Gravid uke 16

Gravid uke 16

Gravid
Gravid-uke-16

Er det ikke fantastisk å tenke på hvor mange ferdigheter fosteret har tilegnet seg under svangerskapet? Nå kan fosteret allerede suge, svelge, tisse, gjøre pusteøvelser og bevege seg.

Fosteret i uke 16

Fosteret er nå fjorten uker gammelt. Det veier nå ca. 135 gram og er ca. 16 cm fra rumpe til isse. Størrelsen på fosteret er like stor som hånden din. I løpet av de to neste ukene vil vekten doble seg.

Les også: Følg din graviditet uke for uke

Suge, svelge, tisse, gjøre pustebevegelser og bevege seg er en del av hverdagsrutinen til fosteret nå. Fostervann svelges og blir tisset ut igjen i fostervannet, i tillegg til at avfallsstoff samles nå i tarmen.

Beina til fosteret er nå lengre enn armene, og organutviklingen er så og si ferdig nå. Bevegelsene til fosteret er blitt mer koordinert. Skjelettet begynner å lagre kalsium, og utvikles for fullt nå. Fosteret begynner å lære seg en viktig og kjent bevegelse, som er å sutte på fingrene. Innenfor livmoren er fosteret ennå ikke levedyktig.

Les også: Tran og vitamin D for gravide og ammende mødre

Å være gravid i uke 16

Magen begynner å synes godt nå hos mange. Dette vil selvsagt avhenge av kroppsbygging og er dermed individuelt. Hormonene kan gjøre slimhinnene dine litt hovne som kan resultere i tett nese, spesielt rett før leggetid.

Svetteproduksjonen øker og kan føre til soppinfeksjon; kløe i skjede og utflod i underlivet. Kroppen blir fortere sliten når den er i bevegelse, og det er helt naturlig å bli mer andpusten enn normalt.

Les også: Fem typiske gravidplager

Fosterets bevegelser vil kunne merkes hos noen i denne uke, men dette kan variere ut ifra man er førstegangsfødende eller ikke. Førstegangsfødende kan finne det vanskeligere å kjenne liv, enn de som har født tidligere.

Les også: Gravid for første gang

Gode tips i uke 16

  • Del dine opplevelser med andre gravide, og spør gjerne om råd fra de
  • Sett av tid når du skal legge deg for eksempel, og ligg helt i ro, for å kjenne etter små bevegelser fra fosteret
  • Begynne å tenke på om du skal benytte deg av et ultralyd-tilbud eller ikke

Ting å huske på

I dette stadiet vil du merke en stor forandring i følelser og tanker. Følelser av tristhet og dårlig samvittighet kan oppstå, i tillegg til ulike type drømmer om barnet som er i vente. Det er viktig å finne sin måte å takle dette på. Det finnes ingen rett svar.

Snart er det tid for ultralyd. Dette foregår vanligvis mellom uke 17-19 av svangerskapet. Husk at ikke alle må få vite kjønnet til barnet, man kan også la det være en overraskelse. Å se ultralyd-bilde av det lille vesenet kan være veldig givende!

Vanlige svangerskapstegn i uke 16

  • Forandring i følelsene
  • Økt svetteproduksjon
  • Bevegelser fra fosteret i magen
  • Mer andpusten enn før, når man er i bevegelse

Kilder: Norsk HelseinformatikkHelsenorge.no, Svangerskapsboken