbarnet, kan dette være misvisende. Om dere får svar er også avhengig av om fosteret viser kjønnsorganene sine eller ikke.

Vanlige svangerskapstegn i uke 18

  • Livmoren er rett under navlen.
  • Førstegangsfødende kan ha vanskeligheter med å kjenne bevegelser i magen, mens de som har født tidligere har større sannsynlighet for å kjenne dette i større grad.
  • Det kan være at fosteret klemmer på blodårene som er i magen, noe som forårsaker svimmelhet.

Kilder: Norsk HelseinformatikkHelsenorge.no, Svangerskapsboken